Medvedev és Opelka jutott be a Toronto Masters döntőjébe

Amerikai óriások akadályozhatták volna meg az álomdöntő kialakulását Kanadában, egyikőjük ehhez meg is tette a magáét.

Van egy újabb teniszező idén az ATP Touron, aki karrierje első Masters-döntőjébe jutott be. Miamiban Jannik Sinner és Hubert Hurkacz, Monte-Carlóban Andrey Rublev, Madridban Matteo Berrettini esett át a tűzkeresztségen, Torontóban pedig Reilly Opelka lett “az első áldozó”. Az amerikai teniszező 211 centiméterével a mezőny legmagasabbjának számít, rendkívüli adottságát pedig az adogatásoknál tudja természetesen kamatoztani, a nagy adogatások pedig az olyan gyors pályákon kifizetődőek, mint amilyen Torontóban is van.

A torna elején visszalépő Rafael Nadal ágára sorsolták Opelkát, s miután a spanyol klasszis önként intett búcsút a versenynek, az amerikai ága rögtön könnyebbé vált. A maga nemében viszont Nick Kyrgios, Lloyd Harris, Grigor Dimitrov (14.) és Roberto Bautista Agut (10.) skalpja sem számított kis dolognak, ám az igazi próbatétel csak a szombati elődöntővel érkezett el, mikoris Stefanos Tsitsipas-szal (2.) kellett farkasszemet néznie.

Tsitspas a parádés salakszezonja után Wimbledonban leszerepelt és az Olimpián sem úgy teljesített, ahogyan azt talán ő maga is szerette volna. Ennek tükrében némileg váratlannak számított az, hogy a legjobb 4-ig mindössze egy szettet veszített el a görög a torna során. Nem kis meglepetésre viszont ezen a meccsen Opelka volt az, aki hatékonyabban játszott fogadóként, ami döntőfaktornak bizonyult a találkozó teljes egészén. Miközben neki egyetlen egy break-labdát kellett hárítania, addig neki négy lehetősége is volt, ebből egyet használt ki, éppen a döntőszett közepén – végeredmény: 6/7(2) 7/6(4) 6/4.

Tsitsipas Toronto 2021

Három éve ezen a helyszínen robbant be a köztudatba Stefanos Tsitsipas. Most az egyik favoritként nem tudta megismételni a döntős szereplést.
Kép forrása: new.in-24.com

Megvolt az esélye annak, hogy a másik ágon is egy amerikai óriás jusson be a döntőbe, de Daniil Medvedev (1.) ezt megakadályozta. Az első kiemelt orosz nem egy nehezebb meccset (Alexander Bublik, majd Hubert Hurkacz ellen) vívva érte el az elődöntőt, ahol John Isnerrel találkozott. Isner hatodik atlantai sikerével melegített erre a tornára, s bizony Torontóban is jól ment neki a játék, mert a korábbi fordulókban kiejetette Andrey Rublevet (4.) és a talán magára találó Gael Monfilst (11.) is. A 36 esztendős teniszező azonban korántsem tudott olyan szoros szetteket kicsikarni a mérkőzésből, mint 3 centiméterrel magasabb honfitársa. Medvedev ellentmondást nem tűrő játékkal, minden aspektusban jobbnak bizonyulva tudta le a meccsét, alig egy óra alatt. (6/2 6/2).

Medvedevnek ez lesz az első jelentősebb tornadöntője az idei Australian Open-finálé óta. A Melbourne-ivel ellentétben most ő a favorit, már csak az eddig elért eredmények tekintetében is. Az egymás elleni mérleg is az orosznak kedvezhet, hiszen az eddigi négy egymás elleni meccsükből csak egyet veszített el, nem elenyésző tény viszont, hogy mindegyik találkozón döntőszettre, számos esetben tie-breakekre került sor. Amennyiben a regnáló világbajnok nyer, közel 1000 pontra közelítheti meg a világranglistán az éllovas Novak Djokovicot.

Borítókép forrása: khabri.manmay.in