Rafael Nadal is befejezte a 2021-es szezont

2021. augusztus 20.
by DGM96

A Salakkirály lábsérülése súlyosabb, mint azt korábban gondolták. Pihenésre van szüksége.

Péntek dél körül, videóüzenetben jelentette be Rafael Nadal, hogy nem vesz már részt több versenyen 2021-ben. A korábbi világelső, 20-szoros Grand Slam-győztes spanyol klasszis a Roland Garros-elődöntős veresége után vonult kényszerpihenőre, ahogyan akkor fogalmazott, egy hosszabb karrier reményében beáldozta Wimbledont és az olimpiai szereplést is, ám az észak-amerikai kemény pályás idényre vissza szeretett volna már térni. El is indult a washingtoni 500-as tornán, ahol az első meccsén bár egy frenetikus és maratoni mérkőzést vívott Jack Sock ellen, ám a korábbi Masters-tornagyőztes amerikainak a világranglistás helyezése már évek óta három számjegyű, ami némileg jelzésértékűnek bizonyult a mallorcai formájával kapcsolatban. Nadal a következő meccsén ki is kapott az amerikai Lloyd Harristől.

Ezután bár ott volt a neve a torontói Masters-verseny főtábláján, de kétszeres címvédőként visszalépett a tornától, majd nem sokkal később az e heti Cincinnati Masterst is lemondta. Ezután következett egy még jelentősebb bejelentés:

“Szeretném tudatni mindenkivel, hogy sajnálatos módon be kell fejeznem a 2021-es szezonomat. Őszintének kell lennem, már több, mint egy éve küszködöm a lábammal, ezért időre van szükségem, hogy egyrészt pihentessem, másrészt pedig azért, hogy a következő években is képes legyek megmérettetni. Elhivatott vagyok a cél iránt és kerüljön bármibe, de vissza akarom nyerni a jó formámat, ez az ami most motivál.”

Ebben az évben voltak már jelek arra, hogy Nadallal nincs rendben valami. Az Australian Open negyeddöntőjében dupla-szettelőny után kapott ki Stefanos Tsitsipastól, a Monte-Carlo Masters hasonló szakaszán Andrey Rublev verte meg, illetve ott volt az a történelmi színvonalú Roland Garros-elődöntő is Novak Djokovic ellen. Mindhárom meccsen az történt, hogy a hajrára a spanyol klasszis egyszerűen elfogyott erőben és sebességben is egyaránt, ami a korábbi években nem volt rá jellemző – különösen nem salakpályán.

Újabb nagyágyúval bővült tehát a 2021-es szezon sérültjeinek listája. Egy hete Roger Federer jelentette be, hogy ismét térdműtéten kell átesnie, majd Dominic Thiem közölte a nyilvánossággal, hogy az ő csuklórehabilitációja is több időt igényel. Novak Djokovic maradt már csak talpon a Grand Slam-bajnokok közül, aki ráadásul a közelgő US Openen megelőzheti Federert és Nadalt is a GS-győzelmek számában (nem beszélve a Naptári Grand Slam esélyéről sem), ám ő is felvezető torna nélkül és sikertelen olimpiai kísérlet emlékeivel vág neki majd a grandiózus New York-i tornánkak.

Eljött a kihívók ideje?

Kép forrása: reuters.com