US Open 2021: Medvedev lezárta a holland tündérmesét

Botic Van De Zandschulp egy szettet azért elvett a férfi egyes második kiemeltjétől a negyeddöntőben.

Daniil Medvedev (2.) az urak első elődöntőse az év utolsó Grand Slam-tornáján, a US Openen. Az egyik favoritnak kikáltott orosz a legjobb 8 között Botic Van De Zandschulppal találkozott, aki kétség kívül a torna meglepetés-emberévé avanzsált azzal, hogy a selejtezőből indulva eljutott a negyeddöntőig, útja során pedig kiejtette a kiemeltek közül Casper Ruud-öt (8.) és Diego Schwartzmant (11.) is.

A holland teniszezőnek ez volt az első főtáblás szereplése New York-ban és a korábbi bravúrgyőzelmek után úgy tűnt, hogy a világranglista e heti 117. helyezettje kiadott magából mindent, ugyanis 6/3 6/0-lal kezdte a mérkőzést Medvedev. Zandschulp azonban ezen a tornán már párszor eljátszotta azt, hogy egy adott pillanattól olyan mederbe terelte a saját játékát és a meccset is, hogy a pillanatnyi előzmények alapján korántsem gondolta volna az ember. Így történt mindez a harmadik játszmában is, amikor a holland jobban adogatott és kevesebb hibát vétett, mi több, ő volt az, aki hibára késztette a másikat. Ennek eredménye egy break lett, annak az eredménye pedig az, hogy Medvedev elveszítette hibátlan játszmamérlegét az idei US Openen.

Ismeretlenségből egy Grand Slam-negyeddöntőig. Üde színfolt Botic Van De Zandschlupp new yorki története.

Zandschulp át tudta “menteni” stabilitását a negyedik szett első felére is, de az orosz is reagált a történésekre és a meccs következő felvonásában magabiztosan és gyorsan tudta le adogató játékait. A Grand Slam-negyeddöntők rutinja pedig a negyedik játszma hajrájára meghozta a győzelmet jelentő áttörést Medvedevnek: 5/4-nél még Zandschulp hárítani tudta a meccslabdát adogatóként, de 6/5-nél már nem sikerült neki (végeredmény: 6/3 6/0 4/6 7/5). Habár négyjátszmás meccs volt, mindössze két és félóráig tartott a találkozó, ami megfelelő mentális edzésül is szolgált Medvedev számára.

A VB-címvédő ezzel zsinórban a harmadik évben is bejutott a 4 közé a US Openen, a pénteki elődöntőben pedig biztosan egy fiatal tehetséggel találkozik majd: a kanadai Felix Auger-Aliassime-mel (12.) vagy a spanyol Carlos Alcarazzal. Az ő találkozójukat magyar idő szerint hajnalban rendezik, a hajnal 1 órakor kezdődő esti program második meccsén.

Képek forrása: AFP & eredmenyek.com