Selejtezőtől a csúcsra: Emma Raducanu nyerte a 2021-es US Opent a hölgyeknél!

A brit lány közel kétórás meccsen győzte le a kanadai Leylah Fernandezt a tinédzserek döntőjében.

Nem mondható el mostanában a WTA küzdelmeiről, hogy kiszámítható lenne, s hogy az esetek túlnyomó részében a papírforma érvényesül. Ez persze némi rossz fényt vet a női teniszre, de ilyen erőviszonyok közepette születhetnek meg olyan történetek, mint amilyet két tinédzser, a 18 éves Emma Raducanu és a 19 éves Leylah Fernandez írt. A két hét során ez a két tehetség egyik fordulóról a másikra okozta a meglepetéseket.

Raducanu már a selejtezőtől kedzve is olyan magabiztossággal tudta le a mérkőzéseit, mintha évek óta a hierarchia csúcsán lenne, Fernandez – aki a torna alatt ünnepelte a születésnapját – pedig sorra ejtette ki a női világranglista éllovasait úgy, hogy döntőszetteket játszott és/vagy szett-és break-hátrányban volt papíron esélyes ellenfeleivel szemben. A tavalyi bajnok Osaka, a korábbi győztes Kerber, a tokiói bronzérmes Svitolina és a világranglista második Sabalenka ellen is nemcsak lehengerlően teniszezett, de a nehéz szituációkat korát meghazudtolva menedzselte.

Kép forrása: eredmenyek.com & AFP

A két lány menetelésén ámult az egész világ, de szombat este útjaik keresztezték egymást, s bár a rajnogók szívét mindketten elnyerték, a győztesnek járó serleget csak egyikőjük kaparinthatta meg. A döntőt két maratoni játékkal nyitották, melyek során egy-egy break született, majd a későbbi játékok zömében is eljutottak 30-mindig, de az ezt követő pontokat sokáig az aktuális adogatók nyerték meg és hozták a szerváikat. Raducanu azonban a számára legoptimálisabb pillanatban 5/4-es vezetésnél break-labdákig, pontosabban szettlabdákig jutott el, és a negyedik nekifutásra fel is tette a pontot az i-re. Egyóra eltelével sikerült megszereznie a vezetést.

Fernandeznek volt alkalma a tornán megtapasztalni, milyen az, amikor hátrányba kerül és ezúttal is úgy tűnt, hogy jól tudja kezelni ezt a kellemetlen helyzetet. A második játszma elején elvette Raducanu szerváját és adogathatott a break-előnyért. Ezen a napon viszont a brit lány volt az, aki jobban tudott kezdeményezni  (több nyerőt és kicsivel kevesebb hibát vétett az egész meccsen), azon nyomban megfordította a szettet. A lezárás viszont nem lett gördülékeny: Fernandez miután nagyot küzdött a meccsben maradásért (két mérkőzéslabdát hárítva), fogadóként lehetősége volt egy újabb csavart tenni a játszmába. Raducanu viszont két fogadóelőny hárítása után stílusosan, egy ásszal nyerte meg az elmúlt 20 év legfiatalabb átlag életkorú Slam-döntőjét, 1 óra és 51 perc alatt – végeredmény: 6/4 6/3.

Raducanu Fernandez US Open 2021

Kép forrása: americanpost.news

Virginia Wade 1977-es wimbledoni győzelme először van Nagy-Britanniának női Grand Slam-bajnoka, Raducanu sikere mindemellett abszolút történelmi: soha senki nem nyert még a négy nagy torna valamelyikén úgy, hogy a versenyt a selejtezőből kellett elkezdenie, az meg csak hab a tortán, hogy e hosszú út alatt még szettet sem veszített. Győzelme jövő héten a világranglista 23. helyéig repíti, de ott lesz majd nem sokkal mögötte Fernandez is (28.). Amit ez a két lány korukhoz letett az asztalra az elmúlt napokban, az párját ritkítja. Innentől kezdve viszont már nem élvezhetik az ismeretlenség nyugalmát. Hírnévre tettek szert, s azt az előttünk álló évek döntik el, innen milyen irányba fog majd haladni ígéretes karrierjük.

Borítókép forrása: wtatennis.com