Történelem helyett egy másik történelem: Daniil Medvedev a US Open bajnoka!

A világranglista második orosz személyében új Major-győztest köszönthetünk. Nem jött össze Novak Djokovicnak a Naptári Grand Slam.

Az emberiség történelme során nem egy olyan célkitűzésre volt precedens, amelyet többször is megpróbáltak, a próbatételek viszont mindig ugyanazon a ponton hiúsultak meg. Az Oszmán-Török Birodalom nem tudott Bécsnél messzebb eljutni, évszázadokkal később pedig ketten is megpróbálták meghódítani Oroszországot Nyugat-Európából indulva, de Moszkván túl senki sem jutott el. Valami ilyesmi kihívásnak tűnhet a férfi teniszben megnyerni egy éven belül mind a négy Grand Slam-tornát, azzal a különbséggel, hogy azért azt az Open Érában egyszer sikerült teljesíteni. Ám az idei US Open-döntő után is Rod Laver az egyedüli, aki ezzel büszkélkedhet. Magyar idő szerint vasárnap késő este Novak Djokovic (1.) egy győzelemre volt attól, hogy megismételje az ausztrál legenda 1969-es hőstettét.

Álomdöntőt rendeztek New York-ban, ugyanis a szerb világelső ellenfele a ranglistán mögötte található Daniil Medvedev (2.) volt. Az orosz teniszező éppen kettő évvel ezelőtt jelezte megérkeztét a férfi tenisz elitjébe azzal, hogy az akkori fináléban egy ötszettes, emlékezetes mérkőzést kényszerített ki Rafael Nadalból. Ahogyan akkor a 25 éves moszkvai srác játszott, már sejthettük, hogy előbb-utóbb ő lesz az, akit majd a világ legnagyobb teniszarénájában ünnepelni fognak, mint bajnokot.

Az “első áldozás” pedig igazán különleges alkalomra esett az ismert okok miatt. Azt viszont mindeképp lehetett sejteni, hogy Djokovic esetleges diadalmenetének utolsó lépései nem lesznek egyszerűek. Medvedev ugyanis huzamosabb ideje a szerb legnagyobb kihívója, még kedvenc borításán, kemény pályán is. Ráadásul ezen a tornán az orosz formája volt bíztatóbb, ami abban nyilvánult meg leginkább, hogy a korábbi fordulókban Medvedev közel 5 órával kevesebb időt töltött a pályán, mint Djokovic, aki a harmadik kör óta minden meccsen elveszítette az első szettet, hogy aztán onnan fordítson. “Nole” érdekes döntést hozott meg a sikertelen olimpiai kísérlet után, ugyanis nem ment el a US Openre felkészítő tornák egyikére sem augusztusban, így kvázi kisebb kihagyás után, pillanatnyi meccsrutin nélkül vágott neki karrierje talán legfontosabb New York-i részvételének. A szerb klasszis azonban jó párszor volt már arra képes, hogy az előzetes nehézségek és bizonytalanságok ellenére tudása legjavát tudta nyújtani az igazán fontos meccseken.

A semmiből történő sebességkapcsolás azonban most elmaradt, mert Daniil Medvedev élete eddigi legjobb teniszével rukkolt elő. Adogatóként gyakorlatilag érinthetetlen volt a sportág történelmének legjobb fogadója ellen, akivel szemben most még a sokütéses labdamenetekben is egyértelműen felülkerekedett. S habár mind a ketten szeretnek hosszú pontokat játszani, Medvedev másfél óra elteltével már dupla-szettelőnybe került. Djokovic kereste a helyét a pályán, de nem találta. Miután rájött, hogy az alapvonalon való rakkolásból nem jön ki győztesen ezen az estén, megpróbálkozott a gyakoribb hálójátékkal, de abban az esetben sem a tőle megszokott élességet lehetett tapasztalni.

Djokovic US Open2021

A 2018-as Australian Open óta nem verték meg Djokovicot 3-0-ra kemény pályán.
Kép forrása: newstimes.com

Hogy mi történhetett vele? Nem tudni. Talán a túl nagy szünet volt rá rossz hatással, vagy csak egyszerűen a tét roppantotta össze. A harmadik szettben olyan apátiába került, ami a színtiszta teniszt illeti, hogy dupla-break-hátrányba került, így Medvedevnek 5/2-nél lehetősége adódott szerválnia pályafutása első Grand Slam-győzelméért. Ami viszont ezután következett, az nagyon különleges volt. A sportszerűség határát meghaladó közönség bele akarta hajszolni Djokovicot a győzelembe, hogy szemtanúi lehessenek a történelmi pillanatnak. A világelső pedig az 5/2 előtti szünet során könnyekben tört ki, kisírt tekintetét pedig a soron következő játék elején sem tudta leplezni.

Ezután Medvedev lelki tusája következett, ugyanis a kezelhetetlen nézők egyszerűen nem hagyták, hogy nyugodtan szerválhasson az első meccslabdájánál. Az orosz két kettős hibát is vétett majd vissza is adott egy breaket Djokovicnak. 5/4-es állásnál sem lett könnyebb dolga Medvedevnek, második mérkőzéslabdájánál ismét adott egy ingyen pontot a világelsőnek, de a harmadik lehetőséget már nem szalasztotta el: Djokovic hálóba ütötte az első szerva returnjét Medvedev pedig olyan bohókásan rogyott földre a győzelem tudatában, hogy nem is ő lett volna, ha nem úgy csinálta volna – végeredmény: 6/4 6/4 6/4.

Grand Slam-győztes pillanat.
Kép forrása: theguardian.com

A díjátadó ceremónia is felemelő, szívmelengető és aztán mókás volt. A közönség állva tapsolta meg Djokovicot, jelezvén, hogy bár nem teljesítette a küldetést, de minden elismerést megérdemel amiatt, hogy ilyen közel került hozzá az Australian Open, a Roland Garros és Wimbledon megnyerése után. Majd jöhetettek Medvedev pillanatai. Az új bajnok a tőle megszokott őszinteséggel és lazasággal nyilatkozott, lerótta tiszteletét Djokovic előtt, majd mikor a csapata került szóba, hozzátette, hogy egyébként feleségével, Dariával ezen a napon ünneplik a harmadik házassági évfordulójukat, s ha már nem tudtak elmenni megünnepelni, muszáj volt győztesen kijönni a mérkőzésből, hogy kedveskedni tudjon valamivel hitvesének. Medvedev szempontjából pedig ezt az estét a 3-as szám misztikuma lengi körbe. Házasságának harmadik évfordulóján harmadik Grand Slam-döntőjét játszotta és Oroszország harmadik férfi Grand Slam-bajnokává avanzsált (Marat Safin és Yevgeny Kafelnikov után).

Djokovic Medvedev US open 2021

Nagyon barátságos hangulata lett a díjátadónak.
Kép forrása: indianexpress.com

Tavaly Dominic Thiem ért révbe a Nagy Hármas kihívói közül, idén pedig Medvedevnek sikerült. A klasszis trió versengése pedig a jövő évi Australian Openig holtversenyben marad, ugyanis Federer, Nadal és Djokovic is 20-20-20 Grand Slam-győzelemmel büszkélkedhet továbbra is. Közülük az idő természetesen a szerbnek dolgozik, nem késett még el azzal, hogy esetleg megelőzhesse svájci és spanyol vetélytársát, de kíváncsian várja majd mindenki, mi lesz ezzel az utánozhatatlan stílusú orosz fiúval most, hogy az utóbbi másféléves teljesítményét a sportág egyik legnagyobb címével koronázta meg…

Borítókép forrása: usatoday.com