Jön a negyedik Laver Kupa!

2021. szeptember 24.
by DGM96

Tavaly a pandémia elkaszálta az interkontinentális párviadalt, de idén már nincs akadálya annak, hogy a tenisz legújabb nagy dobása egy újabb fejezettel gazdagodjék, ezúttal Bostonban.

Egy fél évtizede vetette fel azt az ötletet Roger Federer, hogy mi lenne, ha a golfhoz hasonlóan a teniszben is összecsapna a sportág legredményesebb kontinense a világ többi része ellen? A svájci klasszis elképzelésére a teniszhez közeli cégek szinte azonnal ugrottak és Federer fő szponzorainak hathatós segítségével meg is született 2017-ben az esemény, amely Rod Laver nevét viseli. Ez a Laver Kupa, ami a korábbi években Ázsiában “turnéztatott” International Tennis Premier League-gel ellentétben képes megvetni a lábát a sportág kánonjában.

Az esemény valóságos ünnepélye a tenisznek, a múlt, a jelen és kicsit a jövő sztárjait is egyszerre láthatjuk egy hétvége során. Olyan dolgok valósultak meg e verseny keretei között, mint például  az, hogy a Nagy Hármasból ketten mindegyik évben csapattársak lettek, olykor pedig páros partnerek is, vagy egymás trénerei meccs közben. Miközben Björn Borg és John McEnroe vezényelik ezeket a csapatokat. Az elmúlt három kiírás során Federer, Nadal és Djokovic hármasából legalább ketten mindig ott voltak az eseményen, ami kulcsmomentuma volt annak, hogy az első három alkalommal rendre Európa nyert. A Világválogatottnak persze megvoltak az esélyei, de a mindent eldöntő meccseken rendre ők húzták a rövidebbet.

Borg és McEnroe párharca nem veszett el. Csak átalakult.
Kép forrása: twitter.com/lavercup

Tavaly a pandémia árnyékában nem sürgették a torna megrendezését, elvégre egy ilyen gálaszerű esemény jelentőset veszített volna az értékéből közönség nélkül. 2021-ben azonban nincs akadálya a méltó megrendezésnek. Most fordul elő viszont először, hogy nincs jelen a három 20-szoros Grand Slam-bajnok kiválóság: Federer és Nadal sérültek, Djokovicot pedig a Naptári Grand Slam-kísérlete merítette ki kissé. Ez mindenképpen McEnroéknak kedvezhet, talán most lesznek a legegyenlőbb feltételek a felek között. Björn Borgnak viszont így sem kell aggódnia, egy olyan csapata van, aminek minden tagja top 10-esnek mondhatja magát jelenleg, élükön a friss Grand Slam-győztes Daniil Medvedevvel. A Világválogatott sincs azonban jelentősen elmaradva tőlük, ha Európáé a top 10-es csapat, akkor övéké a top 20-as, vagyis egy játékosuk sincs 20. helyen kívül a világranglistán. Kivéve persze Nick Kyrgiost, akinek karrierje során még sosem volt olyan jó helyezése, mint amekkora tehetsége van a teniszhez. Az Australian Open mellett azonban ez az egyetlen verseny, ahol az ausztrál fenegyereket teljes odaadással láthatjuk játszani.

A csapatok

EURÓPA

VILÁGVÁLOGATOTT

Kapitány: Björn Borg

Kapitány: John McEnroe

Kapitány-helyettes: Thomas Enqvist

Kapitány-helyettes: Patrick McEnroe

A JÁTÉKOSOK

(zárójelben a legfrissebb ranglistás helyezésükkel)

Daniil Medvedev (2)

Felix Auger-Aliassime (11)

Stefanos Tsitsipas (3)

Denis Shapovalov (12)

Alexander Zverev (4)

Diego Schwartzman (15)

Andrey Rublev (5)

Reilly Opelka (19)

Matteo Berrettini (7)

John Isner (22)

Casper Ruud (10)

Nick Kyrgios (95)

Tartalékjátékos: Feliciano Lopez (110)

Tartalékjátékos: Jack Sock (164)

Kép forrása: tennistonic.com

Lebonyolítás

Minden nap három egyéni és egy páros mérkőzést játszanak le, melyek két nyert szettig tartanak, a döntőszett pedig cegy 10 pontig tartó, úgynevezett szuper-tie-breaket foglal magába. Adja magát a helyzet, hogy egy megnyert meccs egy pontot ért, de ezen a tornán kicsit másabb a helyzet. Az első napon ér egy pontot egy győzelem, a második napon, vagyis szombaton már két pont jár egy mérkőzés megnyerséséért, a következő napon pedig már három. A párharc természetesen addig tart, míg az egyik csapat győzelme nem lesz garantált matematikailag is.

A 2021-es Laver Kupa első meccsét a norvég Casper Ruud játssza majd az egyik amerikai óriás, Reilly Opelka ellen. A helyi idő szerint délutáni, magyar idő szerint este 7 órakor kezdődő programot a wimbledoni döntős Matteo Berrettini és a US Open idei elődöntőse, Felix Auger-Aliassime zárja. Éjszaka 1 órakor lép pályára Andrey Rublev Diego Schwartzman ellen, majd a páros meccsen Alexander Zverev és Berrettini kettőse csap össze John Isnerrel és Denis Shapovalovval. A személybeli változtatás joga fent van tartva a kapitányok számára.

A borítókép forrása: europsort.it