Laver Kupa 2021: Európa 3-1-re vezet az első nap után

2021. szeptember 25.
by Airon

Megkezdődtek a 2021-es Laver Kupa küzdelmei. Az első napot Európa csapata kontroll alatt tartotta, hiszen a Világválogatott csupán párosban tudott meccset nyerni. 

A Laver Kupa pénteki programjának a nyitómérkőzésén John Mcenroe csapata optimista lehetett, hiszen Reilly Opelka az elmúlt időben viszonylag jó formát mutatott. Európa részéről azonban Casper Ruud meglepően magabiztosan megbirkózott a hatalmasakat adogató amerikaival. A norvég könnyedén nyerte meg az első játszmát, majd a második felvonást miután rövidítésben abszolválta, két szettben lezárta a találkozót, így 1-0-ás vezetéshez juttatta Európa válogatottját.

Ruud szerzett vezetést Európának a 2021-es Laver kupa első mérkőzésén
Kép forrása: eurosport.com

A második egyéni mérkőzésen a pár hete US Openen elődöntőt játszó Felix Auger-Aliassime, és az olasz Matteo Berrettini csapott össze. Késhegyig menő találkozón dőlt el a győzelem sorsa, hiszen a kanadai 1 óra 21 perc játékot követően rövidítésben zsebelte be az első szettet, majd az olasz óriási csatában 7-5-tel kiegyenlített, így következhetett a Champions Tiebreak. Az idegek harcát végül Berrettini bírta jobban, aki ezt a rövid etapot 10-8-ra húzta be, ennek köszönhetően Európa már 2-0-ás előnyben folytathatta a párharcot.

Berrettini nyerte a nap meccsét Auger-Aliassime ellen
Kép forrása: archytele.com

A pénteki játéknap utolsó egyes találkozóján Diego Scwartzman igyekezett az első pontját megszerezni a Világválogatottnak, és ehhez Andrey Rublevet kellett volna legyőznie. A két játékos megosztozott az első 2 játszmán, így a döntés a 10 nyert pontig tartó rövidítésre maradt. Már-már úgy tűnt az argentin megnyerheti az összecsapást, mivel 8-5-re is vezetett, azonban az orosz hatalmasat küzdve 11-9-el fordított, így Bjorn Borg alakulata 3-0-val várhatta a párost.

Rublevnek köszönhteően az összes egyéni meccset Európa nyerte
Kép forrása: eurosport.com

A Világválogatott számára kulcsfontosságúnak bizonyult a páros találkozó, ahol John Isner és Denis Shapovalov szállt harcba a győzelemért az Alexander Zverev/Matteo Berrettini kettős ellen. Zverevék 6-4-re húzták be az első szettet, és egyetlen Tiebreak választotta el őket attól, hogy John Mcenroe gárdája pont nélkül zárja az nyitónapot. Isnerék azonban a lehető legjobbkor összeszedték magukat, a második felvonás rövidítését, majd a Champions Tiebreaket is simán megnyerték, így a Világválogatott szépíteni tudott.

Az Isner/Shapovalov kettős fontos meccset nyert meg a Világválogatottnak
Kép forrása: sport-today.it

Európa tehát 3-1-re vezet az első játéknapot követően, este 7 órától  3 egyénivel, valamint 1 párossal folytatódnak a küzdelmek. Az első mérkőzésen Stefanos Tsitsipas és Nick Kyrgios méri össze az erejét, majd rögtön utánuk Alexander Zverev-John Isner találkozót rendeznek. A harmadik egyes meccsen bemutatkozik a friss US Open bajnok Daniil Medvedev is, akinek a kanadai Denis Shapovalov lesz az ellenfele. A szombati programot egy páros összecsapás zárja le, ahol az Andrey Rublev/Stefanos Tsitispas kettős próbálja megszerezni a győzelmet a John Isner/ Nick Kyrgios duó ellen.

Az első játéknap eredményei: 

Európa-Világválogatott 3-1 

Casper Ruud-Reilly Opelka 6/3 7/6(4)

Matteo Berrettini-Felix Auger-Aliassime 6/7(3) 7/5 10-8

Andrey Rublev-Diego Schwartzman 4/6 6/3 11-9

Alexander Zverev/Matteo Berrettini-John Isner/Denis Shapovalov 6/4 6/7(2) 1-10

Kiemelt kép forrása: sandiegouniontribune.com