Fucsovics Márton heroikus győzelemmel kezdett Párizsban, Djokovic-csal játszik a következő körben

A magyar teniszező egy több, mint kettő és félórás csatában nyert Fabio Fognini ellen az év utolsó Masters-tornájának első fordulójában.

Ismét a francia fővárosban mérkőzött meg egymással Fucsovics Márton és Fabio Fognini. Legutóbbi összecsapásukat még az idei Roland Garros harmadik fordulójában rendezték és akkor az olasz teniszező nyert három játszmában. E meccs visszavágóját pedig a Fények Városának egy másik helyszínén, a Bercy-csarnokban, az ATP Tour egyetlen fedett pályás Masters-tornájára rendeltette el a sors keze.

Fognini hírnevének nagy részét az adja, hogy bár istenadta keze van a teniszhez, sportszellemének hiánya miatt nem tudja páratlan tudását kordában tartani, így sokszor képes egy meccsen belül halmozni a hibákat. Hétfő kora délután például 63-szor (!) ütötte a labdát érvényes területen kívülre, rontásainak zömét pedig az első szettben vétette. Marci megnyerte a meccs első öt játékát, mialatt kétszer is breakelte ellenfelét és szűk félóra alatt meg is szerezte a vezetést.

A folytatás sem alakult rosszul magyar szempontból, mert Fucsovics a második szett elején is el-elvette Fognini szerváját, de két kísérletből egyszer sem sikerült break-előnyt kiharcolnia. Innentől vált a mérkőzés rendkívül szorossá. A színvonal nem hágott a tető fokára, de igazi küzdelem zajlott a két top 40 körüli teniszező között. A második felvonás sorsáról tie-break döntött, ahol ugyanúgy fej-fej mellett haladtak egymás mellett a felek. Fucsovicsnak sikerült kiharcolnia egy mérkőzéslabdát, amit viszont olasz ellenfele adogatóként hárított. Ezzel a ponttal lett 6-6 az állás a játékon belül, ami térfélcserét jelentett, mely után Fognini már nem is veszített labdamenetet, így kiegyenlített.

A rapszodikus csata folytatódott a döntőjátszmában, ezúttal viszont Marci volt az üldöző és Fognini az üldözött. A korábbi Monte-Carlo-i bajnoknak meg is adatott a lehetőség, hogy adogatóként befejezze a találkozót, de 5/4-nél semmire veszítette el a szerváját. Több lehetősége már nem adatott egyik félnek sem bármiféle különbség kialakítására, így rövidítés döntött a mérkőzésről. A legutolsó játékban legnagyobb örömünkre Fucsovics tudott stabilabb maradni, ennek köszönhetően 6-3-mas vezetésre tett szert, ami három egymást követő mérkőzéslabdát jelentett. Az első kettőt Fognini még hárította a szervái mögött, a magyar teniszező azonban stílusosan, egy ásszal zárta le a 2 óra 44 percig tartó mérkőzést.

Végeredmény: Fucsovics M. – F. Fognini 6/1 6/7(6) 7/6(5)

Fucsovics Márton ezzel visszavágott az olasznak a legutóbbi mérkőzésért és megtartotta 100 százalékos mérlegét vele szemben fedett pályán. Legutóbb három éve a bécsi 500-ason találkoztak egymással ezen a borításon és akkor is magyar győzelem született.

A mostani heroikus győzelem jutalma pedig nem lesz más, mint egy találkozó a US Open után visszatérő Novak Djokovic (1.) ellen!

Borítókép forrása: twitter.com