Újabb rekordot döntött meg Novak Djokovic

A szerb klasszisé most már a legtöbb év végi világelsőség.

Azzal, hogy megnyerte elődöntőjét szombat délután a Rolex Paris Mastersen Novak Djokovic, bebiztosította, hogy ő zárja 2021-es évet a világranglista első helyén. A 20-szoros Grand Slam-győztes szerb teniszező a fedett pályás torna elődöntéjében egy szoros meccsen győzte le Hubert Hurkaczot, behozhatatlanná téve ezzel előnyét. A verseny előtt a második Daniil Medvedevnek még lett volna esélye megelőznie őt, de ehhez amellett, hogy meg kellett volna ismételnie tavalyi parádés szezonzárását (Paris Masters + ATP Final megnyerése veretlenül), Djokovicnak rendkívül eredménytelennek kellett volna lennie az év utolsó két tornáján.

Így azonban eldőlt, hogy 2011, 2012, 2014, 2015, 2018 és 2020 után a hetedik különböző évet is világelsőként zárja a szerb klasszis. Ennyiszer pedig soha senki nem zárt még ennyi szezont a ranglista tetején az ATP Tour történelmében, tavaly Roger Federert és Rafael Nadalt előzte meg, valamint felzárkózott Pete Sampras mellé, most azonban az amerikai legendát is megelőzte. Djokovic a Hurkacz elleni meccset követő interjúban róla is beszélt:

“Egyszerűen büszke vagyok. Természetesen az egyik nagy célom mindig is a világelsőség volt és az év végi világelsőség is. Az, hogy ezt rekordot jelentő hetedik alkalommal érem el, ráadásul ezzel gyerekkori bálványomat, Pete Samprast előzöm meg, boldogsággal tölt el.” – tette hozzá a 34 éves teniszező.

A szombati elődöntők másik meccsén a tavalyi finálé visszavágóját rendezték Daniil Medvedev és Alexander Zverev között, a német teniszezőnek azonban nem sikerült revánsot venni az idei US Open-bajnokon és kialakult az álomdöntő a Bercy-csarnokban. A két mérkőzésről hamarosan bővebben is beszámolunk.

Kép forrása: atptour.com