“Tudom, hogy közeleg a vég, de szeretnék még nagy meccseket játszani”

2021. november 17.
by DGM96

Roger Federer hazája napilapjának nyilatkozott először újbóli kényszerpinehőre vonulása óta.

Még csak novemberben járunk, de a svájci legenda már most leszögezte, hogy szinte esélytelen a jövő évi Wimbledoni szereplése, ami június vége és július eleje között lenne esedékes normális esetben. Karrierje azonban a 2020-as évek beálltával nem a diadalittas sikerekről szól, hanem térdsérülésekről, visszalépésekről, műtétekről és azokból való hosszadalmas felépülési időszakokról. A 20-szoros Grand Slam-bajnok idén kísérelt meg visszatérni az első ilyen körforgásból, csúcsformáját pedig kedvenc tornájára, Wimbledonra, valamint a tokiói olimpiára szerette volna elérni. A negyeddöntőig el is jutott az All Engald Club-ban, de ott eddig nem tapasztalt vereséget szenvedett a világbajnoki résztvevő Hubert Hurkacz-tól.

A jelzésértékű történtek után a sajtónak és a rajongóknak sem kellett találgatnia sokáig, Federer igen hamar nyilatkozott, melyben bejelentette, hogy újabb műtétek és újabb rehabilitációs időszak vár rá, valamint bevallotta, hogy korára és fizikai állapotára való tekintettel gyakorlatilag már nem küzdhet olyan célokért, mint korábban. Ezután pedig néhány közösségi médiára feltett fényképet leszámítva, nem adott hírt magáról a nyilvánosságnak. A többhónapos csendet a Tages-Anzeigernek adott interjújával törte meg, amit a svájci napilap szerdán tett közzé.

“Hihetetlenül meglepődnék, ha olyan állapotba kerülök, hogy Wimbledonban elindulhassak. Ebből kifolyólag az Australian Open sem opció, de arra semmiképpen sem tekintettem úgy. Már a műtét előtt tudtuk, hogy többhónapos kihagyásra lesz szükségem. – kezdte mondandóját a 40 esztendős bázeli – Mindenképpen meg akartam várni az első vizsgálatok eredményét, s csak ezután nyilatkozni bármit is. Olyan eredményeket kaptam, ami alapján fel lehet készülni egy kijelölt időpontra. Elkezdtem egy hosszú rehabilitációs folyamatot, de türelmesebbnek kell lennem, semmi sem olyan most már, mint 2016-os lábadozásomkor.”

A korábbi világelső, aztán a folyamat részleteibe is belement. Legutóbbi műtétje során a sípcsont és a combcsont közötti porcokat operálták meg, ami nem is feltétlen a profi teniszezéshez, sokkal inkább a karrier utáni sportoláshoz szükséges. Az ütemterv legjobb forgatókönyve szerint Federer januárban már kocoghat, március és április környékén pedig a teniszpályákra is visszatérhet, de először csak előkészítő edzéseket végezhet. Minden a regeneráció mértékétől fog függeni.

Azért volt szükség erre a műtétre, hogy a jövőben síelhessek, focizhassak vagy teniszezhessek majd a gyerekeimmel. Az az elsődleges motivációm, hogy normális életet élhessek az operáció segítségével. Az elhatározottságom persze semmivel se különb annál, mintha a karrierem lenne a fő szempont.”

Habár bizonytalan visszatérésének időpontja, semmiképp sem adja fel. A saját feltételei szerint szeretné majd egyszer szögre akasztani a teniszütőt:

“Nem ez az első ilyen kihívásom pályafutásom során, csak nem mindegyiket osztom meg a nyilvánossággal. Tudom, hogy közeleg a vég, de szeretnék még nagy meccseket játszani. Nem lesz könnyű, de megpróbálom. Egy sportoló maga dönti el, mikor hagyja abba. Nincs megadott mérföldkő, amihez elérkezve mindenkinek vissza kell vonulnia. Ez személyes ügy.”

Még ha vissza is tér az ATP Tour keringésébe, a legtöbb kérdés annak kapcsán merül fel, vajon képes lesz-e olyan szinten játszani, amit tőle már nemcsak egy, hanem több generáció is megszokhatott? Ebben az évben 5 tornán vett részt, 13 mérkőzést játszott és 9-et nyert meg.

“Nem fog összedőlni bennem a világ, ha nem játszom több Grand Slam-döntőt. Szeretnék még egyszer visszatérni, és hiszek is benne. Hiszek a csodákban, mert már megtapasztaltam őket.”

Tette hozzá a végén szellemesen Federer, aki jelenleg 16. a férfi teniszezők világranglistáján, de ezt leginkább a még 2019-ben elért eredményeinek köszönheti.

(via)

Kép forrása: amp.sport.es