Davis Kupa 2021: Az Orosz csapat 15 év után ért fel ismét a csúcsra

Az Orosz csapat végső győzelmével zárult a 2021-es Davis Kupa. Medvedevék a döntőben már a szinglik után eldöntötték a Horvátország elleni finálét. 

A 2021-es Davis Kupa döntőjében az Orosz Csapat és Horvátország legjobbjai mérték össze az erejüket. Az oroszok magabiztosan jutottak a fináléba, hiszen már az egyéni találkozók után legyőzték németeket, míg a horvátoknak meg kellett szenvedni a továbbjutásért, hiszen Mektic és Pavic páros sikerének köszönhetően múlták felül 2-1-re a Djokovic vezette szerbeket.

Andrey Rublev-Borna Gojo 6/4 7/6(5) 

Andrey Rublev nehéz feladat elé nézett a finálé első mérkőzésén, hiszen a hatalmasakat adogató Borna Gojo pazar teljesítményt nyújtott az egész Davis Kupa során.

Gojo annak ellenére, hogy bombasztikus szervákkal bír, Rublev már a találkozó elejétől hatalmas nyomás alá helyezte fogadóként Őt. Az orosz végül az első játszma hetedik játékában már a harmadik lehetőségét breakre váltotta, majd miután adogatóként kíméletlen volt, 6-4-gyel megszerezte a vezetést. A második felvonásban az orosz továbbra is ostromolta ellenfele szerváját, ám Gojo ezúttal elkerülte a break hátrányt, a játszma sorsát pedig a Tiebreak döntötte el. A rövidítés fej-fej melletti küzdelmet hozott, az idegek harcát a jóval rutinosabb Rublev bírta jobban, aki így 7-6-tal lezárta a találkozót, és ezáltal 1-0-ás előnyhöz juttatta az Orosz Csapatot.

Rublev magabiztosan győzte le Gojot a finálé első mérkőzésen
Kép forrása: advertisementshout.com

Daniil Medvedev-Marin Cilic 7/6(7) 6/2 

Daniil Medvedeven volt a sor, hogy az Orosz csapat vezére legyen a legfontosabb pillanatban, és egy Marin Cilic elleni győzelemmel bebiztosítsa a Davis Kupa győzelmet hazája számára.

Cilic igen hullámzóan teniszezett ezen a Davis Kupán, de a fináléra igyekezett összeszedni magát. A horvát az első szettben remekül adogatott, mindösszesen 1 break labdát engedélyezett Medvedev számára, és azt is sikeresen hárította. Az orosz ellenfeléhez hasonlóan kiválóan szervált, 4-3-as hátrányánál kellett fogadóelőnyt hatástalanítania, amit meg is tett. A játszmát így a rövidítés döntötte el, ahol ugyan a horvát még vezetett 5-4-re, de végül Medvedev 9-7-el fordítani tudott, és ennek köszönhetően 7-6-tal szettelőnybe került. A második etap már nem hozott ilyen szoros küzdelmet, miután az orosz két alkalommal is elvette Cilic adogatását, és miután 6-2-re bezsebelte ezt a játszmát, megnyerte az Orosz csapatnak a 2021-es Davis Kupát.

Medvedev győzelmével már az egyénik után eldőlt a 2021-es Davis Kupa fináléja
kép forrása: essentiallysports.com

Az Orosz csapat megérdemelten nyerte meg az idei Davis Kupát, hiszen azt követően, hogy a spanyolok ellen óriási csatára kényszerültek, magabiztosan léptek át a mezőnyön. Az oroszok 2006 után tudták ismét elhódítani a Davis Kupa győztesének járó trófeát.

A döntő végeredménye: 

Orosz Csapat-Horvátország 2-0

Kiemelt kép forrása: nemzetisport.hu