Djokovic utazhat Ausztráliába, a reakciók vegyesek

Véget ért a több hónapos huzavona a világelső szereplése körül. Megosztó körülmények között, de Djokovic elindulhat az év első Grand Slam tornáján, ahol kötelező az oltás

Az Instagram oldalára kitett képen Djokovic a repülőtéren áll, indulásra készen: “Fantasztikusan telt a szeretteimmel töltött idő a szünetben, és ma különengedéllyel elutazom Ausztráliába. Hajrá 2022!” – írta a kép mellé a szerb.

Forrás: djokernole Instagram

Adódik a kérdés, hogyan, milyen okból kaphatott orvosi felmentést Djokovic, de a rövid közösségi média bejegyzés erre a kérdésre nem ad választ.

Természetesen az Ausztrál Tenisz Szövetség is össztűz alá került a döntés miatt, melynek részéről Craig Tiley elnök reagált a felmerülő kérdésekre. Elmondása szerint Victoria állam kormánya alapos vizsgálat és megfontolás után hozta meg a határozatot.

Tiley cáfolta, hogy a világelső kivételes eljárásban részesült volna, mivel másik 26 sportoló is folyamodott orvosi mentességért rajta kívül. “Aki nem felelt meg az előírásoknak, az nem kapta meg a mentességet, ilyen eset is volt. De aki megfelelt a szabályoknak, az jöhet. Kijelenthetem, hogy Novak Djokovic esetében nem volt sem részrehajlás, sem elfogultság. Sokan elfelejtik, hogy például az is mentességet kaphat az oltás alól, aki hat hónapon belül igazoltan átesett a koronavírus fertőzésen.” – mondta Tiley.

Djokovicról ilyen szempontból csak azt lehet tudni, hogy még 2020 júniusában, az általa szervezett Adria Tour versenyen fertőződött meg Belgrádban. Az elmúlt időszakban inkább oltásellenes megnyilvánulásaival került be a sajtóba.

Craig Tiley azonban nem adott további magyarázatot, úgy gondolja, ezt Djokovicnak kell megtennie: “Bár együttérzünk azokkal -elsősorban Victoria állam lakosaival-, akik csalódottak Djokovic mentessége miatt, azt kell mondjam, hogy a folyamat és a tornán való indulás szabályai a kezdetektől egyértelműek voltak, és ezek alapján jártunk el. Novak döntése, hogy a nyilvánosság elé tárja e egészségügyi állapotát és az okokat, amelyek az orvosi felmentése mögött állnak.”

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök Djokovic bejelentését követően úgy nyilatkozott, ha a teniszező nincs beoltva, akkor bizonyítania kell, hogy egészségügyi okokból nem oltható. „Ha nem tudja bizonyítani, akkor a következő repülővel már mehet hazafelé. Novak Djokovicra sem fogunk különleges szabályokat alkalmazni.”

A teniszvilág néhány prominense is megszólalt a hír hallatán.

Toni Nadal, Rafael Nadal nagybátyja és korábbi edzője reméli, hogy Djokovic tisztázza a helyzetet: “Közel hatmillió ember vesztette életét a vírus miatt, sok millió ember pedig beoltatja magát. Remélem, Novak lesz olyan megértő és emberséges velük szemben, hogy eloszlatja a kételyeket.”

Andy Murray testvére, Jamie még határozottabb véleményt fogalmazott meg: “Ha én nem lennék beoltva, biztos nem kapnék felmentést.” – mondta az ATP Kupán tartott sajtótájékoztatón.

Djokovic jelen állás szerint mindenesetre ott lesz a január 17-én kezdődő tornán, és Rafael Nadallal együtt harcba szállhat 21. Grand Slam trófeájáért. Bár a szerb legsikeresebb tornája az Ausztrál Open -kilenc alkalommal győzött itt- az előzmények ismeretében nem lenne meglepő, ha a közönség szimpátiáját ezúttal nem vívná ki.

Forrás itt és itt

A kiemelt kép forrása: Teniszvilág