Andy Murray döntőzik Sydney-ben

A britek korábbi világelsője szépen menetel a héten az Australian Open egyik felvezető tornáján.

Második tornagyőzelméhez került közel Andy Murray azóta, hogy csípőproblémái visszavetették majdnem véget is érő karrierjét. A kétszeres Wimbledoni és olimpiai bajnok skót teniszező a visszavonulás komoly gondolata ellenére kvázi újrakezdte pályafutását a közelmúltban, s emelt fővel, derekas odaadással és optimizmussal kezeli, hogy jelenleg szerényebbek a lehetőségei, mint karrierje legszebb napjain. 2019-ben Antwerpenben csípőprotézissel a testében nyerte meg a helyi ATP-tornát, bő két évvel később pedig a világ egy másik pontján, Sydney-ben viheti véghez ezt a hőstettet.

A világranglista 135. helyezettjeként szabadkártyával indulhatott el a félmillió dollár összdíjazású Sydney Tennis Classicon, azonban a kemény pályás torna első fordulója után minden “elé kerülő” kiemeltet búcsúztatott. A sort a második körben Nikoloz Basilashvilivel (2.) (6/7(4) 7/6(3) 6/3) kezdte, majd a 8 között valamivel kevesebb időre volt szüksége a belga David Goffin (8.) ellen, aki egy szett elteltével feladni kényszerült a találkozót. Ezután következett a mezőny legmagasabbja, Reilly Opelka (4.). A 213 centiméter magas amerikai hatalmas szervái nem tántorították el Murrayt, aki egykoron a világ egyik legjobb fogadója volt. Az első szettet ugyan még tie-breakben elveszítette, de utána két 6/4-es játszmával fordított, miközben a meccs teljes egészében csak egy break-labda hárítására kényszerült.

Idén már nyert egy ausztráliai elődöntőt Aslan Karatsev.
Kép forrása: atptour.com

Murray ellenfele a döntőben a torna első kiemeltje, Aslan Karatsev lesz, aki tavaly az Australian Openen robbant be a köztudatba a teljes ismeretlenségből. Az orosz teniszező akkor a selejtezőn keresztül vívta ki első Grand Slam-szereplését, melyen rögtön az elődöntőig jutott el, ami példátlan a tenisztörténelemben. Karatsev azóta stabilan megtalálható a top 20 és 30 mezsgyéjén, itteni pozícióját pedig ezen a héten is tovább erősítheti. A negyeddöntőben Lorenzo Sonegót (5.) győzte le három szettben, pénteken pedig meghiúsította a brit házi döntőt Daniel Evans (3.) legyőzésével (6/3 6/7(13(!)) 6/3).

Borítókép forrása: whatsnew2day.com