Rafael Nadal Melbourne-ben szerezte meg a 21. Grand Slam trófeáját!!!

Rafael Nadal elképesztő mérkőzésen szerezte meg a 21. Grand Slam trófeáját! A spanyol kétszettes hátrányból fordítva győzte le 5 óra 28 perc játék után az orosz Daniil Medvedevet! 

A 2022-es Australian Open fináléjában a Nagy Hármas egyik tagja ismét megpróbálkozott azzal, hogy egyedüliként 21 Grand Slam trófeával rendelkezzen innentől. Rafael Nadal bármennyire jó formában játszott az egész tornán, pokolian nehéz feladat várt rá, hiszen Daniil Medvedevet kellett volna legyőznie. A két játékosnak nem ez volt az első Major döntője egymás ellen, hiszen Ők már a 2019-es US Open fináléjában összemérték az erejüket, ahol a spanyol egy hatalmas mérkőzésen múlta felül az oroszt.

Medvedev a találkozó elejétől ostromolta Nadalt fogadóként. A spanyol első két adogatójátéka átlagban 7 percig tartott, és csak nagyon nehezen tudta elkerülni a break hátrányt. Előbb-utóbb borítékolható volt, hogy Nadal elveszítheti az adogatását, és ez a mérkőzés ötödik gamében már bekövetkezett. A játszma további része innentől kezdve már egyáltalán nem hozott szoros küzdelmet, mivel Nadal a folytatásban csupán 2 pontot tudott nyerni. Medvedev amellett, hogy rettentően agresszív volt fogadóként, első szervája mögött 83 százalékban nyerte meg a pontokat.

Medvedev nagyon magabiztosan nyerte az első szettet
Kép forrása: twitter.com

Nadal a második felvonásban elkezdett egy fokkal hatékonyabban teniszezni adogatóként, és két gamet is le tudott úgy zsinórban játszani, hogy ne kelljen break labdát hárítania. Medvedevnek 2-1-es hátránynál először voltak problémai a saját szervája mögött, és mivel rengeteg könnyelmű hibát is vétett, Nadal első ízben nyert fogadóként játékot a mérkőzésen. A torna hatodik kiemeltjének a break előnye ugyan igen rövid életűnek bizonyult, azonban a következő Medvedev adogatójáték szintén az övé lett. Nadal megkapta az esélyt az egyenlítésre, játszmalabdához is jutott, mégis egy 12 perces játék végén az orosz vissza tudott kapaszkodni a szettben. Medvedev miután 5-5-re alakította az állást, a spanyolnak egy újabb kőkemény harcot kellett megvívnia a saját szervájánál, ám a 2009-es bajnok kulcsfontosságú játékot tudott sikerrel abszolválni 5-5-nél. Az orosznak így a játszmában maradásért kellett adogatnia, ahol Nadal hiába próbálta lezárni a szettet, Medvedev egy brutális első szervával, majd egy nagyon jól időzített lendített röptével kiharcolta a Tiebreaket. A rövidítésben Nadal kezdett sokkal jobban, és nagyon sokáig úgy tűnt kontroll alatt is tudja tartani azt. A spanyol 5-3-ra is vezetett, onnan azonban már több pontot nem tudott nyerni. Medvedev egy közel másfél órás játszmát zsebelt végül be, ami minden tekintetben fájdalmas lehetett a korábbi világelsőnek.

Medvedev óriási csatában, nagyon nehéz helyzetből került egy szettre az Australian Open győzelemtől
Kép forrása: twitter.com

Medvedev a harmadik etap első játékában meleg pillanatokat élt át, hiszen egy hosszú játékban rögtön break labdát kellett hárítania. Az orosz azonban erős maradt fejben, és a game végén két nagyszerű szervával tudta hozni az adogatását. A torna második kiemeltje könnyedén rövidre zárhatta volna a mérkőzést, azonban Nadal életben tartotta a reményt azzal, hogy 3-2-es hátránynál három fogadóelőnyt is hatástalanított. Medvedev 4-4-nél a lehető legrosszabb pillanatban kritikus hibákat követett el, és 30-40-nél Nadal egy tőle megszokott elütéssel breakelni tudott. A spanyol a következő játékban az előző játszmának a végjátékával ellentétben már nem hibázott adogatóként, nagyon agresszív tenisszel kiszerválta a szettet, amit 6-3 arányban tudott megnyerni.

Nadal már kilátástalan helyzetben volt, mégis szépíteni tudott
Kép forrása: twitter.com

Nadalnak a negyedik játszmában már az első adogatójátékában meg kellett küzdenie azért, hogy ne kerüljön igen nehéz helyzetbe. Az orosz igencsak ráfázott a két elmulasztott fogadóelőnyre, hiszen egy kettős hibának köszönhetően elveszítette a szerváját. Nadal ugyan azonnal visszaadta a break előnyét, a következő gameben viszont egy hosszas küzdelem végén egy káprázatos rövid kereszt elütéssel ismét elvette riválisa szerváját. A spanyol 4-3-nál váratlanul és indokolatlanul sok ki nem kényszerített hibát ütött, Medvedev pedig megkapta a lehetőséget a játszmában való visszakapaszkodásra, csakhogy az orosz ezzel nem tudott élni. Nadal 5-3-nál már fogadóként játszmalabdához jutott, azonban nem menekült meg attól, hogy adogatnia kelljen a szettért. A spanyol 5-4-nél a harmadik játszmához hasonlóan sem volt kegyeletes, és 4 óra 13 perc játék után következhetett az ötödik szett.

Nadal több mint 4 óra játék után kiharcolta a döntő szettet
Kép forrása: tennis.com

A döntő játszmában Nadal azonnal break labdához jutott, azonban Medvedev elkerülte a break hátrányt. Nadal azonban az elszalasztott fogadóelőny ellenére tovább szorongatta az orosz adogatását, és 2-2-nél egy káprázatos futtából ütött tenyeres nyerővel elnyerte ellenfele szerváját. A US Open címvédője ezt nem hagyta annyiban és a következő játékban három break lehetőséget is kidolgozott, Nadal azonban jókor tudott remek adogatásokat beütni, így a torna hatodik kiemeltje 4-2-re vezetett. A következő három adogatójátékban a fogadóknak nem termett sok babér, így a spanyol 5-4-nél a tornagyőzelemért szerválhatott. Nadal már szinte a győzelem kapujában volt, azonban 30-0-ről nem tudta befejezni a mérkőzést. Medvedev hiába jött vissza az utolsó pillanatban, 5-5-nél újra súlyos hibákat vétett, így Nadal ismét az Australian Open trófeáért adogathatott. A spanyol pedig a második lehetőségét már nem hibázta el, 5 óra 28 perc játékot követően magabiztosan lezárta a találkozót, és karrierje során másodszor tudott nyerni Melbourne-ben.

Nadal heroikus mérkőzésen végül legyőzte Medvedevet
Kép forrása: twitter.com

Rafael Nadal története elképesztő, milyen mélységekből jutott el a 21. Grand Slam győzelemig. A spanyol sérülés miatt fél évig ismét harcképtelen volt, majd Abu-Dhabi után elkapta a koronavírust, így az is kérdésessé vált, hogy egyáltalán itt lehet-e Melbourne-ben. Nadal fantasztikus tornát futott, majd a fináléban Daniil Medvedev ellen egy olyan mérkőzést nyert meg, ahol már teljesen kilátástalan volt a helyzet. Nadal tehát nem elég, hogy 2009-et követően újra Australian Opent tudott nyerni, immáron Ő rendelkezik a férfi tenisz történelmében a legtöbb Grand Slam trófeával!

A döntő végeredménye: 

Rafael Nadal ( 6 )-Daniil Medvedev ( 2 ) 2/6 6/7(5) 6/4 6/4 7/5

Kiemelt kép forrása: twitter.com