A nagy riválisok is gratuláltak Nadal történelmi győzelméhez

A Grand Slam-verseny másik két résztvevője, Roger Federer és Novak Djokovic egyaránt elegáns üzenetben gratulált az őket jelenleg megelőző spanyolnak

A 35 éves Rafael Nadal egészen hihetetlen mérkőzésen, kétszettes hátrányból nyerte meg a 2022-es Australian Opent. 5 és fél óra alatt győzte le azt a Daniil Medvedevet, aki Djokovic távollétében a legmagasabban rangsorolt játékos volt a tornán, és tavaly szeptemberben éppen ő fosztotta meg a szerbet a 21. trófea megszerzésétől a US Openen.

Nadal így pillanatnyilag egyeduralkodó a legtöbb Grand Slam győzelemért folyó küzdelemben, Federer és Djokovic 20-20 trófeával állnak mögötte. 2009 után másodszor nyert Ausztrál Opent, teljesítve ezzel a dupla karrier Grand Slamet is, azaz minden major tornán legalább két alkalommal győzedelmeskedett már.

Elképesztő mentális erejét jellemzi, hogy 5 hónapja még mankóval közlekedett, miután újfajta kezelést kellett alkalmazni pályafutása kezdete óta sérült bal lábfején. Kétszettes hátrányból Grand Slam tornán utoljára 2007-ben, 15 évvel ezelőtt sikerült fordítania, a tegnapi döntőben ezt a bravúrt fáradtan, nem tökéletes edzettségi állapotban, kevés éles meccsel a háta mögött is végre tudta hajtani.

A serleg átadásakor mondott beszédében elismerte, hogy pár hónapja még úgy gondolta, ez lehet az utolsó Ausztrál Openje, de az őt magát is váratlanul érő győzelem annyira feltöltötte energiával és lelkesedéssel, hogy megpróbál jövőre visszatérni.

Elsőként Roger Federer gratulált a hihetetlen teljesítményhez Instagram oldalán egy megható üzenetben:

Forrás: Roger Federer Instagram

“Micsoda mérkőzés! Jóbarátomnak és nagy ellenfelemnek, Rafael Nadalnak. Szívből gratulálok, hogy te lettél az első 21-szeres egyéni Grand Slam győztes a férfiak között. Néhány hónappal ezelőtt még azon viccelődtünk, hogy mindketten mankóra támaszkodunk. Elképesztő. Sose becsülj alá egy nagy bajnokot. Hihetetlen munkamorálod, elkötelezettséged és küzdőszellemed inspiráció számomra, és számtalan embernek a világon. Büszke vagyok rá, hogy megoszthatom veled ezt a korszakot, és megtisztelő, hogy volt szerepem abban, hogy mind többet és többet érj el. Ugyanezt tetted te is velem az elmúlt 18 évben. Biztos vagyok benne, hogy még sok siker áll előtted, de most élvezd a pillanatot!”

Novak Djokovic valamivel visszafogottabban fogalmazott, ami az előzmények ismeretében nem meglepő:

Forrás: Novak Djokovic Instagram

“Gratulálok Rafael Nadalnak a 21. Grand Slam győzelemhez. Elképesztő teljesítmény. A mindig lenyűgöző küzdőszellemed ez alkalommal is érvényesült. Gratulálunk! Medvedev is mindent kitett a pályára, szenvedéllyel és elkötelezetten küzdött, amit a jövőben is várhatunk tőle.”

A Nagy Hármas tagjai összesen már 61 Grand Slam győzelemnél járnak. A legutóbbi 15 major tornából 13-at Nadal és Djokovic osztott el egymás között.

Forrás

A kiemelt kép forrása: Teniszvilág