Hétfőtől Daniil Medvedev az új világelső

2022. február 24.
by HerczegGabor

Daniil Medvedev letaszította a világranglista éléről a szerb Novak Djokovicot. Andy Roddick 2004-es világelsősége óta az orosz lett az első olyan játékos, akinek a Nagy Négyesen kívül összejött a világranglista első helye.

Medvedev mindössze a harmadik orosz teniszező lett, aki a csúcsra ért a férfiak között, korábban két honfitársának sikerült már elérnie ezt az ATP Touron: 1999-ben Yevgeny Kafelnikovnak, 2000-ban pedig Marat Safinnak. Az idei Australian Openen már rettentő közel került Medvedev a világelsőséghez, hiszen kétszettes előnyből vesztette el a finálét a spanyol Rafael Nadallal szemben, így duplán bánhatja a döntőbéli vereséget, mert egy esetleges győzelemmel már a világranglista élén tanyázhatna.

,,Már hosszú ideje a második helyen állok. Természetesen szeretnék első számú teniszező lenni, és 25 Grand Slam-tornát nyerni, vagy valami hasonlót. De ismét megemlítem, hogy számomra a legfontosabb dolog a kemény munka, próbálok javítani a játékomon, hogy még jobb teniszező váljon belőlem, és azon vagyok, hogy megpróbáljak megnyerni minden versenyt, amelyen játszom majd a közeljövőben.” – mondta Medvedev az újságíróknak a múlt hónapban.

Az ATP szerint hat lehetséges forgatókönyv volt, amely szerint Medvedev február 28-án világelső lehetett.

  • Medvedev megnyeri az Acapulco-i tornát, függetlenül Djokovics eredményétől.
  • Medvedev bejut az acapulcói döntőbe, Djokovic pedig nem nyeri meg a dubaji tornát.
  • Medvedev bejut az acapulcói elődöntőbe, Djokovic pedig nem jut be a dubaji döntőbe.
  • Medvedev bejut az acapulcói negyeddöntőbe, Djokovic pedig nem a dubaji elődöntőbe.
  • Medvedev bejut a második fordulóba Acapulcóban, Djokovic pedig nem jut be a dubaji elődöntőbe.
  • Medvedev veszít az első fordulóban Acapulcóban, Djokovic pedig nem jut be a dubaji negyeddöntőbe.

Mivel Novak Djokovic két szettben vereséget szenvedett a dubaji torna negyeddöntőjében, és az orosz már bent van a legjobb nyolc között Acapulcóban, ezért Medvedev már biztosan átveszi az elsőséget a csúcstartó szerbtől. Az ATP rangsorolási rendszer 1974-es bevezetése óta Medveved lesz a 27. világelső.

Kiemelt kép: golfdigest.com