RG 2022: Rafael Nadal drámai módon jutott be a fináléba

2022. június 3.
by Airon

Rafael Nadal 3 óra csata, és az ellenfél egy peches mozdulata után jutott a Roland Garros fináléjába. Alexander Zverevnek igen csúnya módon aláfordult a bokája, és egy percig sem volt kérdés a feladás ténye. 

Elérkezett a Roland Garros elődöntők napja az uraknál, és először Rafael Nadal és Alexander Zverev harcoltak meg egymás ellen az első finalista helyért. Minden előzetes várakozást átírtak a zárt tető adott körülményei, hiszen borongós és esős napra látogatott ki a Philippe Chatrier nagyérdeműje. A két játékos eddig 9 alkalommal találkozott egymással, és az örök mérleget a spanyol vezette 6-3 arányban.

Zverev elképesztően jól kezdte a mérkőzést, hiszen gyorsan elvette Nadal adogatását, majd egy jó ideig makulátlanul játszott adogatóként. A német 4-3-as vezetésénél először ingott meg saját szervája mögött, főleg rossz döntéseinek köszönhetően, ezt a lehetőséget pedig a spanyol köszönte szépen, ki is használta. A folytatásban Zverev egyre több könnyelmű hibával játszott, komoly bajba is került 5-4-es hátránynál, azonban mégis Nadal három játszma labdájánál helyén volt az esze, és szettben tartotta magát. A német ezek után némileg visszatalált az első etapban mutatott korábbi játékához, ám hiába jutott el 2 fogadó előnyig, a spanyol hozta a saját szerváját. Zverev ezt követően nem botlott meg adogatóként, így az első szett sorsáról a Tiebreak döntött. A rövidítés közepétől a német folyamatosan tetemes előnyt épített ki, viszont hiába vezetett már 6-2-re is, nem tudta lezárni a játszmát, és 12 pont után 6-6-tal fordult a két játékos. Innentől elkezdődött az idegek harca, amit végül Nadal bírt jobban, aki 10-8 arányban elvitte a Tiebreaket, ezáltal vezetést szerzett 1 óra 33 perc játékot követően.

Nadal óriási csatában vitte el az első szettet
Kép forrása: twitter.com/tennis

Zverevnél egyértelműen látható volt a második felvonás első game-ében, hogy nyomokat hagyott a négy kihasználatlan játszmalabda. A német rosszul kezdte a szettet, és pillanatok alatt elveszítette az adogatását, azonban meglepetésnek bizonyult, hogy azonnal vissza tudott jönni. Zverev hiába tüntette el kezdeti lépéshátrányát, nem tudta fejben rendezni a sorokat, majd egy 44 ütéses labdamenet végén hibázva, ismét elbukta a szerváját. Nadal ezek után újfent túladott a break előnyén, majd a csendet a német tudta azzal megtörni, hogy nagy nehezen szerva gamet nyert. A folytatást is a breakek hada jellemezte, azok után, hogy mind a két játékos egyaránt instabil maradt szervája mögött. Zverev 5-3-nál még a szett megnyeréséért is adogathatott, azonban 3 kettős hibával le kellett mondania egyelőre az egyenlítésről. 3 óra játékot követően azonban drámai véget ért a mérkőzés, miután a német az egyik ütésnél megcsúszott és aláfordult a bokája. Zverevet ugyan kerekesszékbe ültetve rövid ideig még ápolni vitték, ám nem sokkal később a németnek a feladás mellett kellett döntenie, így ezáltal fejeződött be egy remek és kiélezett találkozó a két gladiátor között.

Kerekesszékben vitték ápolni Zverevet, aki percekkel később feladta a találkozót
Kép forrása: twitter.com/tennis

Rafael Nadal annak ellenére, hogy idő előtt ért vége az elődöntője, óriási küzdelemben vívta ki a fináléba jutást. A spanyol 14. Roland Garros trófeájáért szállhat harcba vasárnap, ahol Casper Ruud vagy Marin Cilic lesz az ellenfele.

Roland Garros, az elődöntő eredménye: 

Rafael Nadal ( 5 )-Alexander Zverev ( 3 ) 7:6(8) 6:6-nál Zverev feladta