US Open 2022: Kialakult a döntő párosítása

2022. szeptember 10.
by cort

Casper Ruud – Carlos Alcaraz döntő rendeznek vasárnap Flushing Meadowsban.

Elsőként az ötödik helyen kiemelt Casper Ruud jutott a vasárnapi fináléba, aki négy játszmában győzött az orosz Karen Khachanov ellen. A mérkőzés hozta az előzetesen várt színvonalat, ahol a norvég rövidítésben nyerte az első szettet, a második felvonásban pedig könnyedén duplázta meg előnyét a sokat hibázó orosz ellen. Sokáig úgy tűnt, hogy a harmadik szett is rövidítésben fog eldőlni, de Khachanov 6-5-nél breakelni tudott, jöhetett a negyedik játszma. Az orosz ekkor kezdett látványosan fáradni, kijött rajta a Kyrgios és Carreno Busta elleni dupla túlóra, és már nem tudta tartani a lépést a norvéggal. A vége 7-6 6-1 5-7 6-2 lett Ruud javára, aki a Roland Garrost követően idei második Grand Slam fináléjára készülhet.

A norvég ellenfele a tornán nagyszerűen teniszező Frances Tiafoet legyőző Carlos Alcaraz lesz. A két játékos nagyszerű meccset játszott második elődöntőben. Tiafoe makulátlan, 6-0-ás tie-break mutatóval érkezett az összecsapásra, amit tovább javított az első játszma 7-6-os megnyerésével. Az amerikai az egész torna folyamán nagyszerűen teniszezett, azonban a második szett derekától jött egy komolyabb rövidzárlat, amikor tíz játékból mindössze egyet tudott megnyerni, Alcaraz pedig 6-3 6-1-gyel fordítani tudott. A negyedik játszmában úgy tűnt a spanyolt már nem lehet megállítani, de hiába volt két alkalommal is breakelőnybe, Tiafoe rövidítésre mentette a szettet, amit ismét behúzott, ezzel 8-0-ra javítva eddig is hihetetlen idei US Open tie-break mérlegét. A döntő felvonásban a spanyol ismét felül tudott kerekedni az amerikain, és nagy csatában 6-3-mal lezárta a meccset.

Vasárnap tehát új Grand Slam-bajnokot avatnak Casper Ruud vagy Carlos Alcaraz személyében, ahol a győztes nem csak friss GS-győztesnek mondhatja magát, de hétfőtől az ő nevével kezdődik a férfi teniszezők világranglistája is.