Mit adhat egy teniszrajongónak a Break Point?

Január 13-án mutatkozott be a Netflixen a “sport-dokusorozatok” következő, nagy dobása. A showbiznisz új vadászterület kulisszái mögé férkőzött be. Na, de mennyire? Megnéztük az első öt epizódot.

A streaming-szolgáltatók eltejredése alapjaiban változtatja meg tévénézési szokásainkat. Általuk nem vagyunk kiszolgáltatva a TV-csatornák műsorsáv-beosztásainak. Azt nézünk, amit akarunk (a kínálatból kiválasztva), akkor, amikor akarjuk. A producereknek pedig nem kell megharcolniuk a lineáris műsorszórásban elfoglalható helyekért, ezáltal a kínálat rendkívül kiszélesedett. Ám nemcsak a sorozatok, játékfilmek szaporodtak el, hanem voltaképpen új kategória is megszületett, mégpedig a sport-dokumentumsorozatoké. A labdarúgásnak ott van az Amazonon elérhető All or nothing, a kosárlabdának a Michael Jordan-féle Chicago Bulls-t bemutató Last Dance, vagy éppen a forma-1-nek a Drive to survive (mindkettő Netflixen érhető el). Sorolhatnánk még fel példákat, de nagyon sok van, egyre több.

A kategória úttörője kétség kívül az Drive to survive, amelyre annak ellenére van széleskörű kereslet, hogy rendkívül meg is osztja a száguldó cirkusz rajongóit és szereplőit egyaránt (élen az elmúlt két szezon világbajnokával, Max Vertstappen-nel (!)). A sorozat producerei túl vannak már négy évadon, tavaly pedig bejelentették, hogy új vizekre fognak evezni és 2023-ban elhozzák a teniszrajongóknak is a maguk sorozatát Break Point címmel (magyar nevén Könyörtelen tenisz) melynek elkészítésében a WTA, az ATP és a négy Grand Slam-torna is teljes mellszélességben együttműködik majd. Decemberben előtt megkaptuk az első előzetest és a premier dátumát: január 13. Pénteken elérkezett a várva várt nap, megnéztük az első öt epizódot, most pedig a szpojlerezés lehető legkevesebb szándékával értékeljük a látottakat.

Az legelelső percek megmutatják, mi is lesz az “ars poetica”. Hogy mit jelent a tenisz lélektana, azt nem a legendákon keresztül kívánják megmutatni a producerek. Éppen ellenkezőleg: azokon, akik őket követ(het)ik majd. Ez voltaképpen érhtető, hiszen Federer, Nadal, Djokovic és Serena Williams új szintre emelték a teniszt ebben az évezredben. Örökségük, melyet ketten már maguk mögött hagytak, óriási, ahhoz felnőni elképesztő teher, legalább még ugyanannyi, mint amivel a profi teniszezői élet eleve jár: áldozathozatal, kitartás, folyamatos teljesítménykényszer, harc az elemekkel, az ellenfelekkel és az ember belső démonaival egyaránt.

Kép forrása: usopen.org

Az első öt epizódban Nick Kyrgios, Thanasi Kokkinakis, Matteo Berrettini és Alja Tomljanovic Australian Openjét, Taylor Fritz és Maria Sakkari Indian Wells-i, Paula Badosa és Ons Jabeur madridi szereplését, valamint Felix Auger-Aliassime és Casper Ruud Roland Garrosát mutatja be a 2022-es szezonból. Az archív, eddig talán nem látott felvételek kellemesen hathatnak a teniszben jártas nézők számára. Szinte mindegyik szereplő közeli hozzátartozói is szerepet kapnak. A családi körben, edzéseken, mérkőzések közötti napokon leforgatott felvételek is nagyban vázolják a sorozat szándékát, megmutatni a teniszezők emberi oldalát. Ehhez jönnek hozzá a mérkőzések előtti és utáni közvetlen reakciók, melyek között olyan szögekből láthatunk labdameneteket, melyekből a közvetítések alatt talán csak visszajátszásokban, magazinműsorokban láthatunk. Egyes pillanatokat maguk a főszereplők narrálnak, természetesen utólagosan, ám a meccsek alatt az edzői páholyokat “bepoloskázták”, aminek köszönhetően élő-egyenes reakciók is tovább színesítik a történéseket.  Kommentátorok, műsorvezetők narrálják a mérkőzéseket és az adott torna feljeményeit, a főszereplők mellett pedig a laikusabb nézők számára korábbi kiválóságok, edzők mutatják be a sportág fortélyait, névszerint: Maria Sharapova, Chris Evert, Martina Navratilova, Andy Roddick, Patrick Mouratoglou Paul Annacone, Toni Nadal, John McEnroe.

Mindezek összességében remek koncepciót adnak, de…

...a szakavatottabb rajongókban így is lehet hiányérzet. A sorozat érdekes aspektusokra tapint rá, de nem igazán sikerül “meztelenre vetkőztetni a királyt”, mert ehhez a 45-50 perces játékidő és az egy teniszezőnél több főszereplő kevésnek bizonyul. Sajnálkozhatunk hogy nem láthatunk többet ebből meg amabból. Éppen emiatt a tenisz igazán elszánt rajongói valószínűleg azt érezhetik, hogy olyan sokkal többet nem tudtak meg a sportágról, egy laikus viszont igen. Ha viszont egy laikus egyedül kezdi el nézni könnyen zavarba jöhet, mert a magyar nyelvű felirat erősen kifogásolható, hiszen az az alapfogalmakkal nincsen igazán tisztában, vagy éppen keveri a szezont a fazonnal. 

Ellenben a Break point azért van olyan jó, hogy megérdemeljen egy második esélyt, akár továbbiakat is, hiszen az évadnak az eddig közzé tett öt epizóddal még nincs vége! A sorozat júniusban folytatódik a 2022-es szezon második felével. Wimbledonban is főszerephez jut Nick Kyrgios, aki a vártnak megfelelően nagyon élvezte a kamera közelségét az első részben. Ott lesz a US Open is, melynek keretében Frances Tiafoe és a későbbi győztes Carlos Alcaraz is bemutatkozik a sorozatban, mely fel fogja göngyölíteni Serena Williams búcsúját is, az amerikai legendát utolsóként legyőző Alja Tomljanovic szemszögéből.

Nektek hogy tetszett a sorozat?

Borítókép forrása: tennisnet.com