AusOpen 2023: Három hely már elkelt a legjobb nyolc között

2023. január 22.
by cort

Két papírforma győzelem mellett egy komolyabb meglepetés történt a felső ág eddig lejátszott negyeddöntőiben

Elsőként az orosz Karen Khachanov kvalifikálta magát a legjobb nyolc között. Az orosz teniszező a japán Nishiokával találkozott, és két sima valamint egy szoros szettet követően jutott a negyeddöntőbe. Sokáig úgy tűnt, hogy a japán játékot sem tud nyerni Khachanov ellen, aki sorozatban 14(!) gamet nyerve 6-0 6-0 2-0-ás előnyre tett szert (különösen a második játszma volt kellemetlen a japán számára, ahol mindössze két labdamenetet tudott megnyerni). Nishioka egy breaknek köszönhetően ugyan kiegyenlített, de rövidítésben ismét az orosz volt a jobb, és pontosan két óra játékot követően berobogott a következő fordulóba.

Khachanov ellenfele a negyeddöntőben Sebastian Korda lesz, aki egy élvezetes, öt szettes meccsen győzött Hubert Hurkacz ellen. Az amerikai idén nagyszerűen teniszezik, Adelaideben mérkőzéslabdája volt Djokovic ellen, az előző körben pedig három játszmában búcsúztatta a tavalyi döntős Daniil Medvedevet. A meccset a lengyel kezdte jobban, egy korai breaknek köszönhetően 6-3-mal behúzta az első szettet, a folytatásban azonban már Korda diktált, és 6-3 6-2-vel fordítani tudott. Az előjelek, és a mutatott játék alapján úgy tűnt, hogy az amerikai innen már könnyen nyeri a meccset, de a negyedik szettben Hurkacz emelni tudott a játéka színvonalán, és 6-1-gyel kiegyenlített. A döntő felvonásban nem bírtak egymással a felek, a mindent elzáró rövidítésben Korda koncentrált jobban, és jutott a legjobb nyolc közé.

A nap legnagyobb meglepetését – ami az urak versenyét illeti – a cseh Jiri Lehecka szolgáltatta, aki négy szettben kiejtette a hatodik helyen kiemelt Felix Auger- Aliassimet. A fiatal cseh a 6-4 arányban elbukott első szettet követően nem esett kétségbe, nagyszerűen teniszezve felülmúlta top 10-es ellenfelét, és 6-3 7-6 7-6-tal fordítani tudott. Lehecka ezzel tovább gyűjti melbourne-i skalpjait, a nyolc között pedig ismét egy komoly ellenféllel, a jelenleg még zajló Jannik Sinner – Stefanos Tsitsipas mérkőzés győztesével találkozik.