Alcaraz a világelsőség felé kacsintgat

A spanyol Carlos Alcaraz nem igazán lát gyenge pontot Djokovic játékában, ennek ellenére eltökélt szándéka, hogy visszaszerzi tőle a világelsőséget.

Hosszú kihagyás után a héten Buenos Aires-ben tért vissza a pályára Carlos Alcaraz. A spanyol a holtszezonban szedett össze egy lábsérülést, melynek következtében egyetlen ausztrál tornán sem tudott indulni. A tavalyi év nagy áttörést jelentett a pályafutásában: két Masters 1000-es versenyt is nyert, sőt, a US Opent is behúzta és ő lett az ATP történetének legfiatalabb világelsője. Hasi problémák miatt viszont nem tudta végigjátszani az idényt.

A spanyol sérülése kaput nyitott Djokovic előtt, aki megnyerte az Ausztrál Opent – utolérve Rafael Nadalt a megnyert Grand Slam trófeák számában – és ezzel átvette Alcaraz helyét a ranglista élén. A szerb, aki majdnem 16 évvel idősebb jelenkori riválisánál, idén zsinórban 12 megnyert meccsel büszkélkedhet.

“Nincsenek gyenge pontjai a játékának, minden ütése lenyűgöző” – mondta Djokovicról Alcaraz az atptour.com-nak adott interjújában. “A fizikális állapota lenyűgöző, a mentális képességei úgyszintén. Olyan, mint egy istenség, csodálom amiatt, hogy ennyi időn keresztül tartani tudta a szintet, az élmezőnyben tudott maradni. Ez nagyon, nagyon nehéz feladat, ezért csodálom őt.”

Nehéz megjósolni, hogyan alakul kettejük küzdelme a világelsőségért vívott harcban, már csak azért is, mert még nem tisztázott, pályára léphet-e Djokovic Indian Wells-ben és Miamiban. A szerb kérvényezte a hatóságoknál, hogy Covid oltás nélkül is beengedjék az Egyesült Államokba, döntés azonban még nem született. Az USA-ban be fogják szüntetni a világjárvány kitörése után életbe léptetett rendkívüli jogrendet, amit az elmúlt három évben a vírus terjedésének megfékezése érdekében alkalmaztak, erre viszont legkorábban május 11-én kerülhet sor.

“Sok időt töltöttem el világelső pozícióban. Most az a cél, hogy visszaszerezzem a helyemet az élen, a legjobbamra kell törekednem az elkövetkező tornák során, hogy újra első legyek.” – tette hozzá Alcaraz.

Alcaraz ezidáig 20 héten keresztül birtokolta a világelsőséget, ami máris több, mint amit Daniil Medvedev, Andy Roddick vagy Boris Becker az élen töltött. Djokovictól viszont nagyon messze van ilyen tekintetben, ő összességében 376 héten át vezette a rangsort.

A fiatal spanyol első kiemeltként szerepel a buenos aires-i tornán. A legjobb 16 között Györe Lászlót verte meg három játszmában, a következő körben pedig egy újabb szerb színekben versenyző játékos, Dusan Lajovic lesz az ellenfele.

Forrás: ubitennis.net, atptour.com

Borítókép: tennis365.com/Shahida Jacobs