Medvedev többet küzd önmagával és a pályával Indian Wells-ben, mint az ellenfeleivel

Hiába van már ott a legjobb 4 között a szezon első Masters-tornáján, fordulók óta markánsan kritizálja a borítás lassúságát.

Nem túlzás kijelenteni, hogy Daniil Medvedev örvendhet most a legjobb formának a férfi teniszezők közül. Legutóbbi három tornáján, melyeken elindult, mindet megnyerte – ATP 500: Rotterdam, ATP 250: Doha, ATP 500: Dubai – és a szezon első Masters-versenyén, Indian Wellsben is már ott van az elődöntőben. Ezzel 18 mérkőzés óta tart győzelmi szériája, utoljára pedig év elején az Australian Open harmadik körében léphetett le vesztesként teniszpályáról. A szezon ezen részén lehet is várni a remek szereplést a korábbi világelsőtől és US Open-bajnoktól, Medvedev specialitása ugyanis a kemény pálya.

Mint minden embernek, neki is evés közben jöhet meg igazán az étvágya és az eddig megszerzett 1250 ranglista ponthoz még további 1000-et hozzátehet Indian Wellsben, azonban a kaliforniai pályát meccsek óta keresetlen szavakkal illeti meg. Saját – és más teniszezők – elmondása szerint az idei terep annyira lassú, hogy közelebb van egy salakpályához, mint egy hagyományos kemény pályához. Medvedev a tornán az eddigi legnehezebb mérkőzését a legjobb 16 között vívta Alexander Zverev ellen, akivel több, mint három órán át csatázott (6/7 7/6 7/5) és nem kevesebb, mint 17 (!) break-labdával szembesült, melyekből viszont csak kettőt tudott kihasználni sérülésből visszatérő ellenfele. Az orosz teniszezőnél az első szett elvesztése után szakadt el a cérna, heves panaszait a székbírónak mondta el:

“A sportág rohadt nagy szégyene ez a pálya. Tiltani kellene, hogy ezen játszani lehessen. Még hogy kemény pálya…szégyen ezt annak nevezni!”

Azzal fenyegetőzött, hogy WC szünetet kikérve annyit fogja húzni az időt, amennyire lassú a borítás és az sem érdekli, hogy ha emiatt büntetést kap. A játékvezető megpróbálta lenyugtatni az ötödik kiemeltet, mindhiába:

“Én tudom, milyen egy kemény pálya, a specialistája vagyok!”

Medvedev “drámája” aztán a negyeddöntőben folytatódott Alejandro Davidovich Fokina ellen, akit bár már könnyebben győzött le (6/3 7/5), de azok után, hogy Zverev ellen a bokája fordult ki, ezúttal kishíján a körmét vesztette el a hüvelykujjáról. Az eset a második szett közepén történt, az egyik labdamenet közben megbotlott és kézzel akarta tompítani az esést. A mozdulat következtében úgy beszakadt a körme Medvedevnek, hogy ápolási szünetet kellett kérnie. Ezt az időt ismét kihasználta a panaszkodásra, ezúttal viszont azt is hozzátette, hogy a pálya felülete egy kemény borításhoz képest túlságosan érdes, már-már kavicsos.

Medvedev IW 23

Nem “lájkolás” gyanánt mutatott hüvelyujjat…
Kép forrása: AFP

Nyilván fel lehet róni az orosznak, hogy a többiek is ugyanezen a pályán játszanak, illetve miközben ennyit panaszkodik, azért csak ott van már a legjobb négy között. Nos, Medvedev egy markáns személyiség nem igazán híve a sportolói etiketteknek, “ami a szívén, az a száján” típus. Azonban ugyanennyire őszinte, ha saját magáról van szó, nem visszakozik az önkritikától:

“A tenisz egy intezív sport, ki tudja hozni belőled a feszültséget. Néhány játékos jobban tudja kezelni ezt, mint a többiek. Vannak, akik kevsébé tudják, mint én: ez a jellemem, ez a személyiségem, de azt szeretném, hogy ne emiatt emlékezzenek majd rám az emberek, hanem a játékom miatt. Dolgozom rajta.”

Éppen ezért meg szeretné hagyni a saját gondjának a mostanit, nem áll szándékában lépést tenni játékos-szervezetekkel:

“Megértem, hogy 96 játékosból 60 azt fogja mondani, hogy a pálya rendben van. Ez csak az én problémám.”

Medvedev az elődöntőben az amerikai Frances Tiafoe-val (14.) fog találkozni, aki a tornán még nem veszített játszmát. A felső ági elődöntőre magyar idő szerint péntek hajnalban derül majd fény. Először a címvédő Taylor Fritz (4.) lép pályára a fiatal olasz Jannik Sinner (11.) ellen, majd következik az első kiemelt Carlos Alcaraz. A spanyolok ifjú titánja Felix Auger-Aliasimme-mel (8.) játszik, aki az előző fordulóban hat (!) mérkőzéslabdát hárított Tommy Paul ellen.

Borítókép forrása: atptour.com