Marozsán Fábián, avagy derült égből Alcaraz-verés

2023. május 15.
by Írókéz

Amint azt az összes hírügynökség, social és antisocial média világgá kürtölte, a világranglista 135. helyezettje, aki a selejtezőből verekedte fel magát a főtáblára, akinek győzelmére a fogadóirodák 30-szoros pénzt fizettek (volna, már ha valaki fogadott volna rá), Marozsán Fábián, élete első ATP versenyén legyőzte a hétfőtől ismét világelső Carlos Alcarazt, és bejutott a legjobb 16 közé. A hírre az egész teniszvilág felkapta a fejét, a külföldi kommentátorok pedig hamut szórtak a fejükre, hiszen Fucsovics (Fukszoviksz) után itt egy újabb, kimondhatatlan nevű magyar.

Erre mondják, kérem, hogy világszenzáció. Teszik ezt teljes joggal, mert ilyen tényleg csak húszévente egyszer fordul elő. Hogy sejtsük, mekkora meglepetést okozott a magyar fiú, egy kis adalék: Az egyik legnépszerűbb magyar fogadási tippadó oldalon azt a fogadást preferálták, mely szerint Marozsán 5 gémnél kevesebbet szerez, sőt, megkockáztattak egy 6/0-ás első szettet is.

Maga az eredmény is szenzáció, de még nagyobb szenzáció az a hihetetlenül magas színvonalú, agresszív és koncentrált játék, amellyel Fábián a világelső-csodagyerek fölé kerekedett, aki mellesleg 30/2-es idei mérleggel érkezett erre a mérkőzésre. Alcaraz a sajtótájékoztatón nem is titkolta, hogy alaposan meglepte őt Marozsán játéka. Többek közt azt mondta, hogy nagyon nehéz ennyire magas szinten végigjátszani egy egész meccset, ahogyan ma a magyar teniszező tette, és ha így folytatja, nagyon hamar be fog törni a top 100-ba. “Persze, hogy megérdemli a győzelmet. Ha ezen a szinten játszik, több meglepetést is fog okozni, nem csak egyet.”

Nem akármilyen dicséret ez a világ egyik legjobbja szájából, magyar keblünk dobog is a büszkeségtől… de kiért is dobog? Azt eddig is tudtuk, hogy van nekünk Fucsovicsunk, Pirosunk, Valkuszunk – de tényleg tudtuk, hogy van egy Marozsánunk is? Mit lehet tudni a 23 éves magyar tehetségről?

A budapesti illetőségű Marozsán 5 éves kora óta teniszezik. Édesapja tanította meg a sportág alapjaira, aki, bár sosem volt profi, szintén teniszező, a Budapest-bajnokságban, illetve a Pest megyei bajnokságban ütötte a labdát, többek között a Szabadszállási Leopárdok (nem vicc, tényleg), és a Százhalombatta csapatában. Fábián tehetsége hamar megmutatkozott, korosztályának egyik legjobbjaként tartották számon, és már 13 évesen bemutatkozott a Százhalombatta OB II-es felnőtt csapatában. Junior korában kezdett el külföldön versenyezni, sajnos, a tenisz szövetségtől túl sok támogatást nem kapott, mivel ők inkább a másik két reménységet, Piros Zsombort és Valkusz Mátét támogatták, így a család állta a felkészülés és a versenyzés tetemes költségeit.

Fábián 17 évesen állt profinak, és először csak a legalacsonyabb, Futures tornákon indult, amíg meg nem szerezte első ATP pontját, amely bizony csak kilencedik nekifutásra sikerült. 4 év telt el ezen a szinten játszva, tapasztalatot szerezve, majd 2022-ben már  Challenger tornákon indult, ahol szép lassan araszolt felfelé a világranglistán. Megszerezte első tornagyőzelmét is, a banja lukai Challenger megnyerésével, ezen kívül még egy döntőt tudott elérni. Egyre magabiztosabbá vált, idén megszerezte második tornagyőzelmét is, ATP főtáblára azonban, bár négy tornán is játszott selejtezőt, nem sikerült feljutnia,  – egészen mostanáig. Nem sokan mondhatják el magukról, hogy életük első ATP versenye mindjárt egy 1000-es verseny.

Fábián esete is jól példázza, hogy a legnehezebb teljesítmény a sportban elhinni, tényleg elhinni azt, hogy le tudod győzni a legjobbakat. A magyar fiúnak semmi tapasztalata nem volt, nemhogy ATP 1000-es, de még 250-es szinten sem. Féltették is őt a top 100-ba tartozó, rutinos Corentin Moutet ellen az első fordulóban. Aztán Marozsán 6/0-lal kezdett… igaz, a második szett elment, de a döntő szettben ismét jól játszott. A következő ellenfél már kiemelt volt, Lehecka idén már Auger-Aliassime-et is verte, de ő sem tudott mit kezdeni Marozsánnal. Hősünk egyébként rendkívül  alázatos, szerény fiatalember, egyesek szerint túlságosan is az egy ilyen kemény sporthoz. Most azonban megmutatta, hogy igenis van benne vagányság, helyén van a szíve, és mentálisan is rendkívül erős. Lehecka ellen 2/4-ről 7/4-re, Alcaraz ellen 1/4-ről 7/4-re hozta a mindent eldöntő tie breaket.

A következő ellenfél Borna Coric lesz. Ha Marozsán továbbra is hisz magában, ezzel a mai játékkal őt is legyőzheti, és ezzel beléphet a világ 100 legjobb játékosa közé. Mit is mondott róla Carlitos?

Fábián példaképe egyébként Rafael Nadal. Mai győzelmével 85 ezer Eurót kasszírozott, alig valamivel kevesebbet, mint eddig egész pályafutása alatt. Ha nem teniszezik, kosárlabdát, vagy Halálos Iramban filmeket néz, illetve rapet hallgat. Na jó, a mai teljesítmény miatt ezt is elnézzük neki.