Toni Nadal szerint régen minden(ki) jobb volt

Rafael Nadal nagybátyja, korábbi edzője úgy látja, hogy visszaesett a férfi tenisz színvonala az előző évtizedhez képest.

A 62 éves szakember amellett, hogy a tenisz egyik legnagyobb tanára, gyakran foglalja írásba gondolatait a sportágról az egyik legolvasottabb spanyol napilap, az El País hasábjain. A minap hívta fel magára a figyelmet, hogy kritizálta a férfi tenisz jelenlegi mezőnyét. Azon a véleményen van, hogy az előző évtizedben nemcsak jobbak voltak a játékosok, hanem versenyképesebbek is, ennek a nívónak pedig napjainkban csak Novak Djokovic és Carlos Alcaraz felel meg. A többieket pedig ha analógiába tennénk az adott időszak jelentős szereplőivel, minden összevetésben a korábbi teniszezők felé mutatnának a relációs jelek – egy összevetésben még Djokovic is alulmaradna:

“A néhány évvel ezelőtti teniszezők szemmel láthatóan jobbak voltak, mint amilyenek a maiak. Versenyképesebbek. Kétségtelen, hogy Rafa felülmúlná Daniil Medvedevet, Andy Murray jobb lenne Alexander Zverevnél, Stan Wawrinka jobb lenne Casper Ruud-nál, Juan Martin Del Potro jobb lenne Andrey Rublevnél, ahogyan David Ferrer is jobb lenne Holger Rune-nál, viszont még Djokovic is alulmarad az öt-tíz évvel ezelőtti önmagához képest.”

Toni Nadal az egyszerű szembeállítások mellett szakmai érveket is felhozott:

“Amit nagyon hiányolok, az a következetesség és a rendszeresség. Djokovicon és Alcarazon kívül a többség által kínált szint kiábrándító. Sokan csak arra koncentrálnak, hogy minél erősebben üssék meg a labdákat, mintsem kontrollálni azokat. Kivész ezáltal a változatosság egyre kevesebbek az igazán szép meccsek.”

Kép forrása: tennismajors.com