US Open 2023: Jöhet a tavalyelőtti döntő visszavágója, kiesett a címvédő!

Daniil Medvedev egy nagyon vibráló, négyszettes meccsen győzte le Carlos Alcarazt a második férfi elődöntőben. Az orosz 2021 után ismét Novak Djokovic ellen játszhat döntőt New Yorkban.

Idén nyáron másról sem szólt a férfi tenisz, mint Carlos Alcaraz (1.) és Novak Djokovic (2.) egymás ellen vívott döntőiről Wimbledonban valamint Cincinnatiban. A két úriember beterítette a sportág rajongóinak horizontját, persze nem véletlenül: az a két meccs nemcsak a 2023-as szezonban, de a teljes tenisztörténelemben is mély nyomot hagyott. Joggal gondolhatta mindenki, hogy ők ketten kiemelkednek a mezőnyből, a “nép” pedig óhajtotta a következő ütközetet közöttük. Az elmúlt másfél-két hét során pedig minden egyre jobban úgy alakult, hogy e kívánság teljesüljön – pláne azután, hogy Djokovic kiharcolta a döntőbe jutást. A két klasszis árnyékában azonban megfeledkeztünk valakiről, akinek idén a legtöbb megnyert meccse és a legtöbb tornagyőzelme is van kemény pályán.

Ő pedig nem más, mint Daniil Medvedev (3.). A 27 éves orosz teniszező a pillanatnyi rivaldafény hiányában kicsit nyugodtan készülhetett a US Open előző két bajnokának ütközetére, hiszen Alcaraz (volt) a címvédő, ő pedig a 2021-es bajnok. Idén ezt megelőzően kétszer találkoztak, Indian Wellsben a döntőben, Wimbledonban pedig ehhez a tornához hasonlóan a legjobb négy között. Mindkét meccs végén Alcaraz örülhetett, ráadásul egyik alkalommal sem tudott legalább egy szettet megnyerni az orosz. Minden jel arra utalt tehát, hogy összejön az álomdöntő.

Sokan többre számítottak, de Carlos Alcaraz ezt az évet is egy Grand Slam-győzelemmel zárja. A korát figyelembe véve persze ez egyáltalán nem csalódás.
Kép forrása: apnews.com

Medvedev azonban fogta ezeket a találgatásokat és semmissé tette. Változtatott a taktikáján és önmagához képest agresszívabban teniszezett az egész mérkőzésen, amire Alcaraz nem számított látszólag. Az, hogy az első játszmát tie-breakben nyerte meg a harmadik kiemelt, azzal lehetett számolni, ám a folytatásban annyira működtek az elképzelései, hogy Alcaraz 6/1-re veszítette el a második szettet. Ilyen simán legutóbb éppen Djokovic tudott játszmát nyerni Alcaraz ellen, ám a Roland Garros elődöntőjének végén nem volt egészséges a spanyol, aki elé ezúttal nagy feladat hárult, hiszen még nem fordított meg mérkőzést 0-2-es szetthátrányból. Ehhez  megtette az első szükséges lépést és közel két és félóra után várt ránk a negyedik játszma, a mérkőzés fénypontja.

Már szoros volt a nyitószett is, ám most még az akkorinál is színvonalasabb labdamenetekkel örvendeztették meg a befedett Arthur Ashe Stadion felspanolt közönségét. 3/2-re vezetett Medvedev, amikor Alcaraz adogatott és egy maratoni, 10 perces játék alakult ki, mely során hét alkalommal is egyenlő volt az állás. Nagy volt a tét: hiszen, 3/3 esetén azt érzehette volna mindenki, hogy ez a meccs még eltart egy darabig, ha viszont 4/2, akkor meg Medvedev számára kerül lőtávolon belülre a győzelem. Végül az orosz akarata érvényesült, de nagyon izgult, mikor a győzelemért adogatott: ziccereket, kettős hibákat vétett, mindezek mellett pedig ismét hosszú játék alakult ki. Ám ami késett, nem múlott, negyedik meccslabdáját a hálónál készítette elő, s bár a még mindig csak 20 éves Alcaraz a végsőkig küzdött, Medvedev 3 óra 22 perc után tette fel az i-re a pontot. Az elmúlt 5 US Open-jén pedig már a harmadik döntőjére készülhet, ahol tehát 2021 után ismét Novak Djokovic lesz az ellenfele.

Végeredmény: D. Medvedev (orosz, 3.) – C. Alcaraz (spanyol, 1.) 7/6(3) 6/1 3/6 6/3

Borítókép forrása: twitter.com/UniversTennis