US Open 23: Férfi finálé

2023. szeptember 10.
by cort

Megismétlődik a 2021-es döntő végeredménye, vagy ezúttal Novak Djokovic nyeri a Daniil Medvedevvel vívott US Open finálét?

Papírforma, vagy meglepetés döntő Flushing Meadowsban? Ha a világranglista második és harmadik helyezettje kerül egy verseny döntőjébe, akkor az semmiképpen sem nevezhető meglepetésnek, de az idei US Open előtt a szakértők és a közvélemény is leginkább egy Djokovic – Alcaraz döntőt prognosztizált, és felkészült egy újabb, alighanem emlékezetes csörtére a szerb és spanyol riválisa között. A sorsolás már kicsit átírta az esélyeket, sokan „féltették” a spanyolt, mondván mind Daniil Medvedev, mind pedig Jannik Sinner a spanyol ágára került, és Djokovicon kívül ez a két játékos tűnt leginkább veszélyesnek a világelsőre. Az orosz, aki megígérte, hogy a US Openen megmutatja még mindig az elitbe tartozik, hazaküldte a spanyolt, és bizonyította, hogy kemény pályán a legjobbak között kell említeni.

Medvedev nagyszerű játékkal nyert az elődöntőben Alcaraz ellen, pedig a 2021-es bajnok orosznak finoman szólva is gyengére sikerültek az Open előtti felvezető tornák. A két Masters versenyen mindössze három mérkőzést nyert, és ezzel a nem túl acélos mutatóval érkezett meg New Yorkba. A US Openen azonban odatette magát, a mai döntőig lejátszott hat mérkőzésén mindössze három játszmát bukott, és ahogy haladtunk előre egyre jobb játékkal rukkolt elő. Az még mindig egy nagy talány, hogy 198 centisen hogy tud így mozogni a pályán, és ennyire jól tud fogadni, de ezekre a képességeire szükség lesz Djokovic ellen is.

A szerb hozta a kötelezőt, komolyabb ellenfelek nélkül jutott a fináléba, és 2021-gyel ellentétben most nem nyomja a naptári Grand Slam súlya a vállát, és épp emiatt jöhet tőle egy felszabadultabb tenisz a 2021-es döntőhöz képest. Djokovic a döntőig mindössze egyszer, Györe László ellen volt hátrányban, és az elődöntőben is koncentráltan teniszezett. Legalábbis a harmadik szett közepéig. Onnan kicsit magára engedte Sheltont, és ami igazán furcsa volt, hogy a harmadik játszma hajrájában már az amerikai nyerte a hosszabb labdameneteket. Ez még akár probléma is lehet Daniil Medvedev ellen, akinek ez a fő játéka, és akár 25-30-as ütésváltásokba is simán bele fog állni bármiféle hiba nélkül.

Az esélyeket nézve a Grand Slam rutin egyértelműen a szerb mellett szól, de orosz ugyanitt, ugyanilyen körülmények között egyszer már legyőzte, és az Alcaraz elleni siker is biztosan jót tett az önbizalmának. 2021-es Open döntőjük óta öt alkalommal találkoztak egymással, mindig kemény pályán, és ezeken négy alkalommal Djokovic hagyta el győztesen a pályát. Idén kétszer találkoztak, Adelaideben a szerb, míg Dubaiban az orosz nyert két játszmában.

Amennyiben Djokovic nyeri a mai összecsapást, azzal karrierje 24. Grand Slam sikerét aratná, ellépne Serena Williams mellől, és beérné Margaret Courtot, nem mellesleg valószínűleg véglegesen eldöntené a Nadallal és Federerrel folytatott Grand Slam-versenyt is. Medvedev ötödik alkalommal jutott GS döntőbe, eddig a már említett US Open az egyetlen sikere, aminek alighanem az a legnagyobb oka, hogy a háló túloldalán vagy Novak Djokovic, vagy Rafael Nadal állt.