Novak Djokovic negyedszer is US Open-bajnok és 24-szeres Grand Slam-győztes!

A jövő héttől újra világelső szerb három szettben győzte le Daniil Medvedevet a New York-i döntőben és újabb lépést tett meg mindenki fölé, aki valaha is teniszütőt ragadott.

Le lehet-e győzni a világranglista első két helyezettjét három napon belül egy Grand Slam-tornán? Ez lehetett az egyik fő kérdése 2023 utolsó Grand Slam-döntőjének a US Openen. A hőstettet Daniil Medvedev (3.) kísérelte meg, aki Carlos Alcaraz (1.) elődöntős legyőzése után Novak Djokovic-csal (2.) találta magát szemben. Djokovic viszont a tenisz megfoszthatatlan dicsőségéhez igyekezett megtenni egy újabb lépést. A szerb 24. Grand Slam-győzelme volt a tét, amivel még inkább megléphetett volna Rafael Nadaltól a férfiak örökranglistáján és felsorakozhatott volna Margaret Court mellé a “koedukált” rangsor tetejére. Medvedev az utóbbi években bizonyította, hogy játékban igenis közel van Djokovichoz, megannyi szoros csatát megvívott a szerbbel, ráadásul eddigi egyetlen Grand Slam-győzelmét is ellene szerezte meg tavalyelőtt, pont ugyanitt. Az igazi próbatétel a lélektan síkján zajlott.

Medvedev US Open 2023

Az elmúlt öt kiírás alatt már a harmadik döntőjét játszotta Medvedev Flushing Meadows-ban!
Kép forrása: rolandgarros.com

A nyitószettben Djokovic az első adódó alkalommal el tudta venni Medvedev adogatását – ráadásul semmire – aki ezután bottal üthette ellenfele nyomát. A szerb minden statisztikában jobbnak bizonyult az orosznál, s habár volt pár hosszabb és szórakoztató alapvonal-csata, amit Medvedev nyert meg, összességében nem talált fogást a Grand Slam-rekorderen. Minden kicsit csalóka volt ebben a szettben: habár 6/3-as eredmény született, 48 percig tartott, s habár 48 percig tartott, összességében Djokovic tartotta kezében a dolgokat. Kicsit csalódottak lehettek azok, akik nagy csatát vártak a meccstől.

Na, de aztán a folytatásban ezt bepótolták, de még mennyire! A második játszma kíméletlen, kegyetlen csatát hozott testben és lélekben egyaránt, mindkét fél számára. Az elején továbbra is küszködött Medvedev az adogató játékaival, azonban nagy küzdelmek árán hozta őket. Idővel azonban egyre jobban tudta nyújtani a labdameneteket, ami az Arthur Ashe Stadion befedett teteje alatt és a nagy páratartalomban óriási kihívás elé állította Djokovicot. Tizenhét játéknak kellett eltelnie ahhoz, hogy először jusson az orosz break-labdához, ám a hosszú út alatt fény derült a megoldásra: hosszú labdameneteket kell kialakítani. Ezt persze Djokovic igyekezett kiküszöbölni úgy, hogy adogatóként nagyon sokat szerva-röptézett (viszont döbbenetes hatékonysággal), fogadóként pedig rövidítésekkel törekedett a pontok lezárására. Nagyon fontos volt ez neki, mert egy-két maratoni labdamenet és game után alkalmanként szédelgett a pályán. A szerb viszont terminátorként küzdött, Medvedev számára a tie-break előtt egy játszmalabda, a tie-break során pedig a mini-break-előny sem volt elég az egyenlítéshez. Kegyetlenül nagy munkát tett bele a példátlanul hosszú, második szettbe (1 óra 48 perc (!)), eredménytelenül.

Aki látta ezt a játszmát, az talán érezte legbelül, hogy ezzel a mérkőzés is eldőlt, így is történt. Medvedev nem tudott már ugyanarra a szintre felpörögni, Djokovic pedig úgy is magabiztosan húzta be az utolsó, hiányzó szettet, hogy egyszer az adogatását is elveszítette. Nem számított, Medvedev elfogyott, leginkább fejben.

Brutális volt a második szett!
Kép forrása: Twitter

Végeredmény: N. Djokovic (szerb, 2.) – D. Medvedev (orosz, 3.) 6/3 7/6(5) 6/3

Megvan tehát Djokovic 24. sikere. Voltak olyan vélemények a 23. győzelmet jelentő Roland Garros-siker után, hogy lehet, hogy ezentúl már nem lesz képes akkora motivációt meríteni, mint ami a Roger Federer – Rafael Nadal – kettős megelőzéséhez vezetett. Mondhatjuk, hogy e hangokkal rezonált az idei Wimbledoni döntő is Alcaraz ellen, melyet igen kedvező helyzetből veszített el, s emberemlékezet óta először láthattuk, hogy őt győzik le fejben egy ötszettes csatában. Djokovic viszont még nem hallja a gongot. Miért is hallaná? A következő Grand Slam-torna az igazi felségterülete, az Australian Open lesz 2024 elején. Rossz hír ez a többieknek, viszont azt is láthattuk, hogy most már neki is rövidítenie kell a labdameneteket a tartósan jó teljesítmény érdekében, és most már őt kis “ki lehet gyalogolni” az alapvonalról, ahogyan azt ő tette fiatalabbként.

Kép forrása: twitter.com/CureBore

 Borítókép forrása: twitter.com/JoseMorgado