Jannik Sinner kétszettes hátrányból fordítva lett az Australian Open bajnoka

Jannik Sinner lett az év első Grand Slam tornájának az újdonsült bajnoka Melbourne-ben. Az olasz teniszező a szakadék széléről felkapaszkodva fordította meg a finálét az orosz Daniil Medvedev-vel szemben. 

Elérkezett a 2024-es Australian Open férfi egyes versenyének a fináléja. A döntőben az egész tornán magabiztosan teniszező Jannik Sinner, és a verseny során hatalmas csatákat maga mögött sikerrel tudó Daniil Medvedev csapott össze. Kettejük párharcát sokáig uralta az orosz teniszező, viszont az utolsó három találkozójukat egyaránt az olasz nyerte meg. A 2021-es US Open győztese összességében 6-3 arányban vezette az örökmérleget.

Sinner hiába játszott kiegyensúlyozottan szinte végig a versenyen, a mérkőzés elején látszott rajta, hogy egy Grand Slam döntő mégiscsak egy egészen másik kávéház. Az olasz megilletődötten nyitotta a találkozót, és ennek köszönhetően a harmadik játékban elbukta az adogatását. Medvedev pedig az első szettben a szokásos teniszénél jóval agresszívabban játszott, 14 nyerőt ütött, és 6-3 arányban behúzta a szettet. A második felvonásban az olasz továbbra sem tudott megnyugodni, Medvedev pedig nem csökkentette tenisze intenzitását. Az orosz hamar ellépett 5-1-re, viszont ezt követően Sinner némi életjeleket mutatott. A világranglista negyedik teniszezőnek ugyan sikerült a szettben visszazárkóznia, de ez már csak kozmetikázása volt az eredménynek, Medvedev 5-3-nál break labdát hárítva lezárta a játszmát. A torna harmadik kiemeltje ezzel egy szettre került karrierje második Grand Slam győzelmétől.

Sinner-en azonban maximálisan érződött, hogy belelazult a helyzetbe. Az olasz teniszező elkezdett adogatásai mögött egyre stabilabban teniszezni, és ezzel folyamatosan arra kényszeritette ellenfelét, hogy fusson az eredmény után. Ezt a feladatot Medvedev egy jó darabig meg is oldotta, viszont 5-4-es hátrányánál a szettben maradásért kellett adogatnia. Sinner pedig ebben a game-ben higgadtabb volt az orosznál, és 2 óra 12 perc játékot követően kiharcolta a folytatást. A negyedik etapban több szoros szervajátékot is láthattunk, azonban huzamosabb ideig nem született break. Az első kilenc game-met egyaránt az adogató nyerte meg, ezáltal 5-4-es Sinner vezetésnél kritikus játék következett. Az olasz teniszező pedig a legfontosabb pillanatban kevesebb hibával játszott, elnyerte ellenfele szerváját, és jöhetett az ötödik játszma.

A mindent eldöntő játszmában 5 játékig makulátlan szerva játékok követték egymást. A hatodik game-ben viszont Medvedev adogatásánál először érkezett el a szetten belül fogadóelőny, ráadásul Sinner előtt egyből három. Ezen lehetőségek közül az olasz a másodikat egy nagyon merész játékkal ki is használta, és megindult az Australian Open trófea felé vezető úton. A következő két game-met gond nélkül az adogató nyerte meg, ezáltal Sinner-nek ki kellett szerválnia a győzelmet. Az olasz pedig egy rendkívül bátor játékot produkálva megnyerte a találkozót, és ennek köszönhetően megszerezte karrierje első Grand Slam trófeáját.

Sinner elképesztően mélyről fordítva lett bajnok Melbourne-ben
Kép forrása: pbs.twimg.com

 

Jannik Sinner lett tehát egy 3 óra 46 perces finálé után az Australian Open bajnoka. Az olasz teniszező azt követően, hogy meggyőző tenisszel jutott be a Melbourne-i fináléba, a döntőben megmutatta mentálisan milyen fából faragták. Sinner maximálisan megérdemelten nyerte meg Olaszország számára 1976 után újfent egy Grand Slam trófeát, és látva a 22 esztendős játékos teniszét, valószínűleg nem ez volt az utolsó.

Australian Open, a döntő végeredménye: 

Jannik Sinner ( 4 )-Daniil Medvedev ( 3 ) 3:6 3:6 6:4 6:4 6:3

Kiemelt kép forrása: pbs.twimg.com