Az elsőt senki nem feledi – első tornagyőzelmek 2013-ban

2013-ban nyolc olyan játékos volt, aki élete első ATP tornagyőzelmét aratta. Akad köztük olyan, aki a jövő nagy reménysége, és van, aki valószínűleg soha nem fog többé a profi tenisz legmagasabb szintjén versenyt nyerni. Ismerkedjünk meg  velük!

forrás: atp.com

forrás: atp.com

Bernard Tomic

A fiatal ausztrál játékost sokan a jövő (vagy inkább a jelen) egyik nagy ígéretének tartják. A rendkívül jó fizikai adottságokkal rendelkező és zseniális kézzel megáldott Tomic két junior Grand Slam tornát is nyert 17 évesen. 2011-ben, 19 éves korában, azután, hogy Boris Becker óta a a legfiatalabb negyeddöntős lett Wimbledonban, a közvélemény már a nagy négyes közeljövőbeli kihívóját látta benne.

A várt nagy áttörés azonban azóta is várat magára. Tomic betört az első 100-ba, de lassan két éve a ranglista 50. helye körül vesztegel. Úgy tűnik, valami hátráltatja a fiatal ausztrált a további fejlődésben. Ez a hátráltató tényező sokak szerint az edző-édesapa, aki egyik balhét csapja a másik után fia körül. Egy alkalommal már maga Bernard kérte a mérkőzésvezetőt, hogy távolíttassa el apját a nézőtérről. Reméljük, Tomic nem jut arra a sorsra, mint a szintén a délszláv térségből érkező, és ausztrállá lett Dokic család Jelenája, aki apja agresszivitása és botrányai miatt még a tenisszel is jó időre felhagyott.

Nagy kár lenne, mert Bernard Tomic üde színfolt a profi tenisz világában. Napjainkban, amikor a gladiátortenisz már teljesen uralkodóvá vált, kicsit visszacsempészi a régi idők teniszét a pályákra. Terelgeti, szinte simogatja a labdát, rengeteget nyes, mélységben mozgatja az ellenfelét és nagyon finom megoldásokra képes. Talán ez az első tornagyőzelem segít neki az előrelépésben.

forrás: atpworldtour.com

forrás: atpworldtour.com

Grigor Dimitrov

A Tomic-csal egykorú bolgár játékos a másik, akire nagy várakozással tekint a tenisz-szakma és a közvélemény. Akárcsak az ausztrál, Dimitrov is két junior Grand Slam címmel büszkélkedhet. Mr Sharapova folyamatosan fejlődik, egyre keményebb ellenfél még a legjobbaknak is. Az idén már januárban tornadöntőt játszott, Brisbane-ben, ott Andy Murray még nagy falatnak bizonyult, de Baby-Fed megmutatta oroszlánkörmeit, mindkét szettben brékelte skót ellenfelét.

Májusban Madridban elkapta barátnője korábbi fiúját, Djokovicot, a stockholmi torna döntőjében pedig a rutinos David Ferrert sikerült legyőznie.
Dimitrovnak már most rengeteg rajongója van világszerte, elsősorban a fiatal lányok körében, de Federert idéző mozgása miatt a svájci fenomén hívei is kedvelik. Ismertségét növelte, hogy Sharapovával kezdett el randizni, de tehetsége alapján rövidesen “saját jogon” is nagy sztár lehet.

forrás: atpworldtour.com

forrás: atpworldtour.com

Horacio Zeballos

Több olyan játékos is van, aki pályafutása második szakaszában, idén szerezte első ATP tornagyőzelmét. oracio Zeballos is közéjük tartozik, akinek 28 évesen sikerült ez a bravúr. Az argentin fiú ráadásul azt is elmondhatja magáról, amit rajta kívül csak Novak Djokovic, nevezetesen, hogy 2013-ban tornadöntőben sikerült legyőznie Rafael Nadalt. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez volt Nadal visszatérése utáni első tornadöntője, és az ezt követő nyolc tornájából hetet megnyert. A chilei helyszínen, Vina del Marban azonban még Horacio, a buenos aires-i helyszínelő volt a jobb.
A balkezes argentin egy igazi bohém, könnyűkezű, tipikus dél-amerikai játékos, aki az ATP Tour mellett Challenger-tornákon is rendszeresen elindul. Párosban is figyelemre méltó eredményekkel rendelkezik. Eddigi legjobb ranglistahelyezése a 39. volt, első tornagyőzelme valószínűleg egyben pályafutása csúcspontját is fogja jelenteni.

 

forrás: atpworldtour.com

forrás: atpworldtour.com

Carlos Berlocq

Egy újabb argentin, aki szintén az idősebb játékosok közé tartozik, és inkább párosban arat jelentősebb sikereket. Berlocq-nak 30 éves korára sikerült élete második egyéni tornadöntőjében első győzelmét aratnia.

Az argentin fiú azzal a kétes dicsőséggel rendelkezik, hogy egyszer régen a Miami Masters első fordulójában sikerült első ATP győzelmét aratnia, mindjárt 6/0 6/0-ra a veretes nevű szabadkártyás Donald Young ellen, aki addig szintén nem nyert még ATP meccset. Berlocq ezután ugyanazzal a lendülettel a következő meccsen ugyanilyen arányban kikapott a szintén amerikai James Blake-től. És ezzel nagyjából el is mondtunk mindent, amit Carlos Berlocq-ról tudni érdemes…

forrás: static.diario.latercera.com

forrás: static.diario.latercera.com

Nicolas Mahut

A francia teniszező nevét eddig leginkább onnan jegyezhettük meg, hogy ő játszotta – és veszítette el – minden idők leghosszabb profi teniszmeccsét John Isner ellen, amit 3 napon keresztül játszottak 2010-ben Wimbledonban. Mahut szintén junior GS-győztes, de mégis 31 éves koráig kellett várnia, míg egyéniben ATP tornát sikerült nyernie. Sikere azért is nagy fegyvertény, mert a stílus egyik utolsó mohikánjaként szerva-röpte játékkal sikerült elérnie mindezt.

Mahut is inkább párosban jeleskedik, ahol imponáló eredménysora van. Szingliben viszont összesen kétszer sikerült döntőbe jutnia, mindkétszer 2007-ban, azonban mindkétszer vesztesen hagyta el a pályát.

A jó francia játékos azonban olyan, mint a jó francia bor, az idő múltával csak nemesedik: hat évvel később újra két döntőt játszhatott, ezúttal azonban mindkettőt meg is nyerte. Ráadásul közel állt hozzá, hogy Michel Llodra oldalán páros Grand Slam címet szerezzen, méghozzá a félelmetes Bryan-Bryan páros legyőzésével; a Roland Garros döntőjében azonban a döntő pillanatokban megremegett a keze, így nem sikerült véghezvinnie a történelmi tettet.

forrás: images.sportinglife.com

forrás: images.sportinglife.com

 

Lukás Rosol

 A hatalmas termetű cseh játékos is már 28 éves volt, mire 6 Challenger-tornagyőzelem után végre ATP tornán is diadalmaskodhatott. Rosol később sem rezelt be a nagy feladatoktól, így aztán jó éve volt az idei, első tornagyőzelme mellé egy Davis Kupa-győzelmet is begyűjtött. A svájciak Chiudinelli/Wawrinka összeállítású párosa elleni 7 órás mérkőzésük Berdych-hel pedig minden idők leghosszabb Davis Cup meccse lett. Hiába, nem csak a francia vörösbor, de a cseh Rosé is csak jobb lesz, ahogy telik az idő…

 

 

forrás:tennisworlditalia.com

forrás:tennisworlditalia.com

Fabio Fognini

A néha kissé bohókásnak tűnő, jellegzetesen latinos temperamentumú olasz játékos 2006-ban, 19 éves korában tette le a névjegyét a profik között, amikor Buenos Airesben legyőzte az aktuális bajnok, korábbi világelső Carlos Moyát.

Fognini azóta próbálja a Tour kemény világában feljebb küzdeni magát, sikerrel, hiszen évről évre jobb ranglistával zárja az évet. A Moyá kaliberű nagy skalpok azóta viszont elmaradtak, legalábbis 2013-ig. Tavaly tudott először döntőbe kerülni ATP tornán, ebben a két fináléban azonban még vereséget szenvedett. Az idei évet viszont joggal nevezhetjük az áttörés évének a 26 éves salakspecialista (mi más lenne) olasz számára. 3 torna döntőjébe sikerült beverekednie magát (mindhármat salakon rendezték), ebből kettőt meg is tudott nyerni.

A hamburgi döntőben az előtte Federert verő Federico Delbonisnak a második szettben három mérkőzéslabdája volt ellene. Kettőt az olasz játékos szépen hárított, a harmadiknál pedig az argentin fiú egy viszonylag könnyű röptét a hálóba ütött, Fognini pedig innen fordítva, tie breakben hozta a szettet, majd a döntő játszmát is megnyerte.

Két egyéni tornagyőzelme mellé még egy páros siker is társult, az év végén pedig élete legjobb rangsorával a 16. helyen zárta a szezont. Az év során legyőzte többek között Wawrinkát, Gasquet-t, Haast és Almagrót is. Fejlődését látva, úgy tűnik, Fognini jövőre még előrébb léphet.

 

forrás: imagens0.publico.pt

forrás: imagens0.publico.pt

Joao Sousa

 

A 24 éves portugál néhány ATP tornán való indulás mellett főként Challenger versenyeken gyűjtögeti pontjait, amelyekből karrierje során már egy tucatot sikerült megnyernie. Idei éve pocsékul kezdődött, majd fokozatosan javulni kezdett a játéka.

Szezonjának említésre méltó teljesítményeit szeptember utolsó két hetére tartogatta, amikoris előbb Szentpétervárott elődöntőzött, majd egy héttel és 11 ezer kilométerrel később Kuala Lumpurban, többek között David Ferrer legyőzésével megnyerte élete első ATP tornáját. A jövő nagy kérdése, vajon Sousa több időt tud-e majd ezen a szinten eltölteni, mint névrokona a Videoton kispadján…

A hozzászólások le vannak zárva.