Serena és Na Li címet védett, Ivanovic több, mint 2 év elteltével nyert ismét tornát

Mindhárom női torna véget ért, Brisbane-ben és Shenzenben is az első kiemelt győzelmével zárultak a küzdelmek, Aucklandben a 2. helyen rangsorolt Ivanovic nyert.

Brisbane

Az idény első játékhetének legrangosabb versenye a Brisbane International volt, ahol álomdöntőt rendeztek: a világranglista első két helyezettje, a címvédő Serena Williams a 2. Azarenka ellen lépett pályára. Egyikük sem nyújtotta legjobb teniszét a hét folyamán, érdekes döntőnek néztünk elébe.

Az első játszmában, ahogyan azt várni lehetett, Serena Williams dominált, remekül adogatott, és majdnem ötször annyi nyerőt ütött, mint ellenfele (14-3). Ennek ellenére Azarenka is hozta a saját adogatásait, Williamsnek egyetlen breaklehetősége volt, amit viszont ki is használt, így 6:4-re nyerte a játszmát. A másodikat is jól kezdte a világelső, 2:0-ás előnyre tett szert, Azarenka viszont ezt követően zsinórban négy játékot nyert, 4:2-re alakítva ezzel az állást a szetten belül. Breakelőnyét azonban nem sikerült megtartania, Williams visszavette elveszített adogatójátékát, sőt, 6:5-ös vezetésnél, az utolsó pillanatban újra ő breakelt, ezzel meg is nyerte a mérkőzést.

Serena Williams pályafutása 58. WTA tornagyőzelmének örülhetett, az Australian Opennek pedig úgy vághat neki, hogy Cincinnatiben elszenvedett döntőbeli veresége óta zsinórban 22 megnyert mérkőzésen van túl.

Auckland

Forrás: wtatennis.com

Forrás: wtatennis.com

Új-Zélandon Ana Ivanovic döntőbeli ellenfele  az idősebbik Williams nővér, Venus volt. A két korábbi világelső közül Ivanovic a magasabban rangsorolt játékos, kettejük kilenc korábbi összecsapásából viszont nyolcat az amerikai nyert. A döntőt  Ivanovic kezdte jobban, zsinórban 5 játékot nyert az első játszmában, majd a másodikban is breakelőnybe került, 6:2, 5:3-ra vezetett és a mérkőzéslabdáig is eljutott. Venus Williams azonban nem véletlenül mondhatja magát hétszeres Grand Slam bajnoknak: ebben a rendkívül nehéz, már már kilátástalannak mondható helyzetben sem adta fel,  sikerült visszaküzdenie magát a mérkőzésbe és végül 7:5 arányban megnyerte a második a játszmát. Azt hihettük, hogy Ivanovicot megrendíti a második játszma elvesztése, a döntő szett legelső játékban viszont semmire vette el Williams adogatását, és noha a következő két adogatójátékában rendre breaklabdákkal nézett szembe, sikerült megtartania korán szerzett előnyét – 6:4-re nyerte a döntő játszmát. Ivanovic legutóbb a 2011-es bajnokok tornáját tudta megnyerni, a mostani volt pályafutása 12. WTA tornagyőzelme.

Shenzen

Shenzenben kínai házi döntőt rendeztek az első kiemelt és címvédő Na Li, valamint az 5. kiemelt Shuai Peng részvételével. A mérkőzés nagy részében Li kezében volt az irányítás, az első játszma 3:4-es állását követően nyolc játékból hetet megnyert, és 6:4, 4:1-re húzott el. A mérkőzés azonban tartogatott még fordulatokat: Peng összekapta magát, és zsinórban négy játékot nyerve már ő vezett a második játszmában 5:4-re. Ezután ismét az első kiemelt időszaka következett, három szoros gémet tudott a javára fordítani, és végül 6:4, 7:5 arányban megnyerte a döntőt. Li pályafutása nyolcadik WTA tornagyőzelmét könyvelhette el, legutóbb épp itt, Shenzenben nyert versenyt 2013-ban. Shuai Peng számára ezúttal sem jött össze a hőn áhított győzelem, eddigi 6 döntőjéből az összeset elbukta.

Forrás: wtatennis.com

Forrás: wtatennis.com

 

A kiemelt kép forrása: wtatennis.com