ATP beharangozó: “Aztán elrepülök Rióba…”- avagy rég-új helyszín a World Touron

Brazília mellett Delray Beach-en és Marseille-ben rendeznek tornákat a jövő héten.

Rio de Janeiro

Kategória:ATP World Tour 500
Díjazás:1 454 365 $
Borítás: salak
Címvédő:
Rio-Open-2014_foto_by_Satiro-Sodre-AGIF

forrás: riouncovered.com

Ahogyan azt a címben említettem, nem teljesen új állomás a következő nyári olimpia székhelye. 1989-ben és 1990-ben már volt itt torna, mely a mai versenyhierarchiához viszonyítva 250-es kategóriájúnak felelt meg, és azt még fedett pályán rendezték (mindkét alkalommal hazai győztest avattak Luiz Mattar személyében). A versenynek a Jockey Club Brasileiro ad otthont, centerpályája 6200 embert képes befogadni, és természetesen a két év múlva esedékes ötkarikás játékok tenisztornái is itt fognak zajlani, ugyanúgy salakon. Ennek legfőképp az első kiemelt és világelső Rafael Nadal örülhet a legjobban, aki természetesen a legnagyobb esélyes.

Ám rajta kívül ott lesz még a Dél-Amerika legrangosabb tornáján a “Salakkirály” honfitársa, David Ferrer, aki ma nyerheti meg zsinórban harmadszor a buenos aires-i versenyt. Megtalálható az indulók közt Fabio Fognini is, az olasz tavaly nyár óta minden salakos tornán, amin elindul, minimum a döntőig jut, most sincs ez másképp, hiszen ő lesz Ferrer ellenfele a mai fináléban, minden bizonnyal, a jövő héten is jó teljesítmény várható mind a kettejüktől. A további 5 rangsorolt teniszező is főleg salakon tudja tudása legjavát mutatni, név szerint (4-8.) : Robredo, Almagro, Granollers, Monaco és Andujar.

A versenyt a SportTV fogja közvetíteni.

Marseille

Kategória:ATP World Tour 250
Díjazás:621 560 €
Borítás:fedett pálya
Címvédő:Jo-Wilfried Tsonga
marseille_2013

forrás: tennisprosnostic.com

A torna tavaly jubilált (20 éves lett), ugyanis 1993-ban rendezték meg először. Itt általában a franciák jól szerepelnek, az elmúlt 21 tornából 11-szer volt francia a döntőben és 7-szer a győztes is hazai volt. Akárcsak tavaly, amikor Tsonga a negyeddöntőben Bernard Tomicot öt, majd a döntőben Tomas Berdych-t két mérkőzéslabda hárítása során győzte le. A kongói származású teniszező idén is nevezett a versenyre, célja pedig várhatóan a címvédés és a történelmi harmadik bajnoki cím lesz. Ha ez sikerül, a svájci Marc Rosset után ő lesz a második teniszező, aki ennyiszer diadalmaskodott a tornán.

Idén is sok francia van ott a rangsorolt versenyzők között: Gasquet az első, a címvédő a második illetve elindul még Roger-Vasselein (6.), Benneteau (7.) és Mahut (8.). Forma alapján a harmadik kiemelt Gulbis lehet az esélyes, aki ezen a héten a legjobb négyig menetelt Rotterdamban.

Delray Beach

Kategória:ATP World Tour 250
Díjazás:539 730 $
Borítás:kemény pálya
Címvédő:Ernests Gulbis
tennis-stadium

forrás: i-love-delray-beach.com

A floridai verseny egyidős a marseilleivel, itt azonban többen tudtak duplázni már: Jason Stoltenberg, Jan-Michael Gambil, Xavier Malisse és a címvédő Gulbis. Triplázás idén biztos nem lesz, hiszen a lett az utóbb említett tornán indul majd.

Az első kiemelt a német Haas lesz, aki tavaly a legjobb négyig menetelt és 2006-ban egyszer már verhetetlennek bizonyult itt. Ám a veteránon kívül három korábbi bajnok is ott van a kiemeltek közt: Nishikori (3. kiemelt, 2008-ban nyert), aki ma Memphisben döntőzik, Kevin Anderson (4., 2012) és Lleyton Hewitt (8.), aki még 1999-ben , 18 évesen diadalmaskodott. Részt vesz még John Isner (2.), Vasek Pospisil (5.) és ezen sorok megíródása alatt Rotterdamban döntőző Marin Cilic (7.) is. Bár, az ő részvétele érdekes lehet, a két helyszín közti nagy táv és az időzóna-különbség okozta viszontagság miatt.

A tornák sorsolásai az alábbi linkeken megtekinthetők:

Rio

Marseille

Delray Beach

kiemelt kép forrása: zimbio.com