Cilic lett Delray Beach bajnoka

Marin Cilic győzelmével zárult a Delray Beach Open, a horvát teniszező egymás után a harmadik döntőjében a 2012-es bajnok Anderson ellen nyert egy több, mint három órán keresztül tartó mérkőzésen 7-6, 6-7, 6-4-re.

Cilic új edzője, Goran Ivanisevic irányításával folytatta remek szereplését a szezonban. A hazai zágrábi torna megnyerését követően az év első 500-as versenyén, Rotterdamban is bejutott a döntőbe (Berdych-től kapott ki) és Delray Beach-en sem adta alább, az elődöntőben a hazai Isnert legyőzve jutott be zsinórban a harmadik fináléjába, ahol a torna történetének leghosszabb döntőjét játszva három játszmában múlta felül dél-afrikai ellenfelét. Győzelmének köszönhetően Cilic idei mérlege 18-4-re módosult, ezzel ő a legeredményesebb teniszező a mezőnyben.

Cilicnek hét meccslabdára volt szüksége a győzelemhez Forrás: sportsarena.com.sg

Cilicnek hét meccslabdára volt szüksége a győzelemhez
Forrás: sportsarena.com.sg

Az első játszma tie-breakben történő megnyerése után Cilic a második legelején elveszítette az adogatójátékát, de ezt a hibát ki tudta küszöbölni, sőt, 5-3-as vezetésnél a mérkőzés megnyeréséért adogatott. Anderson azonban nem hagyta magát, visszabreakelte ellenfelét, majd pedig mérkőzéslabdát hárítva hozta a saját adogatását. A szett ismét rövidítésbe torkollott, ahol Anderson előbb 4-1-es hátrányt dolgozott le, majd pedig újabb három mérkőzéslabdát hárított és kiegyenlített a játszmákat tekintve. A döntő játszma is breakváltással indult, majd ezután Cilic tudott előnybe kerülni, és 5-4-nél ismét a mérkőzés megnyeréséért adogatott a horvát. Úgy tűnt, ez másodszor sem jön össze neki, mivel pocsék szervákat bemutatva 0/40 volt az állás a gémben, de sikerült összeszednie magát és egy utolsó rohamot indítva megfordította a játékot. A mérkőzés során Cilic 16 ászt ütött,  Anderson pedig 12 kettős hibával igyekezett ellenfele segítségére lenni , ennek fényében elmondható, hogy Cilic jócskán megnehezítette a saját dolgát a döntőben.

Cilic pályafutása 12. tornagyőzelmét szerezte meg, ezzel megelőzte jelenlegi edzőjét, Goran Ivanisevicet a második helyen a horvát teniszezők eredményességi rangsorában. A három óra nyolc percig tartó mérkőzés mindkét játékos pályafutásának leghosszabb mérkőzése volt: Cilic ezt megelőzően a 2009-es bázeli tornán játszott egy három óra egy percig tartó meccset Troicki ellen, 2011-ben  Hamburgban pedig megismételte ezt Youzhny ellen. Anderson eddigi leghosszabb meccse két óra 54 percig tartott, ez tavaly történt Isner ellen az atlantai döntőben.

Cilic győzelmével 81 500$-t és 250 ranglistapontot gyűjtött, mellyel a 25. helyre lép elő a világranglistán, Anderson jutalma 150 pont és 42 920$ volt.

Végeredmény:

Cilic – Anderson – 7-6, 6-7, 6-4

A kiemelt kép forrása: firstpost.in