Federer szetthátrányból fordítva nyert Djokovic ellen

Roger Federer győzelmével zárult a Dubai-ban zajló ATP 500-as verseny második elődöntője. A svájci az első játszma elvesztése után tudott magasabb fokozatra kapcsolni, és 3-6, 6-3, 6-2 arányban legyőzte ellenfelét. Az első elődöntő győztese Berdych lett.

Djokovic messze elmaradt a legjobbjától Forrás: sportinglife.com

Djokovic messze elmaradt a legjobbjától
Forrás: sportinglife.com

Roger Federer legutóbb 18 hónapja a Western & Southern Open döntőjében tudta legyőzni szerb riválisát, Dubai-ban viszont régi önmagát idézve, ihletetten játszott, ezzel megakadályozta Djokovicot pályafutása 550. mérkőzésgyőzelmének elérésében.

Djokovic tíz nyerő ütésének köszönhetően 35 perc alatt szettelőnybe került, a második játszmában pedig fej fej mellett haladtak a felek 3-2-es Federer vezetésig, mikor is szokatlan módon eleredt az eső az Emírségekben. Ezt a nem hétköznapi történést leginkább Federer bánta, mivel 0/30-a volt Djokovic adogatásánál, aki láthatóan sem fejben, sem pedig fizikálisan nem volt a toppon. Az esőszünet azonban nem zökkentette ki a svájcit a ritmusából, elvette ellenfele adogatását, majd – a játszma során 93%-ban pontot nyerve az első adogatásai mögött – megnyerte a második szettet.

A döntő játszma első játékát Novak Djokovic két fonák rontásnak köszönhetően odaajándékozta ellenfelének, majd a következő játékban 15/40-ről  nem sikerült visszabreakelnie, így Federer 2-0-ás előnyt alakított ki. 3-1-nél aztán végképp eldőlt minden: Djokovic ismét elveszítette az adogatójátékát, és bár 5-2-es Federer vezetésnél kis híján csökkenteni tudta hátrányát, a svájci végül kiszerválta a mérkőzést.

A másik elődöntőben Tomas Berdych ellenfele a német Kohlschreiber volt, aki az első játszmában 5-4-nél a szett megnyeréséért szervált, ez azonban nem jött össze neki, és ezt követően már csak Berdych nyert játékot – 7-5. A második játszma végeredménye ugyancsak 7-5-lett, így Berdych tavalyhoz hasonlóan  bejutott a döntőbe Dubai-ban. Berdych a szezonban már 11 mérkőzés óta veretlen (Rotterdamban tornát nyert),  és noha Federer ellen negatív a mérlege (6-11), tavaly itt, Dubai-ban pont a svájci ellen sikerült kiharcolnia a döntőbe jutást. A 32 éves Federer pályafutása 78. ATP tornagyőzelmét szerezheti meg holnap, Berdych pedig 16 hónapos tornagyőzelem nélküli sorozatát Rotterdamban megtörve szezonbeli második sikerét arathatja.

Eredmények:

Berdych – Kohlschreiber – 7-5, 7-5

Federer – Djokovic – 3-6, 6-3, 6-2

A kiemelt kép forrása: atpworldtour.com