IW (ATP): Jön a 33. Djokovic-Federer!

A párharc az Indian Wells-i döntőben folytatódik.

Federer (7.) – Dolgopolov (28.) 6/3 6/1

photo-640x473

Mesterien kezelte a szelet Federer
forrás: voices.mydesert..com

Ukrajna első számú férfi teniszezője nagy bravúrra készült, hiszen egy győzelem esetén egy héten belül győzte volna le mint Rafael Nadalt, mint pedig Roger Federert (ilyen teljesítményről utoljára Djokovic tett tanúbizonyságot a 2011-es US Openen). Nem is kezdődött rosszul a találkozó a papíron esélytelenebb számára, az első hét játék mindegyikét az adogató nyerte, ráadásul még breaklabdák sem voltak ebben az intervallumban. Azonban 4/3-as Federer-vezetésnél Dolgopolov játékának színvonala megzuhant, ütéseit az egyébként végig uralkodó szél az alapvonalon túlra fújta a legtöbb esetben. Ez pedig a svájcinak meghozta az első fogadóelőnyt, melynek lehetőségével élt is, aztán a következő játékban adogatóként már ő került egy szettel közelebb a mérkőzéshez.

Bár az első szett statisztikái is Federert igazolták (kiemelendőek a második szerva mögötti pontok; Federer: 75%, Dolgopolov: 40%), de a svájci dominanciája a folytatásra végképp megkérdőjelezhetetlenné vált. A második szettben mindössze 3 pontot veszített adogatóként, mind a hármat első szerva mögött, emellett pedig háromszor is lebreakelte ellenfelét, így ötödik alkalommal jutott be a torna fináléjába.

Djokovic (2.) – Isner (12.) 7/5 6/7(2) 6/1

Novak Djokovic

Djokovic először győzte le Isnert az USA-ban
forrás: tennisnow.com

Federerék után következett a 2012-es elődöntő újrajátszása. Akkor majdnem három óra játék után a hazaiak legjobbja örülhetett. Azon a találkozón is Djokovic volt az esélyesebb és persze most is. Ennél fogva hiába szervált Isner őrült sebességgel, mégis az ő nyitásával kezdődő játékok voltak a szorosabbak. Ám a játszma végére előnnyé kezdett válni az, hogy ő kezdte szervával a meccset: 5/4-nél és Djokovic szervánál a szerb játéka pálfordulást tett, hirtelen 0:40 lett az állás, ami az amerikainak egyben három játszmalabdát jelentett. A szerb azonban nem ijedt meg, az elkövetkező öt pontból ötöt megnyert, így játszmában maradt. A következő játék során meglátszódott, hogy Isnerben nyomot hagyott az elszalasztott lehetőség, elveszítette az adogatását, aztán a játszmát is.

A második szett igazán nagy küzdelmet hozott. Sokkal szorosabbak voltak a játékok a nyitó szetthez képest. 4/4 után pedig mindig az aktuális fogadó nyerte a game-t, vagyis Djokovic kétszer is szerválhatott a döntőbejutásért, ám egyszer sem jutott meccslabdához. Jöhetett a rövidítés, ahol a szerb mindössze két pontot nyert, így jöhetett a döntőszett, ahol ugyan az amerikaiak reménykedtek egy két évvel ezelőttihez hasonló sikerben, de Isner számára megállt a tudomány. Djokovic kétszer breakelt, ami elegendő volt a mérkőzés befejezéséhez.

Ma este tehát Novak Djokovic és Roger Federer találkozik a döntőben. Ez lesz 33. összecsapásuk (eddig 17-15 Federernek) és 9. egymás ellen vívott döntőjük. Finálékban 4-4 az állás, kemény pályás meccseken pedig 10-8 Federernek. Bár az egymás elleni statisztikák is Federert teszik esélyesnek, de nem emiatt lesz/lehet a svájci a favorit. A bázeli játéka  meggyőzőbb volt a hét folyamán, ráadásul az előző összecsapásukon is (Dubai: elődöntő) is ő fogadhatta a gratulációt.

kiemelt kép forrása: tennis.si.com