Miami: kiesett a címvédő Murray és a kétszeres bajnok Federer

Novak Djokovic továbbra is versenyben van pályafutása negyedik, Miamiban aratott tornagyőzelméért. A szerb teniszező a negyeddöntőben a címvédő Andy Murray ellen lépett pályára és két játszmában, 7-5, 6-3 arányban harcolta ki a továbbjutást. Roger Federer hiába volt szett és breakelőnyben Nishikori ellen, végül kikapott a fiatal japántól.

Elsőként Djokovic jutott a négy közé Miamiban Forrás: atpworldtour.com

Elsőként Djokovic jutott a négy közé Miamiban
Forrás: atpworldtour.com

A második kiemelt Djokovic a mérkőzés kezdetétől fogva nyomást helyezett ellenfelére, a hatodik kiemelt Murray-re és úgy látszott, a negyedik játékban ennek meg is lesz az eredménye. Djokovic két breaklabdához jutott, de Murray egy remek helyezésnek és egy türelmesen megvívott hosszú labdamenetnek köszönhetően előbb 30/40-nél majd Djokovic előnynél is vissza tudta verni ellenfele támadását. 5-5-ös állásnál Djokovic egy picit kiengedett fejben, így Andy Murray a mérkőzés során először breaklabdához jutott,  ami a játszma megnyeréséért való adogatással kecsegtetett. Djokovic azonban három erős szervának köszönhetően megfordította a játékot – úgy tűnt, a játszma csak a rövidítésben fog eldőlni.

A 12. játék azonban megváltoztatta a mérkőzés képét. A játék elején Djokovic egy röviden visszajövő labdából ütött röptét a hálónál, amivel megnyerte a pontot. Igen ám, csakhogy a mérkőzésvezetőt kivéve talán mindenki tisztán látta, hogy Djokovic még ellenfele térfelénél ért a labdához, ami nem szabályos. Az eset rendesen ki is akasztotta Murray-t, aki az igazát bizonygatta a mérkőzésvezetőnek, de Damian Steiner nem volt hajlandó megváltoztatni a döntését – ilyen esetekben pedig nem lehet a videóbíró segítségét kérni. A dolgok alakulása teljesen dekoncentrálttá tette a skótot, aki végül semmire bukta el az adogatójátékát és egyúttal a játszmát is.

A második szettben Murray félre tudta tenni a frusztráltságát és ismét csak a játékra koncentrált, aminek az ötödik játékban meg is lett az eredménye: jól választott oldalt, miután Djokovicot felhívta a hálóhoz és egy kereszt röptének köszönhetően 3-2-es vezetéssel mehetett a térfélcserére. Murray reneszánsza azonban nem volt hosszú életű, két kettős hibát vétve rögtön vissza is adta az elveszített adogatójátékát Djokovicnak és a meccsen ezután nem is nyert már gémet – Djokovic 7-5, 6-3-as győzelmet aratott a címvédő felett.

Nishikori kitartása meghozta a gyümölcsét Forrás: atpworldtour.com

Nishikori kitartása meghozta a gyümölcsét
Forrás: atpworldtour.com

A teniszrajongók bizonyára már elkezdték dörzsölni a tenyerüket, hiszen kilátásban volt az újabb Djokovic – Federer rangadó, ám végül csalódniuk kellett. Hiába volt Federer szettelőnyben, hiába volt kétszer is breakelőnyben a második játszmában, Kei Nishikori egy percig sem adta fel és a maga javára fordította a mérkőzést.

Az első játszmában Federer hamar 4-1-es előnyre tett szert, és bár a hetedik játékban elveszítette a saját adogatását (először a torna során), rögtön vissza tudott vágni ellenfelének és 34 perc leforgása alatt bezsebelte az első játszmát – 6-3. A másodikban Nishikori 1-2-es és 3-4-es állásnál is breakhátrányba került, ám mindkét alkalommal rögtön vissza tudta venni elveszített adogatójátékát, sőt, a játszma végén már ő tudott előnybe kerülni, ezzel kiharcolva a döntő játszmát.

A japán két breaklabdát hagyott kihasználatlanul a döntő szett negyedik játékában, 5-4-es vezetésénél azonban sikerült értékesítenie a harmadik meccslabdáját Federer adogatásánál – 2 óra nyolc perc alatt kialakult a 3-6, 7-5, 6-4-es végeredmény. Federer eddig összesen 18 pontot veszített az adogatásai mögött a tornán, de Nishikori rendkívüli küzdeni tudása úgy tűnik megzavarta a svájcit. Nishikori zsinórban másodszor győzte le Federert a tavalyi madridi győzelmét követően, Miamiban pedig már a második top5-ös játékost búcsúztatta – David Ferrert négy meccslabdát hárítva tudta legyőzni az előző fordulóban.

Djokovic és Nishikori eddig kétszer játszott egymás ellen, legutóbbi találkozójukat Nishikori nyerte: 2011-ben, Novak Djokovic brillírozásának évében a bázeli elődöntőt tudta megnyerni a japán teniszező úgy, hogy a döntő játszmát 6-0-ra hozta. Ezt megelőzően Djokovic 2010-ben sima három szettben verte ellenfelét a Roland Garroson.

Ma rendezik a másik két negyeddöntőt, melyeken Berdych Dolgopolovval, a világelső Nadal pedig Milos Raoniccsal játszik.

Eredmények:

Djokovic (2) – Murray (6) – 7-5, 6-3

Nishikori (20) – Federer (5) – 3-6, 7-5, 6-4

A kiemelt kép forrása: mondo.rs