Nadal-Djokovic: Ki nyeri a 40. csatát Miamiban?

2014. március 30.
by Airon

Kerek számhoz érkezett a teniszvilág mostani talán két legjobb játékosának legendás párharca. A világelső Rafael Nadal és a szerb Novak Djokovic negyvenedszer csapnak össze a mai estén a Miami ATP 1000-es torna fináléjában. Az összecsapás előtt azonban tekintsünk vissza a két játékos múltbéli történetére.

A két klasszis egymás elleni rivalizálása 2006. május.29-én kezdődött el egy forró párizsi napon. Ekkor a spanyol címvédőként játszott a Roland Garros-on, a szerb pedig már 2006-ban szerette volna megszerezni az elsőt. Érdekesség, hogy első mérkőzésük csupán két nyert játszmáig tartott, mivel az akkor 20 éves Djokovic sérülés miatt feladta kettejük elődöntőjét, azonban azt nem lehetett sejteni, milyen elképesztő mérkőzéseket fog majd hozni kettejük számos összecsapása. Ebben az évben egyébként a két teniszező már nem is játszott egymás ellen.

2007-ben már azt láthattuk, hogy mind a két fiatalember játéka más-más borításon bizonyul a legjobbnak és ezt az egymás elleni eredmények is bizonyították. Salakon természetesen Rafa-t a szerb nem igazán tudta megszorongatni, azonban az is gyorsan kiderült, hogy Djokovic-nak a kemény pálya fekszik a legjobban, mivel ebben az évben Miami-ban és Montreal-ban is le tudta győzni Nadal-t. A két játékos még Wimbledon-ban is megmérkőzött egy elődöntőben, ahol azonban a szerb másfél szett után feladta a találkozót.

olimpia

A két játékos az olimpián is összecsapott, ahol az elődöntőben Nadal nyert
Kép forrása: telegraph.co.uk

Jött a következő év, ahol Djokovic-nak sikerült a nagy áttörés, miután Jo-Wilfried Tsonga ellen meg tudta nyerni élete első Grand Slam-ét az Australian Open-en, Nadal pedig megszerezte pályafutása első Wimbledoni győzelmét. Kettejük 2008-as párharcát szinte az előző évi krónika jellemezte. A spanyol salakon, a szerb pedig kemény borításon bizonyult erősebbnek a másiknál. A két teniszező még az olimpián is játszott egymás ellen, aminek az érdekessége, hogy azt a mérkőzést kemény pályán viszont Nadal nyerte meg.

2009-ben miután Nadal átvette korábban a világelsőséget és megnyerte az Australian Open-t, megtörtént a csoda, mivel a salakkirályt a svéd Robin Söderling legyőzte a Roland Garros-on (Nadal-nak a mai napig ez az egyetlen veresége a párizsi Grand Slam-en ), ráadásul sérülése miatt Wimbledont kihagyta és az év hátralévő részében már nem is játszott annyira jól. Djokovic közben hiába küzdött második Grand Slam sikeréért, ez nem sikerült neki. A két világklasszis csak salakon és kemény borításon küzdött meg egymás ellen ebben az évben, szám szerint hatszor. Salakon Nadal maradt az úr, kemény borításon pedig Djokovic. Kezdhettük azt hinni, hogy ez sosem fog kettejük között megváltozni?

nadal2

A 2010-es Us Open-en Nadal nyerte kettejük első Grand Slam döntőjét
Kép forrása: sportmole.co.uk

2010, ami abszolút Nadal évének bizonyult az egymás elleni megszokott ritmust is jelentősen megváltoztatta. Miután Nadal ötödszörre megnyerte a Roland Garros-t és második almalommal diadalmaskodott Wimbledon-ban, életében először bejutott a US Open döntőjébe. Ekkor pedig következhetett a két játékos első egymás elleni Grand Slam döntője. Nadal, akinek a szervája erre a tornára lényegesen feljavult Djokovic sem tudom megálljt parancsolni és a spanyol megcsinálta a Karrier Grand Slam-et, vagyis a US Open győzelemmel már tudott diadalmaskodni mind a négy nagy tornán. Ebben az évben a két játékos még a világbajnokságon találkozott, ahol Nadal ismét kemény borításon győzte le Djokovic-ot.

djokovic

Djokovic 2011-ben hatszor is legyőzte Nadal-t
Kép forrása: blacklabeltennis.com

Az újabb változás azonban 2011-ben következett be. A szerb klasszis játéka teljes lett minden tekintetben olyannyira, hogy három Grand Slam győzelmet is sikerült bezsebelnie a Roland Garros-on kívül, mivel Párizsban ismét Nadal maradt az úr immár hatodszor. Djokovic parádés játékához Nadal a Wimbledon és a US Open döntője után is csak gratulálni tudott, ráadásul ebben az évben mind a hat találkozójukat a szerb nyerte. A spanyol igen fájó vereségeket könyvelhetett el, aminek érdekessége, hogy a római és a madridi salak pályás mesterverseny döntőjében is Djokovic nyert.

australianopen

A majdnem hat órás Australian Open döntő után egyikük sem bírt állni a ceremónia alatt
Kép forrása: sports-celebs.blogspot.com

A 2012-es év egy minden tekintetben drámai végkimenetelű Australian Open döntővel kezdődött, ahol Djokovic egy majdnem hat órás fináléban öt játszmában legyőzte Nadal-t és harmadszor lett bajnok Ausztráliában. Ekkor már azonban látszott, hogy a spanyol újra megtalálta formáját a szerb remeklő játéka ellen. Salakon Nadal ismét visszavette uralmát Djokovic-csal szemben. Először legyőzte őt a Monte Carlo-i és a római fináléban, majd minden korábban elszenvedett sérelméért megszerezte ellene hetedik Roland Garros győzelmét. Úgy tűnt kezd ismét fej-fej melleti párharcot hozni kettejük elképesztő mérkőzéseik.

nadal3

Nadal öröme egy drámai Roland Garros elődöntő után
Kép forrása: timesunion.com

A 2013-as évben először salakon találkoztak, ami Nadal-nak egy picit fájó lehetett, mivel Djokovic megfosztotta őt a fináléban Monte Carlo-i veretlenségétől. A visszavágásra a Roland Garros elődöntőjében volt lehetősége, ahol ugyan Djokovic talán itt járt a legközelebb a spanyol Párizsban való legyőzéséhez, Nadal mégis egy káprázatos elődöntőben diadalmaskodni tudott és két nappal később nyolcadszor is bajnok lett. A mallorcai teniszező ráadásul a US Open döntőjében is legyőzte a szerbet, amivel begyűjtötte tizenharmadik Grand Slam győzelmét. Djokovic a fájó vereségekért talán legjobban ezután a világbajnoki döntőben tudott visszavágni.

A ma este folyamán tehát a két klasszis negyvenedszer csap össze egymás ellen a Miami torna fináléjában és reméljük, hogy a következő években is láthatunk még rengeteg legendás és szemet kápráztató Nadal-Djokovic csatát.

Kiemelt kép forrása: craighickmanontennis.blogspoot.com