Monte Carlo, 2. nap: Djokovic és Ferrer repülőrajtot vett, három kiemelt kiesett

Kedden pályára léptek az első nagyágyúk.

A centerpálya programját az orosz Mikhail Youzhny (13.) és az olasz Andreas Seppi mérkőzése nyitotta. A találkozó ugyan kétjátszmásra sikeredett, de az olasznak 2 óra 3 percbe tellett, hogy a borításbeli papírforma kiteljesedjen. Az első szett elején breakkel kezdett, melyre az orosz szintén egy nyertes fogadó játékkal válaszolt. A játszma hajrájában azonban a kétszeres US Open-elődöntős Youzhny újfent elveszítette a szerváját, ezzel pedig később Seppi 1-0-ás előnyre tett szert. A második szettben, olykor nagy küzdelmek árán (az orosznak 5 fogadóelőnye volt, ebből 3 játszmalabda; Seppinek kettő breaklabdája volt), de minden játékot szerváló fél húzott be. A rövidítésben Youzhny mini-breakkel kezdett, de az azt követő két pontot a szervája mögött elveszítette, ez pedig később a meccsbe került neki. Az olasz pályafutása során először győzte le a torna 13. kiemeltjét.

Ezt követően a tavalyi elődöntős Tsonga (9.) és a német Kohlschreiber mérkőzött meg. A francia már az első játékban elvette ellenfele adogatását, ezt az előnyt pedig végigvitte a játszmán keresztül. A második szettben “rövid zárlatot” kaphatott, hiszen első játszmabeli stabil szervája teljesen sebezhetővé vált, melyet kétszer veszített el. A döntő játszmában nagyon úgy tűnt, hogy break nélkül jutnak el a mindent eldöntő rövidítésig, ám 5/4-es francia vezetésnél Kohlschreiber nem bírta a tétet, Tsonga pedig kihasználta a harmadik mérkőzéslabdáját.

Ferrer_MC204_1R

forrás: gettyimages.in

Ezután lépett pályára a címvédő Novak Djokovic (2.) a selejtezőből feljutó spanyol Montanes ellen. A szerb márciusi lendülete a kisebb szünet, és az új borítás ellenére sem tört meg. A közönség mintha egy edzést látott volna, “Djoker” 49 perc alatt lerendezte a meccset és csak egy játékot veszített. David Ferrer (6.) a következő meccsen szintúgy magabiztosan tudta le első mérkőzését a francia Jeremy Chardy ellen. Pedig nem volt túl biztató a kezdés, az első játékban ő szervált, de az ellenfél nyerte azt meg. Ferrer egyből hasonlóképp reagált a következő játékban, majd 3/2-nél már ő került breakelőnybe, innentől  pedig már az ő kezében volt a gyeplő, ezután játékot sem vesztett az egész meccs során.

A mai napon játszott Tomas Berdych (5.), Grigor Dimitrov (12.) és a houstoni döntős Almagro (15.) is. A cseh az orosz Tursunov ellen két szettben ment tovább, de mind a kettőben breakhátráynból kellet fordítania. “Mr. Sharapova” három játszmában győzte a casablancai finalista Granollerst, a spanyol pedig kettőben a francia Matthieu-t. Ahogy a címben említettük, három rangsorolt versenyző búcsúzott a mai nap, Youzhny-on kívül Kevin Anderson (14.) és Jerzy Janowicz (16.) számára ért véget a torna. Mindketten egy franciától kaptak ki, Anderson Monfilstól, Janowicz Llordrától.

A legfontosabb végeredmények:

Djokovic (2.)Montanes6/1 6/0
Ferrer (6.)Chardy6/3 6/0
Tsonga (9.)Kohlschreiber6/4 1/6 6/4
SeppiYouzhny (13.)6/3 7/6(4)
Dimitrov (12.)Granollers6/2 4/6 6/2
MonfilsAnderson (14.)6/4 7/6(4)
Berdych (5.)Tursunov7/5 6/4
Almagro (15.)Matthieu6/3 6/2
LlodraJanowicz (16.)6/4 6/2

Szerdára aligha tudtak volna jobb programot összeállítani, ami a centerpályát illeti. Rafael Nadal (1.) egyből Roger Federer (4.) után fog pályára lépni (de még előttük Fognini (10.) kezdi a napot). Zárásképp pedig Stanislas Wawrinka (3.) csap össze Marin Ciliccel, ez a meccs várhatólag a nap rangadója lesz.

A kiemelt kép forrása: cctc.jamadots.com