Gondolatok a 2014-es ATP World Tour Finals elé – ‘A’ csoport

2014. november 7.
by Adam

A 2014-es ATP World Tour napjai meg vannak számlálva, sokan már a Paris Masters után elmentek vakációzni, de van még nyolc ember, akik érintettek a férfiak elit évzáró tornájában, melyet idén is Londonban rendeznek meg az O2 Arénában fedett pályán, kemény borításon. A mezőny Párizsban vált véglegessé egy héttel ezelőtt, a csoportok sorsolása pedig hétfő óta ismert. A torna kezdésére két cikkel készülünk, melyben az esélyekről és a lehetőségekről lesz szó. Ma az A csoportot mutatjuk be.

Az A csoportot nevezhetjük a Grand Slam bajnokokénak is, hiszen három idei győztes ott van, Rafa Nadal pedig egészsége érdekében letette már az ütőt. Itt van tehát Wimbledon bajnoka Novak Djokovic (1), az Australian Open győztes Stan Wawrinka (4), Tomas Berdych (7) és a US Open nyertese Marin Cilic (9). Első ránézésre darálónak hangzik a csoport, hiszen Berdych szerény eredményeit leszámítva idén nagy győzelmeket bezsebelő teniszezőket sorakoztat fel.

Novak Djokovic a torna első kiemeltje Forrás: facebook.com/atpworldtour

Novak Djokovic a torna első kiemeltje
Forrás: facebook.com/atpworldtour

Ha viszont kicsit jobban a számok mögé nézünk, akkor Novak Djokovic mégis csak magasan kiemelkedik a mezőnyből, ami a Roger Federer világelsőségének esélyeit szinte elmossa.

Djokovic az egész mezőnyt tekintve jól áll, 79:34 a másik hét játékos ellen az összesített mérlege, csoportjában pedig még ideálisabb, hiszen ott 41:5. (Ilyen nagy a korrekció, ha kikerül Federer és Murray.) Ezeket a számokat persze a szerencse is feljavította kicsit, hiszen ha Rafa Nadal is itt lenne, akkor az mindenkinek csúnyán lerontaná a százalékait, neki ugyanis mindenkivel szemben pozitív a mérlege a mezőnyből. Bár Djokovic biztosan nem azért jött Londonba, hogy kiessen az elődöntőben vagy hogy két csoportmeccset megnyerjen valahogy és hazamenjen, de ez már elég ahhoz, hogy biztosítsa év végi világelsőségét minden további eredménytől függetlenül.

Stan Wawrinka életében idén sikerültek azok az eredmények, melyekért évekkel ezelőtt a családjától is különvált. Megvan az első Grand Slam győzelem úgy, hogy Djokovic és Nadal ellen is nyert néhány napon belül, nem sokkal utána pedig Monte Carlo hozta meg az első Masters sikert, ahol Roger Federert győzte le a döntőben. Eljutott a világranglista harmadik helyére, majd ezt követően viszont, mint aki jól végezte dolgát, alig hozta azt a színvonalat, amit tavaly év végén kezdett el produkálni és (egy Roland Garros első körös búcsún illetve) két Grand Slam negyeddöntőn kívül nem Melbourne bajnoka, hanem a Chennai Open bajnoka szintjét hozta. Stan mérlege a csapattársak ellen 19:22, míg a teljes mezőnnyel szemben 32:45.

Berdych is készen áll Londonra. Forrás: facebook.com/tomasberdych

Berdych is készen áll Londonra.
Forrás: facebook.com/tomasberdych

Tomas Berdych idén tartotta a stabil TOP10-es helyét, de áttörés most sem volt, legjobb eredményei év elejéről egy Grand Slam elődöntő és egy 500-as tornagyőzelem, illetve év végén a londoni kvalifikáció hajrájában egy 250-es torna. Így talán ő a kakukktojás a csoportban, viszont visszatérő résztvevője a tornának, legjobb eredménye elődöntő 2011-ből. Összesítésben még csúnyább a mérlege, mint Wawrinkának, mert 26 nyert meccs mellett 51 verséget számlál vetélytársaitól, csoportján belül pedig 13:29 úgy, hogy egyedül Cilic ellen áll pozitívan 5:4-re.

Marin Cilic idén az ATP 250-es trófeagyűjteménye mellé vagy közé egy elég szép új serleget helyezett el idén szeptemberben, még pedig a US Open győztesének járót. Korábban is járt már ő a TOP10-ben, de tavalyi eltiltása miatt visszacsúszott, majd idén erős évkezdéssel és Goran Ivanisevic edzői munkájával jó évet tudhat maga mögött, különösen, hogy év végén is a legjobb tízben zár. Mérlege a teljes mezőny ellen 13:43, csoportja ellen pedig 6:22.

A verseny lebonyolítása ismerős lehet, itt nem egyenes kiesés van, hanem körmérkőzésekkel kezdődik a torna, így mindenki játszik három mérkőzést, ha nincs sérülés vagy egyéb probléma, a legjobb kettő pedig csoportonként továbbjut az elődöntőkbe, majd egyenes kieséses szakaszban a döntőbe. Optimális esetben tehát 5 győzelemmel lehet gyűjteni 1500 ranglistapontot és valamivel több, mint 2 millió dollár pénzdíjat. Ez pedig az év végi statisztikák javítását is segítheti, hiszen itt csak TOP10-es skalpok lehetnek, amelyeket mindig egy fontos mutatóként tartunk számon egy év összegzésénél.

Marin Cilic először vehet részt az elit nyolcas évzáró versenyén Forrás: facebook.com/atpworldtour

Marin Cilic először vehet részt az elit nyolcas évzáró versenyén
Forrás: facebook.com/atpworldtour

Ha őszinték akarunk lenni, akkor a tornagyőzelemre két igazán esélyes játékost tudunk kiemelni, akik történetesen az első két kiemeltként játszanak. Novak Djokovic az A csoportban kiemelkedik nem csak az egymás elleni mérleg és nem csak a világelsősége miatt, hanem a fedett pályás játéka miatt is, hiszen ezen a borításon a 2012-es Paris Masters óta (27 mérkőzés) veretlen. Év végén mostanában mindig jól játszik, bár idén Shanghaiban Federer megtalálta ellene az ellenszert az elődöntőben, de Párizsban szettet sem vesztett, sikeresen megvédte a címét és most valószínűleg erre készül itt is, hiszen 2012-ben és 2013-ban is ő volt a bajnok, idei győzelmére jelenleg mindössze 1.83 az odds, ami körülbelül éppen a fele a második esélyesnek, Federerének.

A csoportmérkőzések eredményei tartogatnak magukban izgalmakat, de nem úgy tűnik, hogy Djokovic gondolatait a felesége és a gyermeke hiánya terelnék el, amit pedig nyáron mondott, miszerint fia születése után megváltoznak a prioritások az nem látszik beigazolódni, semmi jelét nem mutatja olyan megingásnak, mint tavasszal Roger Federer amikor ikrei születtek.

Wawrinka a US Open óta kicsit elvesztette a formáját. Forrás: tennis.com

Wawrinka a US Open óta kicsit elvesztette a formáját.
Forrás: tennis.com

Cilic ellen a világelső mérlege hibátlan 10:0 így jó esélye van rá, hogy ezt meg tudja tartani, bár egyszer minden sorozat véget ér. Berdych ellen elég csak a legutóbbi meccsükre gondolni, amikor Pekingben 6:0, 6:2 eredményű döntőt játszottak és a cseh már annak is örült, hogy nem lett csúfosabb. Wawrinka annak ellenére, hogy szintén nem áll fényesen szerb riválisa ellen (15 vereség, 3 győzelem) náluk azért benne van egy szoros meccs akkor, ha a svájci összeszedi magát és úgy áll oda, mint januárban Ausztráliában. Összességében tehát nehéz elképzelni, hogy az A csoportból Novak Djokovic ne jusson tovább, de talán még az is, hogy ne csoportelsőként kerüljün elődöntőbe.

A második hely viszont nagyon nyitott, hiszen ez a három játékos tulajdonképpen egy helyért küzd majd. Azt, hogy ki lesz a továbbjutó nehéz megmondani, de Wawrinka önbizalmának a Davis Kupa döntője előtt biztosan az tenne jót, ha ő lenne az. Viszont a végső győzelemre a fogadóirodák szerint neki van a legkevesebb esélye, van ahol huszonhatszoros pénzt fizetne a győzelme. Elődöntős terveit viszont a másik kettő biztosan nem hagyja majd annyiban és a legizgalmasabb meccseket valószínűleg hármuk összecsapásai hozzák majd, különösen a második és a harmadik körben, ha már szokták az atmoszférát.

Berdych és Cilic mérkőzése a csoportben biztosan rejt magában értéket, hiszen két hasonló karakterű és stílusú, talán mondhatjuk, hogy játékuk színvonalát tekintve is egymáshoz közeli játékosról van szó. Wawrinkának ellenük lehet reális esélye, de ha Cilic ismét előveszi élete teniszének maradékát a US Open-ről, akkor semmi sem lehetetlen számára az első alkalommal sem.

Szombaton érkezik majd cikkünk folytatása, a második részben a B csoport tagjait és esélyeiket vizsgáljuk majd a maihoz hasonló formában.

Kiemelt kép forrása: tennis.com

A hozzászólások le vannak zárva.