ATP World Tour Finals: elmaradt a Djokovic-Wawrinka dráma

Elérkeztünk a férfi tenisz világbajnokság nagyedik napjához is, amikor az A csoport játszotta a második csoportkörös mérkőzéseit. Délután Tomas Berdych és Marin Cilic meccselt, majd pedig az elmúlt lassan két évben egyoldalú mérlegük ellenére is pikánsnak számító Novak Djokovic – Stan Wawrinka páros találkozott.

Novak Djokovic Forrás: Getty Images

A győztes: Novak Djokovic
Forrás: Getty Images

Érdekes, vagy inkább furcsa ez az A csoport, mert minden meccs hagy egy kicsit olyan érzést, mintha azokat nem megnyerné az egyik játékos, hanem a másik veszítené el. Pedig korábban ezt neveztük a bajnok csoportnak (plusz Berdych). Vagy érezzük annak a hiányát, hogy az ATP weboldalának népszerű “Hot Shot” rovata sem pezseg annyira? Igen, valahogy így volt ez ma is.

Djokovic és Wawrinka nem kápráztattak el minket, bár az első négy-öt játék erejéig azt hihettük, hogy végre lerághatjuk a körmeinket és éjfélig ülünk a képernyők előtt a döntő szett utolsó labdamenetéig, majd holnap délelőtt elégedetten ásítozhatunk, hogy milyen jó meccset produkált két idei Grand Slam győztes. Wawrinka egy breakkel indította a mérkőzést, majd sajtát adogatásával ráerősített, ez volt az ígéretes bevezetés, mely után Djokovic lassú kezdése ellenére elkezdett visszajönni és elég volt csak a saját adogatását hoznia ahhoz, hogy Stan elbizonytalanodjon és semmire veszítse el az ő szerváját, így pedig az előnyét is. Innentől pedig Wawrinka kiengedte a kéziféket, de sajnos ezt a lejtőn lefelé vezető úton tette és a következő tizenegy játékból egyet nyert meg összesen, a szettben maradásért hozta az adogatását, majd a következő hét játékon formán kívül játszott és a labdamenetek között szomorúan ballagott egyik oldalról a másikra. Ez pont az a jelenség volt, mely hétfőn Berdych és Cilic játékának is része volt, itt egy 6:3, 6:0 végeredményre volt elég. Elmaradt hát a dráma és az izgalom, Stan szempontjából ez inkább tragédia volt.

A mérkőzés statisztikái Forrás: Digi Sport

A mérkőzés statisztikái
Forrás: Digi Sport

A statisztikára vetve egy pillantást láthatjuk, hogy Wawrinka olyan gyengén játszott, hogy bár az első öt percet leszámítva stabil volt, de Djokovicnak nem volt szüksége elsöprő vagy hibátlan teniszre, mert mire extrát kellett volna ütnie, Stan hibázott, nem is keveset, összesen 29 alkalommal 8 nyerő mellé. Gyakran csapatából Severin Lüthi is szomorúan vakargatta az orrát és valószínűleg azon gondolkodott, hogy miként fognak így másfél hét múlva Davis Kupa döntőt nyerni? Ma ugyanis újra azt a Wawrinkát láthattuk, akit a US Open óta folyamatosan.

Novak Djokovicot ezután már nehéz lenne távoltartani az elődöntőtől és jó eséllyel a világelsőségtől is, ellenben a másik helyre még bőven esélyes Wawrinka és Berdych is. Reméljük, hogy akkor végre összejön egy szorosabb mérkőzés, bár az eddigi Djokovic-Berdych találkozók és a 16:2 mérleg erre nem sok reményt adnak, Wawrinka és Cilic pedig mindketten egy (Cilic zsinórban két) földbedöngölés után állnak pályára.

Holnap a B csoport tagjai következnek, a délutáni program két újonc, Kei Nishikori és Milos Raonic találkozója, este pedig igazi teniszcsemegét kapunk, hiszen Roger Federer és Andy Murray huszonharmadik mérkőzése következik, melyet nyilván mindketten nagyon meg akarnak majd nyerni, előbbi a biztos csoportelsőségért, utóbbi pedig az elődöntős helyért. Reméljük, hogy lesz miért izgulni.

A kiemelt kép forrása: barclaysatpworldtourfinals.com

A hozzászólások le vannak zárva.