AusOpen 2015: Küzdelmes meccsen gyűrte le Djokovic Wawrinkát az elődöntőben

A címvédő és a világelső összecsapását egy Grand Slam-en mindig is nagy várakozás övezte. Ma sem csalódhatott a publikum: négy élvezetes szettet játszott Wawrinka és Djokovic.

Zsinórban a harmadik évben nézett egymással farkasszemet a Rod Laver Arénában Novak Djokovic (1.) és Stanislas Wawrinka (4.). Érdekesség, hogy évről évre eggyel későbbi fordulóján a tornának. 2013-ban nyolcaddöntő, 2014-ben negyeddöntő és 2015-ben elődöntő (kérdés, hogy vajon mi lesz jövőre). Két éve majdnem elkapta a grabancát a svájci a négyszeres bajnoknak, tavaly pedig az azt megelőzőhöz hasonlóan drámai meccsen már ő diadalmaskodott. Az a vereség fájhatott Djokovicnak, ugyanis ezzel ért véget egy összesített 24 meccses és egy melbourne-i 25 meccses győzelmi szériája. Volt miért tehát visszavágnia a világelsőnek.

Nem húztak elő semmi váratlant a felek a kezdéskor. Djokovic stabilan az alapvonalon lavírozott, míg Wawrinka nyers-erejével és csodálatos egykezes-fonákjával próbált rést ütni a szerb falon. Kisebb meglepetésre a svájcinak jött össze az első break 3/3-nál, de már a következő játékban tovaszállt a meg sem született előnye. Wawrinka számára ez nyomot is hagyott a szett további részében, nem bírta nagyon az első próbatételt, két játszmalabdát kellett hárítania, amikor a játszmában maradásért adogatott. Végül 5/5 lett, azt követően két love game-mel már érkezett is a rövidítés, ahol a címvédő nem nagyon volt pályán. Elveszítette az első 5 pontot, megbélyegezve ezzel a játszma végkimenetelét.

Wawrinka most is nagyon jól játszott, de a végén hiányzott az a plusz, ami tavaly a győzelemhez vezette őt. forrás: ausopen.com

Wawrinka most is nagyon jól játszott, de a végén hiányzott az a plusz, ami tavaly a győzelemhez vezette őt.
forrás: ausopen.com

A második szett még ugyanebben a szisztémában kezdődött, végül nem tudott break-előnnyel nyitni a szerb, s talán ez volt az a pillanat, amivel Wawrinka megérkezett a meccsbe igazán. Djokovic ezt követően már nem volt annyira hatékony, nem tudta azokat az elemeket érvényesíteni, ami Becker jelenlétét igazolja (szerva-központú pontok). A svájci a lehető legjobbkor, a játszma közepén breakelt, ami hozzájárult ahhoz, hogy egalizálja az állást. Wawrinka akár folytathatta is volna a menetelést, lehetősége volt már a harmadik szett nyitásakor egy újabb fogadó játék megnyerésére, ám a hosszú játékot Djokovic húzta be. A szerb ezzel újra erőre kapott és meg is lépett, hiszen az első három game mindegyike az övé lett. Sőt, a negyedikhez is volt egy labdája, de ezt Wawrinka már nem engedte. Ekkor a világelsőnél megint “rövid zárlat” következett, s a svájci nyert egymás után három játékot. Ami ezután következett, az az első szetthez volt hasonló, csak kicsit minőségibb tenisszel. Majd megint oda érkeztek a felek, hogy Wawrinkának kell adogatnia a játszmában maradásért. Ekkor megint meginogott, újfent nem tudta elkerülni a szettlabdát, amit Djokovic most értékesíteni tudott. Egy játszmára volt a továbbjutás.

Djokovic ezt a meccset "fejben" nyerte meg forrás: ausopen.com

Djokovic ezt a meccset “fejben” nyerte meg igazán.
forrás: ausopen.com

Utólag elmondható, hogy mindkettejük pillanatnyi formája egy szinusz-görbét írt le a meccs során. A negyedik szettben megint Djokovic volt a minimumon. Pedig nem úgy kezdődött a történet, hogy egyből holtpontra került volna. Épp ellenkezőleg. Félig-meddig a kezében érezhette a meccset, hiszen egy 2/0-val kezdte a szettet. A svájci viszont hamar visszajött, ám az egyenlítéshez 0-40-ről kellett visszajönnie. Wawrinka ekkor érezte meg igazán a vérszagot, nagyon dinamikusan játszott. A tenyeres hatékony volt, a fonák pedig robbant, de még a hálónál is bemutatott egy-két csodás ütést. Az erőfeszítések nem váltak hiábavalóvá. Jött az újabb break, később pedig a döntőszettet is kiharcolta.

Ahogyan azt a meccs rendje “megkövetelte”, break-lehetőséggel kezdődött a következő játszma az előző nyertesének számára. Nagy lehetőség lett volna ez a címvédőnek, de Djokovic újra toppon volt. S, ami ezután következett, az igazolja, hogy a szerb miért is van 2011 tavasza óta megszakítás nélkül a top 2-ben. Nem nyújtotta a legjobbját “Nole”, de az akarat és a szív Őt igazolta, játékot nem engedett Wawrinkának a döntőjátszmában, viszont a 4/0-nál és 5/0-nál úgy örült a játékmegnyerésének, mintha egy 13-11-es rövidítést nyert volna meg. Lényegében elmondható tehát, hogy ezen a kissé hullámzó meccsen a mentális erények érvényesültek, ennek fejében ténylegesen is igazolódott a papírforma.

Végeredmény: Djokovic (1.) – Wawrinka (8.) 7/6(1) 3/6 6/4 4/6 6/0

Meg van tehát Andy Murray ellenfele a vasárnapi döntőre, ami a negyedik összecsapás lesz Novak Djokovic és a skót között, melyekből harmadjára lesz a végső győzelem a tét. A múlt alapján természetesen a szerb lesz a favorit, s véleményem szerint minden Murray-n fog múlni, hogy milyen is lesz majd a találkozó.

A kiemelt kép forrása: ausopen.com

A hozzászólások le vannak zárva.