Roger Federer idei laza játékrendje

2015. február 18.
by Adam

Roger Federer 2014-es év végi és még az Australian Open előtti és alatti nyilatkozataiban is sokszor szóba került az idei játékrendje, melyet a szokásosnál kicsit később és igazából csak félig jelentett be.  A svájci zseni idén nyáron tölti be 34. életévét és ekkor már azért nem játszik egy teniszező minden tornán, ahogy Federer sem szeretne. Ennek ellenére felfedezhetünk néhány meglepő változtatást a naptárában, lássuk melyek lesznek azok.

A múlt héten közzétett játékrendje Wimbledonig szól, feltételezhetően ekkor újra mérlegelni fog majd, hogy merre tovább. Bár az év második felében nem sok tornát hagyhat ki elvileg, de erről lejjebb szó lesz bővebben. Az említett naptárba azonban máris bekerült egy módosítás, olvasás közben keresse mindenki a kakukktojást.

Február 23. – Dubai (ATP 500, kemény borítás)

Március 12. – Indian Wells (Masters 1000, kemény borítás)

Április 12. – Monte Carlo (Masters 1000, salak)

Április 27. – Istanbul (ATP 250, salak)

Május 3. – Madrid (Masters 1000, salak)

Május 10. – Róma (Masters 1000, salak)

Május 24. – French Open (Grand Slam, salak)

Június 15. – Halle (ATP 500, fű)

Június 29. – Wimbledon (Grand Slam, fű)

 

Ha nincs meg a kakukktojás, akkor itt a segítség:

Igen, a tizenhétszeres Grand Slam bajnok Roger Federer három salakos Masters torna és egy Grand Slam mellé még beiktatott tavaszra egy 250-es salakos tornát is Isztambulban. Kimarad viszont egy kemény pályás Masters, az ettől az évtől már Miami Openként futó verseny, ahol tavaly a negyeddöntőig jutott. Monte Carlo indokolt abból a szempontból, hogy tavaly egy szoros döntőt veszített el Stan Wawrinka ellen és ez a Masters trófea még hiányzik neki, illetve Rómában is ott lesz, hiszen azt a versenyt sem sikerült még megnyernie, itt tavaly a második körben esett ki. Madridban tavaly fiai születése miatt nem játszott, így ott nem véd pontot, a Roland Garroson pedig negyedik körös kiesése volt a végállomás. Összesen tehát 790 pontot véd idén a salakszezonban, melynél most valószínűleg többet szerezne elérni az öt tornán összesen szerezhető 5250-ből.

Mire számítsunk az év második felében?

Augusztusban két Masters tornát rendeznek a touron, melyek közül ha jól sikerül az év első fele talán a Rogers Cup maradhat ki Kanadában, bár itt is döntős pontokat (600) kell majd megvédenie. Ugyanakkor ott van Cincinnati, ahol pedig címvédőként indul, ezért kevés rá az esély, hogy pont ezt hagyná ki. Ráadásul az esemény hatszoros bajnoka, ami miatt kétségtelenül örömmel megy vissza minden alkalommal. A két Masters után a US Open következik, majd októberben a Shanghai Masters, ahol szintén címvédő, így ezt sem illene kihagynia. Baselben mindig ott van amikor csak teheti, idén is éppen címvédőként, tehát majdnem kizárt, hogy ez a verseny maradjon ki. Év végéről tehát úgy néz ki, hogy a Pasris Masters hiányozhat, hiszen ott csak a negyeddöntőig jutott tavaly. Bár ha olyan jól alakul az idei éve is, mint tavaly és egészséges is lesz, akkor nem tudhatjuk még milyen döntést hoz.

Davis Kupa címvédés?

Wawrinka és Federer eddigi álláspontja alapján fel sem merül, hogy ez tervben lenne. Mindketten lemondták az első körös Belgium elleni szereplésüket, Svájc csapata így finoman szólva is két karja nélkül próbál majd teniszezni. Rajtuk kívül jelenleg még a TOP200-ban sincs a világranglistán játékosa az országnak, így már csoda lenne a továbbjutás az első körből is, hiszen a Belgáknak ott van többek közt Goffin is, aki már Top20-as teniszező. Persze Wawrinka azt nyilatkozta, hogy távolléte csak az első körre szól, de ha őszinték akarunk lenni nem biztos, hogy ezek után idén lesz második fordulós szereplésük.

Világranglista

Federer jelenleg második a világranglistán, melyet Novak Djokovic továbbra is magasan vezet, a svájci mögött pedig 3500-4000 ponttal lemaradva Nadal, Murray és Nishikori alkotják a TOP5 többi tagját. Ha Djokovic nem tudja megvédeni három Masters címét a Roland Garrosig és nem teljesít olyan kiemelkedően, akkor Federernek Wimbledonig lesz esélye úgy gyűjteni a ranglistapontokat, hogy ismét olyan közelségbe kerüljön a világelsőséghez, mint tavaly év végén. Ehhez persze fontos az egészség, a sérülések elkerülése és egy kiemelkedően erős salakszezon. No meg persze az előbb említett három játékosnak és a többi TOP10-esnek is lesz még egy-két szava ezekhez a versenyekhez és a ranglista rendeződéséhez.

 

Kiemelt kép forrása: tennis.com

A hozzászólások le vannak zárva.