US Open 2015: A fej, ami sohasem omlik össze

2015. szeptember 14.
by Airon

Egy karrier, ami elérkezett egy kerek jubileumhoz. Novak Djokovic tizedik Grand Slam győzelmét szerezte meg Flushing Meadowsban.

Az eső nem egyhamar lévő kezdést ígért Kép forrása: usopen.org

Az eső nem egyhamar lévő kezdést ígért
Kép forrása: usopen.org

Ugye mekkora hátrány, ha nem készül el időben az a bizonyos tető, a sors könnyedén packáz velünk. Az a bizonyos fedél hiánya bizony nagy problémát okozott a kezdetekben, fogalmunk sem volt, mikor kezdődik majd el a döntő. Aztán hajnali 1 órakor az ég kitisztult, a pályát letakarították és előbújhatott két klasszis teniszező a színfalak mögül.

A mérkőzésen nem kevés variáció létezett, mi történik akkor ha. Federernek egyértelműen csak az agresszív tenisz válhatott erényére, mert a hosszú labdamenetek nagyon régóta Djokovicnak kedvezett. A svájcinak azonban pontosan megvan az a játéka, amivel szétszedheti riválisát. Mégis hogy éled azt a helyzetet át, hogy az utolsó sanszok egyike, amikor egy újabb Grand Slam trófeát nyerhetsz? A válaszra azonban még egy jó darabig várni kellett. Kettejük párharca idén rapszodikussá vált, mégis azt lehet mondani, a világelső tudott több fontos mérkőzést megnyerni. Fél kettő felé jártunk, kezdődhetett a negyvenkettedik összecsapás.

  1. szett: A második break már végzetes volt, Djokovic került előnybe
Djokovic az első szettben jobban játszott Kép forrása: usopen.org

Djokovic az első szettben jobban játszott
Kép forrása: usopen.org

Djokovic már az első játéktól kezdve folyamatosan szorította Federer szerváját, és elég gyorsan break előnybe is került egy parádés labdamenet után, már a harmadik gameben. Ez a vezetés nem sokáig tartott, a kisebb fór gyorsan visszaszállt percek alatt. Érezhető volt, hogy a svájci igen csak küszködik az adogatásaival a kezdésnél, a másodikak hatékonysága még az 50 %-től is nagyon messze volt. Djokovic nem teketóriázott sokat, 3-3-nél újra breakelt, elérhető közelségbe került az első szett megnyerése. A fontos pontokat a szerb uralta ebben a játszmában, nem is volt kérdés, kié lesz az első szett.

  1. szett: Hosszú lezárás, de ebből most Federer jött ki jobban
Federer a legvégén törte meg Djokovicot a második szettben Kép forrása: usopen.org

Federer a legvégén törte meg Djokovicot a második szettben
Kép forrása: usopen.org

Federer amennyire nem játszott jól az első játszmában, annyira kezdett magasabb fokozatra kapcsolni. Adogatásai egyre élesebbek voltak, sokkal több gyors befejezést tudott elérni ezáltal. A másik oldalon valahogy megmaradt az adogatás, a második kiemelt jelentős hibáinak köszönhetően rengeteg lehetőséget pazarolt el. 5 break labda Djokovic első adogatójátékánál, majd ami fájóbb, két újabb elszalasztott sansz, ez egyenlítést eredményezhetett volna. Valaki ezt képes másodpercek alatt feldolgozni, egy olyan ember ellen, akinek sokkal jobb a feje nálad? Federer ennek ellenére adogatásainak hála, sikeresen átlendült a holtpontnál és megelőzte a szinte biztosan bekövetkező három játszmás vereséget. Hiába a sok hárított break labda, ez semmire se volt elég, Federert nem lehetett egyszerűen megtörni. Három Djokovic rontás, majd a második játszmalabdánál egy kegyetlen fonák a sarokban, minden kezdődhetett előröl.

  1. játszma: Csak Federer tudhatja miért ment el neki a szett
Hiába a break alőny, Djokovic nagyon mélyről nyerte meg a harmadik szettet Kép forrása: usopen.org

Hiába a break előny, Djokovic nagyon mélyről nyerte meg a harmadik szettet
Kép forrása: usopen.org

A 3. felvonás krónikájának kezdete lemásolta a két szettel ezelőtt történteket. Djokovic ismét hamar kisebb fórhoz jutott, ezt azonban egy hosszú játék következtével rögtön visszaadta. Federer a folytatásban pontos és agresszív játékát egyre jobban hasznosította a visszabreak után, viszont 4-3 után gyakorlatilag egy „karácsonyi ajándék” volt a szett elvesztése. A svájci előbb visszajött a szakadék széléről, break labdákhoz jutott és mégis elveszegette ezeket. Ez még nem lett volna akkora probléma, ha tartja a saját szerváját. 40-15 az állás és mégse tudod hozni a szervádat, most mit csinálsz? Djokovic ráadásul két újabb break labda hárításával hozta az adogatását és ismét vezetéshez jutott. Szinte egészen elképesztő, hogy a szerb megint a nulláról jött vissza és később megnyerte a szettet. Amennyiben itt nem Djokovicról beszélnénk, már-már meglepődnék.

A mérkőzés egyre jobban azt a képet hozta, amire számítani lehetett, de egy egészen más forgatókönyvvel. Federer két hónapja Wimbledonban hasonlóan kapott ki, de akkor a harmadik játszmában nem tudott ennyire partiban lenni Djokoviccal.

  1. szett: Federer utolsó erőbedobása is kevés volt, Djokovic nyerte a US Opent
Djokovicot feje ismét a fellegekbe tizedszer is a fellegekbe repítette Kép forrása: usopen.org

Djokovicot feje tizedszer is a fellegekbe repítette
Kép forrása: usopen.org

Djokovic kezdett minden tekintetben Federer fölé kerekedni. A 17-szeres Grand Slam bajnok egyre könnyebben rontotta el a labdákat, nem szolgált csodaként, hogy riválisa már a játszma legelején break előnybe került. Eldőlt volna a meccs, Federer minden reménye elszállt  valahol, a levegőben? A szimpla break előny  önmagában még nem akkora hátrány, azonban Djokovic 4-2-nél egy káprázatos fogadással egy játékra került a végső győzelemtől. Innentől kezdve Federer viszont egy teljesen más dimenzióba teniszezett, egészen 4-5 15-40-ig. A svájci azonban az igazán kulcsfontosságú játékok végén ma nem volt a toppon és itt se történt ez másképp. Elment a lehető legrosszabbkor a 22.-dik és a 23.-dik break labdához tartozó pont, Djokovic pedig kegyetlenül büntetett, ez US Open győzelmet jelentett számára.

Egy kis konklúzió a végére…

Az a sérthetetlen fej Kép forrása: kpho.com

Az a sérthetetlen fej
Kép forrása: kpho.com

Egy adott párharcot, összecsapást megannyi tényező dönt el. A tanulságot azonban le kell vonni egyértelműen a mai mérkőzésből. nyugodtan kijelenthetjük, hogy Federer a sokkal technikásabb és jobb kezű teniszező, mégis a feje Djokovicéhoz képest sokkal gyengébb már, hogy egy ilyen szoros mérkőzést megnyerjen. A szerb ismét megragadta azokat a jelentőséggel bíró játékokat, amivel teljesen ellenfele fölé tudott kerekedni mentálisan, nem hiába a világ jelenlegi legjobb teniszezője.

Djokovic tehát valóban elérte azt a jubileumot, amivel kezdi nagy versenyről nagy versenyre egyre gyorsabban elérni, hogy egy napon minden rekord az ő nevével legyen összekapcsolható.

A döntő végeredménye:

Novak Djokovic(1)-Roger Federer(2) 6/4 5/7 6/4 6/4

A hozzászólások le vannak zárva.