ATP: Tokióban meglepetés, Pekingben szmog uralkodik

2015. október 7.
by DGM96

Összefoglaló a hét eddigi eseményeiről.

Peking

forrás: facebook.com/fehersport

forrás: facebook.com/fehersport

A China Open szervezői nem élhették meg a legkönnyebben az első napokat. A méltán ismert és problémás pekingi szmog ezúttal a teniszezőknek is gondot okoz(ott). Számos játékos panaszkodott a rossz levegő miatt. A legnagyobb hangadó a szlovák Martin Klizan volt. Sima veresége után bejelentette, hogy ezentúl nem fog játszani a kínai fővárosban. Tényleg nem lehetett a legmegfelelőbb állapotban, hiszen a meccs után állítólag hányt is. Jo-Wilfried Tsonga (8.) is megsínylette a kellemetlen körülményeket, ő sem tudott teljesen egészségesen kiállni az osztrák Haider-Maurer ellen. Csomagolhatott is az első forduló után.

Berdych hétfőn még tornagyőzelmet ünnepelhetett, de szerdán meglepő vereséget szenvedett. forrás: skysports.com

Berdych hétfőn még tornagyőzelmet ünnepelhetett, de szerdán már meglepő vereséget szenvedett.
forrás: skysports.com

Ám amíg a középmezőny képviselői emeltek hangot, addig a legnagyobbak, pontosabban Djokovic (1.) és Nadal (3.) hozza a kötelezőt. A mallorcai ráadásul már a legjobb 8 között van, s fog játszani azzal a Jack Sockkal, aki éppen Haider-Maurert győzte le a második fordulóban. Néhány rögöt tehát leporoltak Nadal útjáról. “Nole” a szingliben még csak egy meccset játszott, de azt könnyedén be is húzta Simone Bolelli ellenében. A nyolcaddöntőben a kínai szabad-kártyás Zhanggal játszik. Malajziai sikere után David Ferrer (4.) Kínában is menetel. “Az ATP World Tour sztahanovistája” ráadásul egy komolyabb akadálytól megmenekült, miután az első körben kiesett Milos Raonic (5.). Jóslatok alapján vele találkozhatott volna a 8 között, de Viktor Troicki tett neki egy szívességet. Egyet? Máris kettőt? A szerb teniszező első körös bravúrja után a másodikban meglepetésre kikapott a tajvani Lu-tól, ő lesz majd Ferrer ellenfele a negyeddöntőben. Raonic mellett a másik “leszereplő” Tomas Berdych (2.). A cseh Shenzhen-i tornagyőzelme után Pekingben rögtön az első fordulóban kikapott Pablo Cuevastól. Hozzá kell azért azt tenni, hogy Berdych csak hétfőn hagyhatta el Shenzhent, mert a vasárnapi döntőt az eső szakította félbe. Viszont nem biztos, hogy ez a megfelelő magyarázat a vereségre az ő szintjét figyelembe véve.

Tokió

Nishikori már a 8 között hazai közönség előtt forrás: www.nipponnews.net

Nishikori már a 8 között hazai közönség előtt
forrás: www.nipponnews.net

Ahogyan a címben is írtam, jó pár meglepetés történt Japánban. Azonban a két legfontosabb és legrangosabb résztvevő, Nishikori (2.) és Wawrinka (1.) nem esett áldozatául a csillaghullásnak, így sem volt könnyű dolguk a kezdésnél. Wawrinka miután legyőzte Radek Stephaneket, a második fordulóból csak úgy jutott tovább, hogy a japán szabad-kártyás Ito elvett tőle egy játszmát. Jellemző amúgy a svájci e heti teljesítményére az, hogy az előnyös szituációkat nem tudta első ízben kihasználni, de “mindent a maga idejében” – bizakodhatnak rajongói a negyeddöntőt megelőzően. Stan ellenfele Feliciano Lopez (7.) legyőzője, Joao Sousa lesz, ha csak nem okoz meglepetést a selejtezőből érkező Augustin Krajicek. A felső ág másik negyedében “Gilles-ék csatáját” láthatjuk majd. Simon (3.) eddig hozta a kötelezőt, a luxemburgi Müller pedig a Kevin Anderson (5.) elleni bravúr után sem torpant meg. A stabil alapvonal-játékos és a szerva-röptéző mérkőzése érdekes látványt tartogathat magában.

Az alsó ág felső negyedében nem maradt kiemelt versenyző! Mondjuk, ezen része a táblának meglehetősen kiegyensúlyozott. Richard Gasquet (4.) például Roberto Bautista-Aguttól kapott ki, aki egyáltalán nem könnyű első körös vetélytárs. Grigor Dimitrov (8.) pedig még mindig nem tud (s lehet, nem is fog már) lendíteni szezonján. Benoit Paire győzte le. A tábla legalján eddig érvényesült a papírforma. Bár, mint Nihsikori, mint Cilic (6.) nehezen nyert, de mind a ketten komoly ellenfelet kaptak elsőre. Nishikori Coricot, Cilic Donald Youngot verte meg 3 szettben.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.