Karrier Grand Slamen kívül minden más…

Hamarosan elkezdődik az ATP World Tour 2016-os szezonja. Addig is, hogy a várakozás ne teljen túlságosan unalmasan, tekintsünk vissza a 2015-ös szezon fontos pillanataira. Nézzük mi történt a 2015-ös Grand Slam tornákon.

Australian Open

Nagy reményekkel vágott neki 128 teniszező az év első Grand Slam tornájának, azonban csak egyetlen-egy maradhatott a végén.

Federer hamar csomagolhatott Melbourneben Kép forrása: skysports.com

Federer hamar csomagolhatott Melbourneben
Kép forrása: skysports.com

Úgy indult, mint bármelyik másik átlagos Grand Slam torna. A nagyok szépen meneteltek, egészen, amíg eljött a harmadik forduló. Andreas Seppi most nem tette meg azt a szívességet, hogy a lehetőség kapujában élve hagyja nála erősebb áldozatát. A torna első igazán magasan rangsorolt kiesője tehát Roger Federer lett, aki négy játszmában búcsúzott a további küzdelmektől.

A negyeddöntőt már minden ember feszülten várja, de ez főleg a hazai szimpatizánsokra volt igaz. Nick Kyrgios hősies küzdelemben végzett Andreas Seppivel, azonban Andy Murray már túl nagy falatnak bizonyult számára. Viszont azt, hogy miért vehettünk búcsút Rafael

Djokovic nyerte az év első Grand Slamét Kép forrása: mirror.co.uk

Djokovic nyerte az év első Grand Slamét
Kép forrása: mirror.co.uk

Nadaltól, csak Tomas Berdych tudhatja. Nem tudni mi játszódott a cseh fejében, azonban valami egészen elképesztő teniszt vett elő és legyőzte spanyol riválisát.

Az elődöntők csak azt hozták, amire a szerb és a brit játékának képe alapján számítani lehetett. Stan Wawrinka és Tomas Berdych hiába állták a sarat, ezúttal nem lehetett kibabrálni Novak Djokoviccal, illetve a legjobb négy között remek teniszt mutató Andy Murrayvel.

Nos, hogy ez a játék mennyire volt elég Andy Murraynek a fináléban? A választ a döntő utolsó másfél órájában megkaptuk: semmire! Gyűrték-gyűrték egymást a szerbbel, majd a világelső egy egészen másik tempón teniszezett, majd a harmadik és a negyedik játszmában mindösszesen három játékot veszített és ötödször is Australian Open bajnok lett.

Roland Garros

A teniszvilág a sorsolás tudatában csupán egyetlen tényezőre figyelt árbús szemekkel: Nadal-Djokovic jöhet a negyeddöntőben.

Az elődöntőig éltek a francia remények Párizsban Kép forrása: lexpress.fr

Az elődöntőig éltek a francia remények Párizsban
Kép forrása: lexpress.fr

A többi ágon szépen csordogáltak az események, Tsonga óriási csatában jutott a négy közé, ismét volt kiért szorítani a végjátékban a hazai publikumnak. Ellenfeleként Stan Wawrinkát köszönthettük, aki egy borzasztó magas színvonalú tenisszel legyőzte Federert három játszmában. Rég volt, hogy Federer egymás után két Grand Slam tornán nem jutott elődöntőbe. Murray is elődöntőbe került, akinek Ferrer ellen csupán egy rövid ideig ingott meg a figyelme.

Nadal második vereségét szenvedte el a Roland Garroson

Nadal második vereségét szenvedte el a Roland Garroson

Na de vissza ahhoz a párharchoz, amit a sorsolás kezdetétől mindenki várt és hiába volt néhány szoros helyzet, tudtuk semmi és senki nem állhat annak az útjába, hogy Nadal és Djokovic összecsapjon. Mégis úgy gondolhattuk, mintha megnéznénk a Mayweather-Pacqiauo tenisz verzióját. Ennek bizony nagyobb volt a füstje, mint a lángja, Djokovic az első szorosabb szett megnyerése után könnyedén legyőzte Nadalt. De hát ebben ennyi volt akkor, a szerb sokkal jobb formában volt.

Djokovic ezek után könnyedén juthatott volna döntőbe, de Murray ellen kissé elszórakozta a harmadik játszmát, ami visszahozta a britet a mérkőzésbe. Olyannyira, hogy addig tudta húzni az időt, amíg kiharcolta a másnapi folytatást, de ezt megint Djokovic bírta jobban idegekkel. A szerb az Australian Open után újra összecsaphatott Wawrinkával, aki négy szettben legyőzte Tsongát.

Elképesztő teljesítmény után Wawrinka győzelem Párizsban Kép forrása: usatoday.com

Elképesztő teljesítmény után Wawrinka győzelem Párizsban
Kép forrása: usatoday.com

Az első szett után azt gondolhattuk, itt megérkezett az a Djokovic, aki áttör minden gátat és megszerzi az egyetlen hiányzó Grand Slam trófeát a gyűjteményébe. Ekkor azonban valamelyik másik univerzumból előkerült Wawrinka és elővett egy olyan teniszt, amitől az ember szeme káprázott. A svájci három szetten keresztül emelni tudta a negyeddöntős játékának színvonalát és Djokovic Roland Garros győzelmei esélyei hamar porba hullottak. Wawrinka tehát második Grand Slam győzelmét szerezte meg, Djokovicnak pedig ismét legalább egy évet kell várni, hogy megnyerje a Roland Garrost.

Wimbledon

Ha Június vége, eljött a legtöbb hagyománnyal rendelkező Grand Slam torna. Két hétig Wimbledon adott otthont a legrangosabb teniszezők harcának.

Nadalt egy extázisban teniszező Brown búcsúztatta Wimbeldonban Kép forrása: bbc.co.uk

Nadalt egy extázisban teniszező Brown búcsúztatta Wimbeldonban
Kép forrása: bbc.co.uk

Egytől elég hamar búcsút vehettük, mivel Rafael Nadal a második fordulóban meglepetésre vereséget szenvedett. Mentségére szóljon a német Dustin Brown élete napját fogta ki, egyszerűen nem lehetett megállítani. A spanyolnak ezen a tornán azonban érdekes módon nem ez volt az első ilyen veresége, emlékezzünk csak a Steve Darcis, vagy éppen a Lukas Rosol elleni meccsre.

A negyeddöntős küzdelmekig megváltunk Milos Raonictól és Tomas Berdychtől az első nyolc kiemelt közül, majd a negyeddöntőben egy fantasztikus mérkőzésen Richard Gasquet öt játszmában kiejtette az akkor friss Roland Garros bajnok Stan Wawrinkát. A francia mellett Novak Djokovic, Roger Federer és Andy Murray vette a saját akadályát.

Federer ellentmondást nem tűrően teniszezett az elődöntőben Kép forrása: bleacherreport.com

Federer ellentmondást nem tűrően teniszezett az elődöntőben
Kép forrása: bleacherreport.com

Richard Gasquet hosszú idő után játszott ennyire jól, azonban az elődöntő már egy teljesen más kávéház volt a számára. Novak Djokoviccal partiban volt, mégse tudott a szerbtől játszmát elvenni. A másik elődöntőben hiába a brit remények, Andy Murray nem tudott mit kezdeni Roger Federer agresszív teniszével. A svájci ismét csúcsformában teniszezett és önbizalommal telve várhatta a finálét.

A trófea azonban Djokovicnál kötött ki Kép forrása: bleacherreport.com

A trófea azonban Djokovicnál kötött ki
Kép forrása: bleacherreport.com

Djokovicnak rengeteg lehetősége adódott, hogy akár két játszma lejátszása dűlőre vigye a Federer elleni döntőt. A svájci azonban végül addig küzdött, amíg meg nem nyerte óriási harcban a második szettet. Ez fordulatot jelenthetett volna, Djokovic azonban minden tekintetben jobban bírta a döntő második felét, harmadszor nyert Wimbledonban.

US Open

Amennyiben azt mondjuk, hogy a dolgok hasonló módon alakultak, mint pár hónappal ezelőtt Wimbledonban, nagyon is igaznak tűnik a látottak alapján.

Nadal ismét hamar kiesett, a lényegi rész pedig ismét csak Djokovicról és Federről szólt. Annyi különbséggel, hogy a szerb elődöntős ellenfelét Marin Cilicnek, a svájciét pedig Stan Wawrinkának hívták.

Murray nem tudott mit kezdeni New Yorkban Kevin Andersonnal Kép forrása: bbc.co.uk

Murray nem tudott mit kezdeni New Yorkban Kevin Andersonnal
Kép forrása: bbc.co.uk

Még mielőtt azonban rátérnénk a végjátékra, nézzük meg mi történt előtte. Nadal ismét hamar búcsúzott, meglepő módon nem tudott Fabio Fognini ellen két szett és breakelőnyből nyerni. Andy Murraytől egy körrel később búcsúztunk, azonban a brit kevésbé lehet csalódott, Kevin Anderson elképesztő napot fogott ki. A negyeddöntők legnagyobb csatáját a Djokovic-Lopez összecsapás hozta, ahol a spanyol rövidzárlata a negyedik játszma Tiebreakjában megmentette Djokovicot egy esetleges ötödik szettől.

Lehettek volna izgalmasabb elődöntők is, de a két meccs messze elmaradt a várakozásoktól. Az elsőben valamennyire közrejátszott Cilic sérülése, a másodikban azonban nem lehetett ilyeneket mondani, Federer egyszerűen sokkal jobban játszott Wawrinkánál.

Djokovic New Yorkban mondhatta magát tízszeres Grand Slam bajnoknak Kép forrása: tennishighlights.eu

Djokovic New Yorkban mondhatta magát tízszeres Grand Slam bajnoknak
Kép forrása: tennishighlights.eu

A döntőt megelőző hosszú várakozás csak egyre nagyobb feszültséget keltett a teniszrajongóban. Federer talán élete lehetőségét halasztotta el a 18. Grand Slam trófea megszerzésére, de hát Djokovic sokkal erősebb volt nála fejben. A svájci 23 break lehetőségből csak 4-et tudott megcsinálni, amire rá is fázott. A szerb uralta a fontos pillanatokat, amivel pályafutása egy jubileumhoz ért, megszerezte tízedik GS győzelmét.

Ez volt tehát 2015 a Grand Slamek tekintetéből. Néhány hétig jönnek a felvezető tornák, azonban ne feledjétek: Január 18-tól kezdetét veszi a 2016-os Australian Open!

Kiemelt kép forrása: skysports.com

A hozzászólások le vannak zárva.