ATP: Akiktől vártuk valamit 2015-ben

A “Nagy Négyes”, kiegészülve Wawrinkával és Berdychel, “kemény magja” az élmezőnynek, a világranglista alapján. 2014 végére néhányan elkezdték “kopogtatni az ajtót”. Hogy kinyitották-e  ebben az évben maguk előtt, kiderül cikkünkben.

Marin Cilic, Milos Raonic, Kei Nishikori, Grigor Dimitrov. Ők négyen ténylegesen közel férkőztek az elithez, s tavalyi teljesítményük alapján joggal követelhették ottani helyüket. 2015 egyik legnagyobb kérdése pont az is volt, hogy tudnak-e még egy, vagy több szintet lépni. Volt, aki aránylag stagnált és volt, aki visszaesett (sérülés vagy rossz teljesítmény miatt). Így nemmel válaszolhatunk e kérdésre az év végén. Nézzük meg, ki hogy teljesített tavalyi önmagához képest!

Marin Cilic

Ranglistás helyezés 2014-ben: 9
                                     2015-ben: 13

forrás: www.tennisviewmag.com

forrás: www.tennisviewmag.com

A horvát teniszező tavaly az eltiltásából termékenyen tért vissza, s megspékelte ezt egy US Open bajnoki címmel. Azt azért vélhetőleg ő is úgy gondolja, hogy akkor szinte az egyetlen lehetőséget ragadta meg. Ebben az évben az lehetett a célja, hogy erre cáfoljon rá, hogy az a siker nem volt véletlen. Tavaszig erre nem volt sok lehetősége sérülés miatt. A salakszezon során nem alkotott nagyot (nem is lehetett elvárni), ám a számára otthonosabb füvön, újra erős tényezővé vált. Wimbledonban újra a legjobb 8-ig ment, újra Djokovictól kapott ki. NY-ba címvédőként érkezett, de felkészülésként csak egy washingtoni  elődöntőt mutathatott fel. Előzetes eredmények szűkében így sem múlta alul magát tavalyi diadalmenetéhez képest. Kihozta a maximumot a tornából, hiszen az elődöntőig jutott, ahol megint a szerb világelsőtől kapott ki. Bár, állítólag azért volt olyan egyértelmű vereség, mert nem volt 100%-os formában. Ősszel már nem volt ilyen eredményes, leszámítva a moszkvai Kreml Kupát, ahol megvédte címét, ez volt az egyetlen tornagyőzelme. Az újabb VB-szerepléstől elmaradt, de az élmezőnytől nem teljesen. Delikvenseink közül ő az egyik, aki csak minimálisan esett vissza ebben az évben.

Grigor Dimitrov

Ranglistás helyezés 2014-ben: 11
                                     2015-ben: 28

forrás: www.novinite.com

forrás: www.novinite.com

A “baby Federer” okozta az év legnagyobb csalódását. Tavaly 4 döntőből 3-at megnyert, továbbá bejutott a Wimbledonban a 4 közé. Idén ennek szinte nyoma sem volt! Ausztráliában kétszer kapott ki, Brisbane-ben Federetől, majd a Grand Slamen Murraytől. Ezek vállalható vereségek, de ami utána szinte egész évben volt, az már korántsem! A többi három GS-en kettőnél több kört nem ment, ám a kisebb versenyeken sem volt termékenyebb. A salakszezon során két Mastersen negyeddöntőzött, Madridban és Monacoban, illetve az isztambuli 250-esen elődöntőzött. Ha nagyon szeretnénk keresni valami felmutathatót, akkor ezek a legkézenfekvőbbek. A rendkívüli visszaesés talán a hirtelen jött hírnév, s az abból következő nagy elvárások okozhatták. Ilyen esetben jó, vagy inkább szükséges megoldás az új impulzus. Vele ez megtörtént magánéleti és “szakmai” szempontból is. A nyár során két fontos ember is kilépett az életéből: Maria Sharapova, egykori kedvese, illetve az áttörés sikerkovácsa, most már ex-edzője, Roger Rasheed. Voltak pletykák, hogy Ivan Lendl fogja tovább patronálni a nagyon tehetséges, de mentálisan még nem megfelelő képességű bolgár teniszezőt, több ízben találkoztak is, ám a projekt nem valósult meg. 2016-ban természetesen a visszatérés lesz a célja, ebben pedig Juan Martin del Potro egykori trénere, Franco Davin is segíteni fogja.

Milos Raonic

Ranglistás helyezés 2014-ben: 8
                                     2015-ben: 14

Raonicot egy kellemetlen lábsérülés tartotta vissza forrás: www.thestar.com

Raonicot egy kellemetlen lábsérülés tartotta vissza 2015 második felében
forrás: www.thestar.com

A kanadai szervagép, van olyan tehetséges, mint Dimitrov, ám ő sokkal ambiciózusabb és profibb a hozzáállása is (jelenleg). Biztatóan indult neki a szezon. Az Australian Openen csak Djokovic győzte le és nem csak ebből a tornából hozta ki a maximumot. Sőt, Indian Wellsben először fogadhatta Rafa Nadal gratulációját. Ám egy lábsérülés visszatartotta idénye hátralevő részében. Madridban még ugyan megint megfelelően teljesített (vereség a 8 között a későbbi nyertes Murray ellen), de a Roland Garrost már kihagyta. Queen’s Clubban tért vissza, de ahogy már írtam, az eredmények ezek után nem nagyon jöttek. Wimbledonban és a US Openen csak a 32-ig jutott. Később Szentpétervárott vigasztalódhatott idei egyetlen tornagyőzelmével. Nála is történt válozás az edzői stábban: most már csak Ricardo Piatti lesz vele, hiszen mint már tudjuk, Ivan Ljubicic Roger Federer edzője lett. A montenegrói származású teniszező amíg egészséges volt, addig folytatta azt a kiegyensúlyozottságot, nem is okozott csalódást addig, így joggal várhatjuk tőle 2016-ban az újabb előrelépést.

Kei Nishikori

Ranglistás helyezés 2014-ben: 5
                                     2015-ben: 8

forrás: www.thetennisreview.com

forrás: www.thetennisreview.com

A jó lábmunkájú japán is jól kezdte az évet. Akárcsak Raonic, ő is csak nála jobbaktól kapott ki, vagy hasonlóan erősektől. Memphisben és Barcelonában ráadásul megvédte címét. A Garroson okozott kisebb csalódást, hiszen Tsongánál jobb játékra képes salakon, ám a francia közönség jelenléte borította a papírformát. Majd füvön, Halléban a legjobb 4-ig jutott, ám az elődöntőben megsérült. Ennek ellenére Wimbledonban elindult, de az olasz Bolelli ellen nagyon meg kellett szenvednie, amiért nagy árat fizetett, a következő fordulóra nem tudott kiállni. A US Open Seriesen részt tudott venni, fontos is volt a jó szereplés, hiszen 2014-ben döntős volt Flushing Meadowsban. Jól készült fel az új kiírásra: tornagyőzelem Washingtonban és Rafa Nadal skalpja majd elődöntő Montrealban. Ehhez képest előző évi finalistaként leszerepelt a GS-en, meccslabdáról kapott ki az első körben Benoit Pairetől. Ezek után csak a hazai pályán, Tokióban elért elődöntőnek örülhetett valamelyest (de lehet, annak sem). Az őszi eredmények hiánya kissé aszimmetrikussá tette a szezonját, de a londoni VB szereplés így sem maradt el. Berdychet legyőzte, Federert pedig rendesen megizzasztotta. Kétség sem fér hozzá, alanyaink közül, ő volt legközelebb saját mércéjéhez, hiszen a top10-ben maradt, de komolyabban a legjobb 4-et vagy 5-öt nem tudta veszélyeztetni, pedig a képességei meg lennének ahhoz, hogy ennél komolyabb tényezővé váljon.

Tőlük várhattuk tehát idén, hogy változást hozhatnak a nagyobb versenyekért folyó harcban, ám az élmezőny erőssége, s talán a most említettek pechei nem hozták meg ezt. 2016-ban az lesz a kérdés, hogy státuszukra idén derült fény, vagy képesek még fejlődést bemutatni.

A kiemelt kép forrása: www.ibnlive.com és www.rediff.com

A hozzászólások le vannak zárva.