Wimbledon 2016: A férfi döntő előzetese

Mérlegeljük az esetleges forgatókönyveket.

Mérföldkövek a döntőbe jutással

– Milos Raonic (6.) pénteki győzelmével az első kanadai férfi teniszezővé vált, aki egyéniben GS-döntőt játszhat.

– Andy Murray (2.) pedig zsinórban harmadjára játszik GS-döntőt, ilyen tettet utoljára 2012 és 2013 között hajtott végre.

Mindkét oldalon az újítottak

Murray a harmadik forduló óta favoritnak számít a tornán és a negyeddöntő 3. és 4. szettjét leszámítva, ehhez mérten teniszezett. Ha tényleg nem vesszük figyelembe azt, hogy Tsonga ki tudott ellene egyenlíteni 0-2-ről, akkor gyakorlatilag körről körre javult a játéka. Berdych ellen a 4 között potom 9 (!) ki nem kényszerített hibát vétett. Rendkívülien returnözik, de adogatóként is magabiztos. A motivációval nincs gond, Ivan Lendl jelenlétében nincs hiszti. Ha van elégedetlenség, az is építő jellegű kritikában vagy a kismértékű telhetetlenségben ölt testet.

Raonic már ennek az évnek a kezdetén egy újfajta stratégiával állt elő Carlos Moyának köszönhetően. A kanadai összetettebb teniszezővé vált, aki gyakran a szerva-röpte stílus keretei közt játszik, de azért az alapvonalnál is ügyesebbé vált. Az egykori spanyol klasszis főleg szakmai szempontból tett sokat játékához, nyáron ebbe a munkába kapcsolódott be ideiglenesen John McEnroe. A máig is “linkeskedő” amerikai mentális szempontból segíthetett sokat Raonicnak, akinek ugyanis a túlzott pókerarcúság volt már a probléma, s talán emiatt nem tudta meglépni azt a szintet eddig, amit sikerült megtennie a Federer elleni elődöntőben (illetve a Goffin elleni hősies fordítás már ennek tudható be).

Mi dönthet a döntőben?

Kétszer már ott volt a lehetőség kapujában idén Murray ellen forrás: sports.ndtv.com

Kétszer már ott volt a lehetőség kapujában idén Murray ellen
forrás: sports.ndtv.com

Érdemes figyelembe venni idei két legfontosabb összecsapásukat, az Australian Open elődöntőjét és a Queens-i döntőt. Mindkét alkalommal közel volt Raonic a győzelemhez, de a kedvező lehetőségek következtében “megállt a tudomány”. Melbourne-ben 2-1-re vezetett és volt break-labdája is a 4. szettben, de nem tudta azokat kihasználni. Ennek meglett a következménye: Murray-nek ugyanez sikerült, kiegyenlített, majd meg is fordította a meccset. Wimbledon előszobájában pedig 7/6 3/0-ra állt, s innen sem tudta legyőzni a skótot. Ha azt vesszük szemügyre, hogy Raonic-nak végig magas színvonalon kell szerválnia, s törekednie az ingyen pontokra, akkor a döntő tényező az lehet, hogy a kanadai mennyire lesz fejben erős, hogy ezt a monoton munkát hosszútávon is teljesítse. Élete formájában van, amit főleg az elődöntő utolsó “másfél” szettjében mutatta meg igazán, de Murray ellen más körülmények lesznek. Több “csihi-puhi” várható az alapvonalnál, ezek mellett, ha a skótnak lehetőség adódik, a szögek variálásával és ejtésekkel igyekszik majd futtatni őt. Ezt Raonic csak úgy orvosolhatja, ha végig nagyon agresszíven játszik.

A szerző véleménye szerint, ha utóbbi szempontoknak megfelel a kanadai, akkor nagyon szoros, akár 5 szettes küzdelemre lehet kilátás, ellenkező esetben azonban Murray fokozatosan felőrölheti. Tisztább jövőképet kaphatunk majd az első szett után.

A kiemelt kép forrása: www.standard.co.uk 

A hozzászólások le vannak zárva.