US Open 2016: Ez nem a kiemeltek napja volt, de a legnagyobb nevek továbbjutottak

Kedden a férfi egyes alsó ága is elkezdte a US Opent

Helyi idő szerint este pályán volt a másik favorit Andy Murray (2.) is. A 2012-es bajnok ellenfele a cseh Lukas Rosol volt. Rosol, volt, hogy már Rafel Nadal-t is legyőzte egy GS-torna korai szakaszán (2012-es Wimbledon, 2. forduló), de sem ő, sem soros vetélytársa nem volt olyan „passzban”, hogy jele lehetett volna hasonló bravúr kialakulásának. Murray a látottak alapján tartja tavasz óta tartó, remek formáját. Rosol break-labdáig nem jutott el az egész meccsen, míg az ő szervája folyamatosan sebezhető volt. Mind 3 szettben kétszer-kétszer vette el a skót az adogatását, aki 6 perc híján 2 óra alatt letudta az első fordulót. Murray következő ellenfele a spanyol Marcel Granollers lesz.

Negyedbeli „párja”, Kei Nishikori (6.) valamivel nehezebben vette az első kanyart a német Benjamin Becker-rel szemben. A 2014-es döntős pazarul kezdett, az első két szettben veszített mindössze két játékot, csak az nehezítette meg a meccset, hogy a harmadik végjátékában (kihagyott, további lehetőségek után) éppen annyira lankadt a figyelme, hogy Novak Djokovic edzőjének névrokona szépítsen. Becker szett nyerése azonban érdemben nem változtatott a végeredményen. Nishikori a második fordulóban a fiatal orosz Kachanov-val játszik.

Lehetett rá számítani, de Fernando Verdasco végül mégsem okozott gondot Wawrinka-nak forrás: www.dnaindia.com

Lehetett rá számítani, de Fernando Verdasco végül mégsem okozott gondot Wawrinka-nak
forrás: www.dnaindia.com

A legjobbak közül Stan Wawrinka-t (3.) lehetett félteni a legjobban. Grand Slam első körhöz képest Fernando Verdasco ugyanis bármikor kellemetlen ellenfél (meg lehet kérdezni Rafael Nadal-t erről). A spanyolnak azonban nem jött össze most a bravúr. Három szoros szettben nyert a svájci, melyek közül csak az első volt nehéz, mert ott gyakorolt nyomást a legtöbbször Verdasco (3 break-labda), egyébként végig kontroll alatt tartotta a meccset. Várhatóan jóval könnyebb dolga lesz a második körben az olasz Giannessi-vel szemben.

Del Potro is jól kezdett forrás: hindustantimes.com

Del Potro is jól kezdett
forrás: hindustantimes.com

A kétszeres GS-bajnok helvét nem volt szerencsés amúgy a sorsolásnál, mert negyedébe számos komoly név került. Alexander Zverev-vel (27.) például már a 32 között összecsaphat. Ettől már csak egy fordulóra vannak. A kezdés előtt Nick Kyrios-t (14.) és Bernard Tomic-ot (17.) lehetett volna tippelni nyolcaddöntős ellenfélnek, de a bosnyák Dzumhur megszabadította az egyik „gondtól” a svájcit, Tomic kiejtésével. Egy másik ígéretes fiatal, Dominic Thiem (8.) számára sem zajlott felhőtlenül az első forduló. Az osztrák tehetség rendesen megszenvedett John Millman-nel, az ausztrált csak 5 szettben tudta legyőzni. Ezen eredménynek Juan Martin Del Potro örülhetett a legjobban, aki nem hagyta Rióban jó teljesítményét, ezt honfitársa, Diego Schwartzmann bánhatta. A 2009-es bajnok következő ellenfele az amerikai Steve Johnson (19.) lesz, aki az orosz Donskoy-t győzte le úgy, hogy elveszítette az első két szettet, a harmadikban pedig 7(!) meccslabdát hárított.

Janko Tipsarevic még mindig képes magas szinten játszani forrás: gettyimages.com

Janko Tipsarevic még mindig képes magas szinten játszani
forrás: gettyimages.com

Sok meglepetés történt amúgy kedden, nem kevés, alacsonyabban rangsorolt név esett ki. A legváratlanabb David Goffin (12.) búcsúja, a mindössze 19 éves amerikai, Jared Donaldson babrált ki vele, aki a selejtezőből érkezett. A világranglista 122. helyezettje ráadásul a negyedik (s egyben utolsó) szettben még egy „kereket” is kiosztott a top 10-zel kacérkodó belgának. Wimbledon meglepetés-embere, Sam Querrey (29.) sem járt több sikerrel, az ő meccsének azonban komoly érzelmi háttere volt. Janko Tipsarevic-csel játszott ugyanis, aki 2 éve még ideiglenesen tolószékbe került egy lábműtét után. Nem hagyta abba viszont, s tavaly óta szépen, fokozatosan zajlik a visszatérése. Kétségtelenül a szerb most aratta a legnagyobb sikert ebben az időszakban. Kiesett Phillipp Kohlschreiber (25.) is, a német szinte rögtön a második szett után feladta a meccset Nicolas Mahut ellen, sérülésre hivatkozva.

A legfontosabb eredmények (alsó ág, 1. forduló)

A. Murray (GBR) [2]L. Rosol (CZE)6/3 6/2 6/2
S. Wawrinka (SUI) [3]F. Verdasco (ESP)7/6(4) 6/4 6/4
J. Tipsarevic (SRB) [WC]S. Querrey (USA)7/6(4) 6/7(0) 6/3 6/3
J. M. Del Potro (ARG) [WC]D. Schwartzmann (ARG)6/4 6/4 7/6(3)
K. Nishikori (JPN) [6]B. Becker (GER)6/1 6/1 3/6 6/3
S. Johnson (USA) [19]E. Donskoy (RUS)4/6 1/6 7/6(2) 6/3 6/3
J. Donaldson (USA) [Q]D. Goffin (BEL) [12]4/6 7/5 6/4 6/0
A. Zverev (GER) [27]D. Brands (GER)3/6 6/1 6/4 7/6(4)
F. Lopez (ESP) [16]B. Coric (CRO)CORIC FELADTA 3/4-NÉL
D. Dzumhur (BIH)B. Tomic (AUS) [17]6/4 6/3 4/6 7/6(0)
N. Kyrgios (AUS) [14]A. Bedene (GBR)6/4 6/4 6/4
N. Mahut (FRA)P. Kohlschreiber (GER) [25]KOHLSCHREIBER FELADTA 6/3 7/5 1/0-NÁL
D. Thiem (AUT) [8]J. Milmann (AUS)6/3 2/6 5/7 6/4 6/3
G. Simon (FRA) [30]R. Stephanek (CZE)6/3 6/1 6/4
I. Karlovic (CRO) [21]Y. Lu (TPE)4/6 7/6(4) 6/7(4) 7/6(5) 7/5
G. Dimitrov (BUL) [22]I. Cervantes (ESP)6/2 6/4 7/6(7)
D. Ferrer (ESP) [11]A. Dolgopolov (UKR)DOLGOPOLOV FELADTA 6/5-NÉL

 Szerdán kezdetét veszi a második forduló. A korábbi győztesek közül Nadal (4.), Djokovic (1.) és Cilic (7.) is pályán lesz.

A kiemelt kép forrása: stv.tv

A hozzászólások le vannak zárva.