ATP, Shanghai: Murray világelsősége egyre reálisabb

Roberto Bautista-Agut pedig élete formájában van, Djokovicot két szettben győzte le. Jó kérdés viszont, hogy ami elég volt a gyengélkedő szerb ellen, az elég lesz-e a szintén jó formában lévő skót ellen.

fotó: Latest News Home

fotó: Latest News Home

Az első elődöntőt két olyan teniszező játszotta, akik jelenleg a megszokottól eltérő “passzban” vannak. A spanyol Bautista Agut (15.) relatíve agresszívabb játékának köszönhetően játszmavesztés nélkül menetelt a héten. Kiejtette a Nadalt legyőző Viktor Troickit és a negyeddöntőben Jo-Wilfried Tsongát (9.) is. Bautsita elsősorban az adogatásainál fejlődött sokat, egyre több pontot képes erre alapozva megnyerni. Nem egy tipikus spanyol alapvonalozó képét mutatta a héten. A gyengélkedő Novak Djokovic (1.) ellen is bizakodhatott legalább egy szettben, mert eddig is képes volt arra, hogy egyet elvegyen a szerbtől, lásd: US Open 2015, Roland Garros 2016. A címvédő emberére akadt, hiszen spanyol vetélytársa pont annyira szereti a szabályos ritmusú teniszt, mint ő. Bár, az azt megelőző körben a top 100-on kívüli Mischa Zverev ellen nehéz meccse volt (3/6 7/6(4) 6/3), azt várta mindenki tőle, amit eddig: feljebb kapcsolni a torna későbbi szakaszára. Djokovic ennek olykor-olykor eleget is tett, és Bautista ki is kényszerítette belőle a maximumot, de ezt nem mindig varázsolta elő. Az első szettben a legvégén jött a break, amit a spanyol harcolt ki, pedig előtte kétszer is egy pontra voltak attól, hogy a szerb szerválja ki az első játékrészt. Az utolsó két játék kis túlzással előre vetítette, mi is döntött a későbbi végeredményről. “Nole” nem volt önmaga, a fogadóelőnyöket nagyon rosszul használta ki (2/9), ellentétben Bautistával (4/5). A második szettben hamar meglett a szett- és break-hátrány a világelső számára. 2/4 után pedig szinte minden játékot a fogadók nyertek. Djokovic adogatóként rá jellemző heroikus küzdelemben hárított 3 meccslabdát, szervált is az 5/5-ös állásért. Bautista viszont nem remegett meg, breakkel fejezte be a meccset, elérve ezzel karrierje legnagyobb sikerét, első Masters-döntőjét.

Pár hete még kinevették a skótot, mikor azt mondta, megcélozza a világelsőséget. Lassan ő mosolyoghat fotó: Daily Mail

Pár hete még kinevették a skótot, mikor azt mondta, megcélozza a világelsőséget. Lassan ő mosolyoghat
fotó: Daily Mail

Ott majd Andy Murray (2.) vár majd rá, aki a  2014-es döntős, Gilles Simont állította meg. A francia teniszező a friss US Open-bajnok Stan Wawrinkát (3.) búcsúztatta a legjobb 16 között (6/4 6/4), majd egy látványos meccsen az amerikai Jack Sockot a negyeddöntőben (ő meg Raonicot (5.) győzte le) 4/6 6/4 7/6(5)-re. A skóttal azonban már nem bírt. Murray a csalódást keltő US Open után visszatért arra az útra, amit nyár óta járt. Pekingben ellenfele nem volt, és itt sincs nagyon, zsinórban már a 21. játszmáját nyerte meg az elmúlt két hétben. A feltörekvő fiatalok, Pouille (13.) majd Goffin (11.) sem tudott kifogni rajta, akik ketten együtt nyertek 8 játékot a kétszeres olimpiai bajnok ellen. Simon már azért egy kicsit “más tészta” volt. Az első szettben megnyerte az első két játékot a francia, majd break-csata következet, mialatt Murray megnyert zsinórban 4 játékot, onnan pedig az számított szinte breaknek, hogy ha valaki hozta a szerváját. A második szett már nem volt ennyire kiélezett, a skót kezébe vette a gyeplőt és kiharcolta az 5/1-es vezetést. Ennél az állásnál pedig még egy elvesztett szerva is “belefért”.

Végeredmények:

R. Bautista-Agut (ESP) [15] – N. Djokovic (SRB) [1] 6/4 6/4

A. Murray (GBR) [2] – G. Simon (FRA) 6/4 6/3

Magyar idő szerint 10 óra 30 perc körül fog elkezdődni az év utolsó előtti Masters-döntője, ahol tehát két jó formában lévő teniszező fog megmérkőzni egymással. Bautista-Agut teljesítménye igencsak imponáló, de most fog jönni az igazi vizsga. Az ellen játszani, aki aktuális erőviszonyok szempontjából a világ legjobbja, és egyre közelebb került ahhoz, hogy a ranglistán is mindenkit maga mögé utasítson.

A kiemelt kép forrása: The Quint 

A hozzászólások le vannak zárva.