Davis Kupa 2016: Nem tudom helyetted áttörni a falat…

Horvátország nagyon közel volt a Davis Kupa győzelemhez. A fiesztát azonban mégis az argentinok tarthatták meg.

Ezt nagyon úgy lehetett már érezni, hogy megvan. Legalábbis azt gondolnánk, hogy egy Grand Slam bajnok tudja mik azok az apró, kis lépések, amit meg kell tenned egy ilyen mérkőzésen és akkor lekerül a válladról a teher. Marin Cilic ezt csupán ezen a napon elméletben tudta megvalósítani, majd Karlovic utána már erre esélytelen volt.

Horvátország teljes mértékben sakkban tartotta Argentínát a páros után. Ivan Dodig és Marin Cilic három játszmában rohantak át a Juan Martin Del Potro/Leonardo Mayer kettősön és csak egy győzelem hiányzott a Davis Kupa győzelemhez.

Del Potro a szakadék széléről táncolt vissza Kép forrása: sportskeeda.com

Del Potro a szakadék széléről táncolt vissza
Kép forrása: sportskeeda.com

Vasárnap délután elkezdődött a mindent eldöntő nap. Marin Cilicet három játszma választotta el attól, hogy a 2014-es US Open győzelme után egy újabb nagy dolgot úgy vigyen véghez, hogy az utolsó meccset ő nyerte meg. Kézenfekvően kezdődött számára, hiszen jól ment neki a játék és két szett előnyt kiépített Del Potroval szemben. A horvátnál azonban kétszer is azt láthattuk idén, hogy a 2-0 neki nem előny, könnyedén kapni onnan is. A sors pedig megint utolérte a langaléta horvátot, és ez a sors azt akarta, hogy csak azért se tudjon két szett fórból nyerni, de ennek nem tudtuk milyen következménye lehet még. Del Potro óriásit küzdött, a sírból tartotta életben az argentin reményeket, ekkor következhetett a mindent eldöntő ötödik meccs.

Édes volt a győzelem pillanata Kép forrása: concordmonitor.com

Édes volt a győzelem pillanata
Kép forrása: concordmonitor.com

Ez az egy szett megnyerése volt az a közelség Horvátország számára, amire azt lehetett mondani, hogy az esély! Az ötödik mérkőzésen ugyanis Federico Delbonis felvette kék válogatott címeres pólóját és egyszerűséggel megsemmisítette Ivo Karlovicot és romokba döntötte a horvátok Davis Kupa győzelemről szőtt terveit. Hihetetlen lelkierő szorult ezen a napon Delbonisba és főleg meglepő a péntek után, ahol hiába küzdötte vissza magát 0-2-ről, mégis simán elbukott. Ez a mérkőzés azonban teljesen más volt, az argentin játékos remek szervákkal, robosztus játékkal és lehengerlő megoldásokkal sokkolta Zágrábot. Sikere önmagáért beszél, hiszen nem volt jó szezonja, mégis pályafutása legfontosabb mérkőzését magabiztosan abszolválva, a csúcsra repítette hazáját.

Sok bukás előzte meg ezt a sikert Kép forrása: livetennis.com

Sok bukás előzte meg ezt a sikert
Kép forrása: livetennis.com

Képtelenségnek tűnik ekkora előnyből és ilyen közel a célhoz elbukni. Egy dolog azonban, ami megnyugtathatja a horvátokat: Argentínának már egyszerűen kijárt a siker. Amennyiben csak az elmúlt 10 évet nézzük meg, az argentinok úgy szerezték meg első Davis Kupa győzelmüket, hogy 3 döntőt közben már elbuktak. Horvátországnak pedig már egyszer kijutott minden jóból, hiszen 2005-ben ők már nyertek. Persze a horvátok két egyéni játékosának két teljesen más dolog miatt csalódás, ami összességében a három nap alatt történt. Marin Cilic ismét bebizonyította, hogy feje mennyire nem kompatibilis a tenisztudásával, hiszen ismét egy fontos mérkőzést bukott el 2-0-ról. Ivo Karlovic pedig szintén csalódott lehet, hiszen 2005-ben ő úgy lett Davis Kupa győztes, hogy csupán a kispadról nézhette végig, ahogy társai megnyerik a Davis Kupát. Ezen a hétvégén pedig egy megnyert szettel járult hozzá a kilencből, hogy Horvátország csupán megszorítani tudta Argentínát, nem pedig legyőzni.

Kiemelt kép forrása: sportsnet.ca

A hozzászólások le vannak zárva.