Szezonsumma 2016: Reflektorfényben a Grand Slam tornák ( 2. rész )

2016. december 11.
by Airon

Párizsban járt, de ezúttal a kora nyár. Novak Djokovic a Philippe Chatrier center pályáján elérte azt, amiről már régóta álmodott.

Nehéz az amikor egy tizedéven keresztül valaki mögött teniszezel, hiszen Rafael Nadalt kevés alkalommal lehetett legyőzni a Roland Garroson, azonban formahanyatlása megadta az esélyt Djokovicéknak. Ráadásul a szurkolók számára igen érzékeny pont volt, hogy Roger Federer sem ragadott ütőt. A kérdés inkább az volt, hogy a világelső megnyeri-e azt a hőn áhított hiányzó Grand Slam trófeát.

Murray a tűzzel játszott Stepanek ellen Kép forrása: atpworldtour.com

Murray a tűzzel játszott Stepanek ellen
Kép forrása: atpworldtour.com

Novak Djokovic elkezdte menetelését és egyből abban reménykedhetett, hogy Radek Stepanek megkönnyítve a dolgát, kiejti Andy Murrayt. A két napos thriller végén azonban Andy Murray maradt állva és öt szettben továbbjutott. Gondoltuk Murray a következő mérkőzésén csupán gyakorol, azonban Mathias Borgue a top formájában lévő Paul-Henri Mathieu játékát idézve, megráncigálta az oroszlán bajszát. Murrayt azonban ez egyáltalán nem érdekelte, és újabb öt szettes csatát túlélve a harmadik fordulóba jutott.

A váratlan bejelentés Nadaltól Kép forrása: forbes.com

A váratlan bejelentés Nadaltól
Kép forrása: forbes.com

A legjobb 32 között Murray tehát óriási mérkőzést játszott, azonban a sokk nem maradt el, de igen sajnálatos módon. Rafael Nadal megijedt, hogy a csuklója komolyabban megsérülhet, így nem tudott kiállni Marcel Granollers ellen. Rafael Nadal ezzel tovább nem rontotta statisztikáját, azonban visszalépésével  egy újabb évig kell várnia a tizedik győzelemre. Tegyük hozzá egyre nehezebb lesz megszerezni, hiszen már a mezőny régen nem fél a salakkirálytól a legkedveltebb borításán sem.

Djokovic nyolcaddöntőjén a játékidőnél is többet esett az eső Kép forrása: prokerala.com

Djokovic nyolcaddöntőjén a játékidőnél is többet esett az eső
Kép forrása: prokerala.com

A negyedik fordulóban a francia közönség nem lehetett csalódott. Richard Gasquet bírta végig a mérkőzést és megmutatta, hogy Kei Nishikori nemhogy nem egyértelmű esélyes, de azon a napon nyerni sem fog. A hazaiak utolsó versenyben maradt játékosa négy szettben hozta a nyolcaddöntőt. Roberto Bautista Agut az esőzéssekkel tarkított mérkőzésen ugyan nehéz órákat okozott Djokovicnak, azonban ez csupán egy szett megnyerésére volt elég. Albert Ramos-Vinolas pedig élete szezonját futva ekkor Milos Raonicot elkapta.

Thiem a korszakos csatából bekerült a korszakok csatájába Kép forrása: atpworldtour.com

Thiem a korszakos csatából bekerült a korszakok csatájába
Kép forrása: atpworldtour.com

Djokovic a negyeddöntőben gyakorlatilag pihenhetett, hiszen Tomas Berychet kapta ellenfélként. A cseh küzdött, szettet sem tudott nyerni. Az elődöntőben pedig jöhetett egy korszakos csata, hiszen a szerb ellenfele Dominic Thiem volt. A negyeddöntőre az éppen ranglista alapján alacsonyabban rangsorolt játékosok elfogytak minden tekintetben. Stan Wawrinka három játszmát követően küldte haza Ramos-Vinolast, Murray pedig az első szettet leszámítva könnyen elbánt Richard Gasquettel.

Murray a második szett után kivégezte Wawrinkát Kép forrása: theindianexpress.com

Murray a második szett után kivégezte Wawrinkát
Kép forrása: theindianexpress.com

Nagyon vártuk az elődöntőket, hiszen az egyik mérkőzésen két korosztálynak a legnagyobb játékosa csapott össze, a másikban pedig két kétszeres Grand Slam bajnok. Novak Djokovic azonban nem szeretett volna harcot, és elsöpörte a színről Dominic Thiemet három könnyű játszmában. A másik mérkőzésen nem gondolhattuk, hogy Andy Murray a svájci Stan Wawrinkát is kikészíti. A négy szettes mérkőzés utolsó két szettje Murrayről szólt.

Melbourne után Párizsban sem változott a díjátadó képe Kép forrása: theindianexpress.com

Melbourne után Párizsban sem változott a díjátadó képe
Kép forrása: theindianexpress.com

Nem is lehetett volna méltóbb lezárása a 2016-os Roland Garros, mint amikor két klasszis közül valaki pályafutása során először megnyeri a párizsi Grand Slamet. Murray parádésan kezdte a finálét, Djokovic pedig viszonylag sokat rontott az első szettben. Murraynél nem tudtuk salakon meddig bírja Djokovic ellen, hiszen a Roland Garroson még nem játszottak finálét. Ki gondolta azonban volna, hogy Murray, kipukkad mint egy léggömb az első szett megnyerése után. Novak Djokovic átvette az irányítást, majd könnyedén felőrölte vetélytársát. Ez a leghihetetlenebb Djokovic-Murray Grand Slam finálé volt, Murray egyszerűen egyszer csak elfogyott.

Novak Djokovic tehát pályafutása első Roland Garros győzelmét ünnepelhette, amire ahogy már említettem, Rafael Nadal árnyékában tíz évet kellett erre várnia. A szerb ekkor idei második Grand Slam tornáját nyerte meg, úgyhogy csak a legjobb 16 között Bautista Agut tudott rá veszélyes lenni. Bár Djokovic erre a sorsolásra igazán nem panaszkodhatott, de egy Murrayt meg kellett vernie a döntőben.

Kiemelt kép forrása: atpworldtour.com

A hozzászólások le vannak zárva.